Matt junak Wengna

Avstrijec Mario Matt je zmagovalec superkombinacijske tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Od slovenskih tekmovalcev je smuk in slalom končal le Andrej Jerman, ki je bil 21.

Objavljeno
14. januar 2007 15.45
Andrej Jerman
Wengen - Avstrijec Mario Matt je zmagovalec superkombinacijske tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Drugo in tretje mesto sta osvojila domača smučarja Marc Berthod (+ 0,38) in Silvan Zurbriggen (+ 0,41). Od trojice slovenskih tekmovalcev je smuk in slalom končal le Andrej Jerman, ki je bil 21. (+ 2,42), Rok Perko je nastopil samo v smuku, Aleš Gorza pa je že na smukaški polovici tekme odstopil.

Lauberhornski smuk ima v svetovnem pokalu dolgo tradicijo in v reševanje klasične tekme so se Švicarji spustili z vso vnemo. Superkombinacijsko in že prej slalomsko tekmo, ki so jo že v soboto odpovedali, pa so povsem zanemarili in razplet na slalomišču, ki je bilo s premalo snega preslabo pripravljeno za tekmovanje na najvišji ravni, se je na koncu spremenilo v pravo farso.

Že smukaški del so morali skrajšati, saj je dopoldne v zgornjem delu vladala gosta megla. Med najboljšimi sta bila vseeno dva od treh, ki sta krojila tudi razplet sobotnega smuka; Peter Fill je bil tokrat za stotinko hitrejši od prepričljivega zmagovalca lauberhornske klasike Bodeja Millerja, sledil pa jima je Michael Walchhofer in s tem pokazal, kam bi lahko posegel v soboto, če ne bi naredil velike napake že na startu. Bolje kot dan prej se je odrezal tudi najboljši slovenski smukač in tudi najboljši smučar nasploh te sezone, Andrej Jerman, ki je bil po smukaški polovici sedmi. Na žalost pa je bila ta uvrstitev edina upoštevanja vredna v slovenskem taboru, saj je bil drugi specialist za hitre discipline Rok Perko šele 43., medtem ko je Aleš Gorza opravil le s polovico smuka, nato pa odstopil kot edini med udeleženci smuka.

Izkazalo se je, da smukaški rezultati niso igrali nobene vloge pri razpletu tekme. Visoke temperature in slabo pripravljena proga, na kateri so na najbolj izpostavljenih zavojih skozi tanko plast snega že po nekaj smučarjih na plano pokukale zaplate zemlje, je narekovala razplet pri vrhu. Stari avstrijski maček Mario Matt je izvrstno izkoristil startno številko 1 v slalomskem delu in takrat še nerazrito progo. V smuku je bil sicer le 34., toda nekateri tekmovalci pred njim, tudi dva Avstrijca, so se odpovedali slalomu, tako da je Matt na koncu prišel do prve startne številke v drugem delu tekmovanja.

Vsi poskusi tekmecev, da bi ga izrinili z vrha, so bili zaman, tudi tistih, ki so bili po smuku precej pred njim in so imeli po dve sekundi in več naskoka. Le Švicar Marc Berthod, junak preobrata prejšnji teden na prav tako ne najboljši progi v Adelbodnu, ko je v slalomu skočil s 27. na prvo mesto - Matt je njegov dosežek še izboljšal za tri mesta - se je približal Avstrijcu, dober pa je bil tudi njegov rojak Silvan Zurbriggen, ki je z 11. mesta napredoval na tretje. Na četrtem je pristal zmagovalec prejšnje superkombinacije v Reiteralmu, Hrvat Ivica Kostelič, šele 23. po smuku. Najboljši iz smuka so ostali daleč zadaj: Miller kot že tolikokrat ni končal slaloma, tokrat je povozil količek in nato odstopil, Fill in Walchhofer pa sta skladno s slalomskimi sposobnostmi precej poslabšala izhodišči in tekmo končala na 23. oziroma 20. mestu. Veliko je izgubil tudi Jerman, vso prednost pred Mattom je zapravil že v zgornjem delu, snežno-zemeljski slalomski rodeo pa je končal kot skupno 21.

Matt je dosegel šesto zmago v svetovnem pokalu, prvo v tej disciplini in prvo po finalu v Lenzerheideju pred dvema letoma. "Sreča je bila danes na moji strani. Računal sem na uvrstitev med najboljših pet, nikakor pa ne na zmago," je po tekmi razmišljal Matt.