Med risi bo poskušal prelomiti strelski urok

Hokejsko reprezentanco jutri ob 15.30 na Madžarskem čaka prva reprezentančna tekma proti Hrvaški. Gripa je prikovala v posteljo branilca Sabahudina Kovačeviča in napadalca Roka Tičarja, zato bosta - tako kot vratar Andrej Hočevar - tokrat ostala doma.

Objavljeno
05. november 2009 08.51
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled - Po živahnem uvodnem klubskem koledarju nove hokejske sezone je napočil čas tudi za prvi reprezentančni preizkus. Slovenska izbrana vrsta bo danes iz blejskega baznega tabora odpotovala na Madžarsko, kjer jo od jutri do nedelje čakajo tekme turnirja s Hrvaško, Italijo in domačo selekcijo. Risi bodo to pot nastopili brez nekaterih svojih udarnih adutov, med najbolj izkušenimi v tej ekipi pa je Andrej Hebar, povratnik na Jesenice iz Francije. Potem ko mu podobno kot drugim reprezentantom iz jeseniškega tabora pri klubu zlepa v zadnjih dneh ni šlo, si zdaj želi prekretnico prav med reprezentančnimi soigralci.

 

»Kot sem že dejal ob našem zadnjem klubskem porazu v nedeljo na Jesenicah, sem se prav razveselil spremembe okolja in novega motiva v izbrani vrsti. Nestrpno pričakujem reprezentančne preizkušnje na Madžarskem, za katere upam, da se mi bo končno odprlo pred tekmečevimi vrati in bom nato učinkoviteje kot doslej v sezoni nadaljeval tudi pri klubu. Sicer pa gre od jutrišnje prve tekme s Hrvaško že za uigravanje kot tudi boj za vizume glede nastopa v reprezentanci na SP,« se pomembnosti zbora izbrane vrste zaveda eden hitrejših in tehnično najmočnejših slovenskih hokejskih napadalcev, ki pa ga ta čas spremlja le ena nevšečnost - tekmečeva mreža je zanj kot začarana.

 

»Kar ne morem verjeti, da tudi ob praznih vratih nazadnje nisem dosegel gola. Tudi po prihodu na Bled sem se o tem pogovarjal s selektorjem Johnom Harringtonom in očetom Andrejem (Andrej Hebar st. je Harringtonov pomočnik na klopi, o. p.), oba mi svetujeta več sproščenosti. Napadalci se pač soočamo tudi s krizo, obremenjevati pa se z njo ne smemo pretirano,« pravi igralec, ki bo jutri na madžarskem ledu štartal v napadu z Marjanom Manfredo in Edom Terglavom: »Oba sta dobra hokejista, zato s privajanjem ne bo težav. Podobno jih ni bilo niti z načinom selektorjevega dela, ki se pač v primerjavi s klubskim razlikuje po bolj napadalnem pristopu na ledu. Meni to ustreza, zato ni težav. A pravzaprav takšna sprememba ne more 'uničiti' nikogar, saj smo vajeni delati ob različnih sistemih igre, naj si gre za klub ali reprezentanco, pa še vsi smo motivirani za nastop na prvenstvu, ko bo šlo za vrnitev v skupino A.«

 

Hebarjeva letošnja zgodba sicer ne sodi med običajne. Dolgo je namreč čakal na prvenstveni štart, saj si je želel v tujino, že bil v Franciji pri klubu iz Dijona, a se nato (ne)pričakovano vrnil v Podmežaklo. Še prej pa je treniral v Olimpijinem taboru, podpisa zeleno-bele pogodbe pa ni bilo. »Ni nikakršna skrivnost, da se je trener Dany Gelinas zavzemal za moj prihod k ljubljanskemu moštvu, nenazadnje sem pri njem že treniral. Toda na Jesenicah sem držal v rokah veljavno pogodbo in sprva mi je športni direktor Zvone Šuvak dovolil selitev le v tujino. Ko pa se je jeseniško moštvo znašlo na dnu lestvice, me je poklical, naj se vrnem v Podmežaklo, in ker v Franciji po 10 dneh bivanja še ni bilo veljavne karte o prestopu, sem se dejansko vrnil. Zaenkrat so obljube izpolnjene, želim si le, da se odpre tako moštvu kot tudi meni pred tekmečevimi vrati,« pravi eden najbolj izkušenih mož v reprezentančni selekciji. Slednja v Litvi na zadnjem svetovnem prvenstvu skupine B ni uresničila cilja vrnitve med elito. Doma v dnevno polnem Tivoliju - vstopnice za prvenstvo aprila 2010 bodo začeli prodajati v prihajajočih decembrskih dneh - pardona ne bo: HZS je kandidirala zanj zato, da bi risi tako kot v letih 2001 in 2007 izkoristili prednost domače dvorane in se uvrstili v skupino A!

 

Iz tiskane izdaje Dela.