Matt ostaja slalomski vladar

Zmagovalec moškega slaloma za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu je Avstrijec Mario Matt. Slovenski smučar Bernard Vajdič je bil 24.

Objavljeno
25. februar 2007 17.10
Mario Matt
Garmisch-Partenkirchen - Zmagovalec moškega slaloma za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu je Avstrijec Mario Matt (1:35,66), ki je tako po svetovnem prvenstvu stopil še na najvišjo stopničko v slalomskem Garmischu. Drugi je bil Felix Neureuther (1:36,07), ki si je pred domačim občinstvom privozil največji uspeh v karieri, tretji pa Avstrijec Benjamin Raich (1:36,97).

V finalu je nastopil le eden od peterice Slovencev, Bernard Vajdič je bil na koncu 24. Mitja Dragšič s 34., Drago Grubelnik s 45. in Andrej Šporn s 55. mestom niso bili dovolj hitri za drugo vožnjo, medtem ko Mitja Valenčič ni končal že prvega nastopa.

Matt ostaja slalomski vladar

Matt je obdržal izredno formo, s katero je brez težav premagoval tekmece na svetovnem prvenstvu v Aareju. Podobno kot na Švedskem je tudi na Bavarskem temelje za zmago, svojo sedmo in drugo letošnjo (po superkombinaciji v Wengnu) postavil že v prvi vožnji. Imel je prvo startno številko in je vse tekmece ugnal za pol sekunde, še najbolj se mu je približal domači adut Felix Nuereuther, le prvih šest pa je imelo za Avstrijcem manj kot sekundo zaostanka.

Avstrijec, ne sicer Matt, temveč Raich, je tudi začel napad na drugi progi. Na v spomladanskih temperaturah že precej načeti postavitvi Francoza Theolierja mu je uspela odlična vožnja, ki ga je s sedmega mesta popeljala na zmagovalni oder. Tekmeci pred njim Michael Janyk, Marc Berthod, Manfred Möllg in Kalle Palander so po vrsti zapravljali zalogo iz prve vožnje.

Šele osmoljenec SP v Aareju Neureuther - tudi tam je bil po polovici tekme drugi, a je nato odstopil - je imel dovolj veliko prednost, pa tudi odlično drugo vožnjo, da je na domačem hribu ugnal Raicha. Zmage, zanj bi bila prva v karieri, pa nato vendarle ni dočakal, saj je tudi Matt pokazal dobro psihično pripravljenost in je brez napak presmučal drugo progo ter na koncu obdržal 41 od 54 stotink naskoka. "Druga proga je bila zelo težka in treba je bilo paziti na ritem. Imel sem toliko prednosti, da mi ni bilo treba brezglavo napadati," je svojo prvo slalomsko zmago v svetovnem pokalu po skoraj dveh letih ocenil Matt.

Neureutherja sta spodbujala starša

Neureutherja so smučarski geni, njegova starša sta nekdanja smučarja Christian Neureuther in Rosi Mittermaier, pripeljali na rob zmage in do najboljše uvrstitve v karieri, zato kljub drugi stopnički ni bil razočaran. "To je nekaj najlepšega, kar se mi je lahko zgodilo," je po uspehu na progi, kjer pozna vsak centimeter, saj je član kluba v Partenkirchnu, povedal 22-letni Nemec in dodal, da ga je mati spodbujala v ciljni areni, oče pa je zaradi živčnosti ogled druge vožnje raje izpustil. Zmagovalca sta bila razred zase, saj je Raich na tretjem mestu za Neureutherjem zaostal za 90 stotink, četrti Janyk pa točno sekundo. Z 12. mestom je najslabšo letošnjo uvrstitev dosegel Šved Jens Byggmark, ki pa je kljub temu še ostal na prvem mestu slalomskega seštevka.

Andrej Jerman zelo skromen

Slovenski slalomski nastop je bil po evforiji, ki jo je na sončno stran Alp prinesel odlični smukač Andrej Jerman, spet takšen kot v vsej letošnji sezoni, zelo skromen. Le eden od peterice se je na prvi progi, ki jo je zakoličil slovenski trener Rasto Ažnoh, prebil na drugo.

Bernard Vajdič je bil 26., na koncu pa je po ne najboljši predstavi v drugi pridobil dve mesti in končal na 24. Petič v tej zimi je prišel do točk, kar ga uvršča na 27. mesto slalomskega seštevka. Do 25., ki še pelje na finale v Lenzerheide in ga trenutno zaseda Nemec Alois Vogl, ga ločijo štiri točke.

V skupnem seštevku še naprej vodi Svindal

Po koncu tedna v Garmischu so se nekoliko premešale tudi karte v skupnem seštevku. Norvežan Aksel Lund Svindal je kljub skromnemu nastopu na slalomišču Guidiberg, končal je na 20. mestu, obdržal skupno vodstvo.

Toda njegova prednost je vse manjša, zdaj ima 818 točk, na drugo mesto pa se je že prebil Raich (765), ki je prehitel najboljšega smukača sezone Didierja Cuchea (748). Še zanimivejši in bolj zgoščen je slalomski seštevek. Pred tekmo v Kranjski Gori, predzadnji slalomski postaji pred finalom v Švici, avstrijska zasledovalca že dihata za ovratnik Byggmarku, zbral je 445 točk: Raich jih ima 425, Matt pa le pet manj.