Mešana štafeta tik pod stopničkami

Slovenska mešana štafeta v postavi Teja Gregorin, Tadeja Brankovič, Klemen Bauer in Janez Marič je na svetovnem prvenstvu v Anterselvi osvojila odlično četrto mesto.

Objavljeno
08. februar 2007 16.40
Odlična Tadeja Brankovič
Slovenska mešana štafeta v postavi Teja Gregorin, Tadeja Brankovič, Klemen Bauer in Janez Marič je na svetovnem prvenstvu v Anterselvi osvojila odlično četrto mesto. Slovenci so bili v boju za medaljo vse do zadnjega streljanja, ko je moral Marič v kazenski krog. Zmaga je odšla na Švedsko, drugi so bili Francozi, tretji pa Norvežani.

Slovenski biatlonci so v biatlonski Meki na Južnem Tirolskem v dramatičnem obračunu še enkrat dokazali, da so v svetovnem vrhu in da jim za preboj na zmagovalne stopničke manjka le še majhen korak izkušenj, ali pa športne sreče. Na tekmi v mešanih štafetah, ki je zaradi zanimive sestave morda celo najbolj pisana na kožo slovenskim tekmovalcem, je Slovenija prehitela biatlonske velesile kot denimo Nemčijo, Rusijo, Ukrajino, Češko, Poljsko in številne druge države.

Na napeti tekmi se je slovenska vrsta vse do zadnjih 2,5 od skupno 27 kilometrov borila za odličje, na koncu je tveganje Janeza Mariča prineslo srečo Norveški, ko je Marič zavil v kazenski krog in je izkušeni Frode Andresen Norveško popeljal do brona. "Leže mi je šlo streljanje odlično, na četrtem streljanju pa sem tvegal vse, saj ni bilo drugega načina, da morda pridemo do te tako želene medalje," je začel Janez Marič in nadaljeval: "Četrto mesto je odlična uvrstitev. Že lani na Pokljuki smo bili med najboljšimi, pa so se nekateri izgovarjali na takrat res slabe vremenske razmere, danes pa smo dokazali, da to ni bilo naključje. Čestitam predvsem puncam, s Klemnom pa morava očitno malo pogledati v kazenski krog. Rad bi se zahvalil tudi serviserjem, ki so svoj posel tokrat napravili odlično." Marič je bil izjemno zadovoljen z visoko uvrstitvijo in tudi lastnim nastopom, predvsem pa nad sotekmovalci in tudi spremljevalno ekipo.

Izjemno je začela že prva slovenska tekmovalka Teja Gregorin, ki je bila ves čas povsem med najboljšimi, po zadnjem streljanju je šla z dvema popravkoma v smučino kot sedma, pred sabo po vrsti prehitevala tekmice in tudi zaostanek za vodilno Norvežank Toro Berger na zadnjih dveh kilometrih zmanjšala za 10 sekund. Predala je kot četrta za Norveško, Nemčijo in Švedsko. "Malo ima slabo vest," se je pošalil trener Tomaš Kos, navdušen nad vnemo svoje varovanke, ki jo je uzrl v televizijskem prenosu. Odlično začeto delo je nadaljevala Tadeja Brankovič, ki je streljala najboljše med vodilnimi tekmovalkami in po drugem streljanju zapustila biatlonski stadion kot prva. Do predaje Klemnu Bauerju je morala predse spustiti le vodilno v svetovnem pokalu Švedinjo Anno Carin Olofsson.

Druga polovica, moški so tekli 7,5, dekleta pa šest kilometrov, se je začela s 13 sekund prednosti za Šveda Björna Ferryja pred našim Bauerjem, 50 sekund je zaostajal Francoz Vincent Defrasne, 53 pa Norvežan Emil Svendsen. Te prednosti Švedi niso več izpustili iz rok. Bauer je moral najprej popravljati dva strela, po drugem strelskem nastopu pa tudi v kazenski krog, s čimer je moral predse spustiti Norvežana in Šveda, pa tudi Nemca Michaela Greisa, trikratnega olimpijskega prvaka, ki je Nemčijo z devetega pripeljal na četrto mesto. Ostale reprezentance se niso več vključile v boj za zmago.

Zadnja predaja se je začela z vodstvom Carla Johana Bergmana, 13 sekund pred Norvežanom Frodejem Andresnom, 24 pred Francozom Raphaelom Poireejem, 46 pred Nemcem Alexandrom Wolfom in 49 pred našim Maričem. Na streljanju leže je odpadel Nemec, ki je moral v kazenski krog, Šved pa bi zmago lahko izgubil le še s tekom v kazenskem krogu, Francoza, Norvežana in Slovenca pa je ločevalo sedem sekund, a je Marič razliko kmalu nadoknadil in tekmovalci so po skoraj dveh kilometrih skupinskega teka na zadnje streljanje prišli praktično skupaj. Francoz Poiree je še enkrat potrdil zakaj je v karieri osvojil toliko medalj in zapustil strelišče 19 sekund za Švedom, Andresen in Marič pa sta začela hitro, grešila in popravljala. Medtem, ko je Andresen z nekaj sreče zadel tudi zadnjo tarčo, je moral slovenski biatlonec v kazenski krog, a se iz ozadja ni pojavila nobena ekipa, ki bi lahko ogrozila slovensko četrto mesto.

"Na koncu odloča tudi sreča. Dosegli smo super izid. Že pred tekmo smo pričakovali, da smo lahko zelo visoko in blizu najboljšim. Danes se nam je to posrečilo kljub dvema kazenskima krogoma. Ob takšnem uspehu smo seveda zadovoljni vsi in vse je bilo stoodstotno v redu," je bila po tekmi vesela Brankovičeva, dodala, da je že kar precej utrujena zaradi dolgega SP, a v isti sapi dodala, da imajo enake težave vsi tekmovalci na prvenstvu.


Izidi:
- mešane štafete:

1. Švedska 1:20:04,7/0
(Helena Jonsson, Anna Carin Olofsson, Bjoern Ferry, Carl Johan Bergman)

2. Francija + 27,6/0
(Florence Baverel-Robert, Sandrine Bailly, Vincent Defrasne, Raphael Poiree)

3. Norveška 36,4/0
(Tora Berger, Jori Moerkve, Emil Hegle Svendsen, Frode Andresen)

4. Slovenija 1:11,1/2
(Teja Gregorin, Tadeja Brankovič, Klemen Bauer, Janez Marič)

5. Nemčija 1:24,2/3
6. Italija 1:25,3/0
7. Kitajska 1:39,3/1
8. Češka 1:48,5/0
9. Rusija 2:18,0/0
10. Ukrajina 2:27,8/0