Matt svetovni slalomski prvak

Avstrijec Mario Matt je novi svetovni slalomski prvak. Za 81 stotink je premagal Italijana Manfrenda Moelgga, tretji pa je bil Francoz Jean-Baptiste Grange (+ 2,21).

Objavljeno
17. februar 2007 16.33
Matt svetovni slalomski prvak
Aare - Avstrijec Mario Matt je novi svetovni slalomski prvak. Na svetovnem prvenstvu alpskih smučarjev v Aareju je v slalomu kar za sekundo in 81 stotink premagal Italijana Manfreda Moelgga, tretji pa je bil Francoz Jean-Baptiste Grange.

Od štirih Slovencev tekme ni končal nihče: Aleš Gorza in Mitja Valenčič nista prismučala do cilja prve vožnje, Mitja Dragšič je bil diskvalificiran, 26. iz prve vožnje Bernard Vajdič pa je odstopil v drugi.

Moška slalomska tekma, tradicionalna poslastica svetovnih prvenstev, se tudi tokrat ni izneverila tradiciji. Zahtevna proga ob spremenjenih vremenskih razmerah - na Švedskem se je živo srebro iz polarnih območij nenadoma dvignilo kar do ničle - ter slaba svetloba in težka postavitev so pobrali visok davek, saj je kar dve tretjini tekmovalcev ostalo brez uvrstitve. Med tistimi, ki so prišli do cilja, so bili najbolj zadovoljni v avstrijskem taboru, saj so ob briljantni predstavi Matta le dočakali moško zlato medaljo.

Prav nič pa niso imeli od tekme Slovenci. V drugo vožnjo se je z velikim zaostankom prebil le Bernard Vajdič, medtem ko je Mitja Valenčič zdrsnil v sneg po merjenju vmesnega časa na prvi progi, Aleš Gorza pa je svoje nastope na SP končal prav tako z novim odstopom. Za še slabšo voljo je poskrbela diskvalifikacija Mitje Dragšiča, ki bi bil sicer z 22. časom najboljši Slovenec, bremena branjenja slovenske časti pa Vajdič v drugi vožnji ni zdržal več kot deset sekund, ko je zapeljal mimo vratc.

A na težave Slovencev se favoriti niso ozirali. Še posebej ne Mario Matt, ki mu je na prvi progi uspela skorajda neponovljiva brezhibna vožnja, s katero si je nabral več kot sekundo naskoka pred vsemi ostalimi. Za njim je bila gneča, saj je bilo v eni sekundi kar 11 smučarjev. Pričakovano pa že prve vožnje ni končal niti Bode Miller, ki tako švedskega prvenstva ne bo ohranil v prav lepem spominu.

Pritisk v drugi vožnji je bil prevelik


Na drugi progi, ki jo jo je zakoličil trener Italijanov Ravetto, je obstajal le en recept: popoln napad na meji tveganja. Tisti, ki so vozili preveč defenzivno, so izgubljali, toda tudi vsaka večja napaka je hitro pomenila konec v snegu. Poznavanje lokalnih snežnih posebnosti sta dodobra izkoristila norveška veterana Truls Ove Karlsen in nekdanji olimpijski prvak Hans-Petter Buraas, ki v svetovnem pokalu že celo večnost nista posegla po kakšni visoki uvrstitvi, tokrat pa sta bila z dvema zelo dobrima vožnjama na koncu sedmi in osmi.

Tudi najboljši časi Ursa Imbodna, Švicarja z moldavskim potnim listom, so se zdeli že pozabljeni, a je presenetil z 11. mestom. Pritiska v drugi vožnji niso zdržali Kalle Palander, Ivica Kostelič in predvsem drugouvrščeni po prvi vožnji Felix Neureuther, ki so bili vsi, še posebej pa Nemec, zelo blizu medalji, a so končali v snegu.

Manfred Pranger, tretji po polovici, je v drugi vožnji preveč stopil na zavoro in ostal brez odličja na petem mestu. Še posebej veliko razočaranje so bili Švedi. Od letos slovite zmagovite trojke Jens Byggmark-Markus Larsson-Andre Myhrer je prvi padel že v prvi vožnji, Myhrer je po napaki v drugi končal daleč v ozadju, Larsson pa je kot zadnji švedski up napadel s sedmega mesta, a ni zdržal pritiska in je padel.

Moelgg izkoristil progo svojega trenerja

Zato pa so dobre živce in odlične vožnje pokazali dobitniki medalj. Predvsem Južnotirolec Moellg je v polni meri izkoristil progo svojega trenerja in z napadom na vse ali nič postavil mejo, ki jo je bil sposoben preseči le Matt. Ta se kljub velikemu naskoku (1,33 sekunde) ni zgolj branil, temveč je tudi drugič napadel, kar mu je na koncu prineslo najhitrejša časa obeh preizkušenj in neverjetno velik naskok.

"Na drugi progi sem vedel, da moram dati plin do konca, nisem smel taktizirati. Odmislil sem prednost in začel znova. Krasni občutki so to, še posebej, ker vem, kako težko se je bilo vrniti nazaj na vrh," je presrečen opisoval zmago Matt, svetovni prvak v slalomu že leta 2001. Srebra se je razveselil tudi Moelgg, ob rojaku Patricku Staudacherju drugo veliko presenečenje prvenstva iz te ekipe: "Vedel sem, da se mi je posrečila sanjska vožnja. Bila je izredna, le Matt je bil tokrat zares razred zase." Bron je branilcu lovorike iz Bormia Benjaminu Raichu, ki se mu ni povsem posrečila nobena od voženj, za tri stotinke izpulil 22-letni Francoz Jean-Baptiste Grange ter s tem dosegel daleč največji uspeh v karieri.

Zastor nad letošnjim SP na Švedskem bo padel v nedeljo z ekipno tekmo v superveleslalomu in slalomu.