Miha Pirih: Kolajno smo si lani zaslužili, letos smo jo dobili

Miha in Tomaž Pirih, Rok Rozman in Rok Kolander so na veslaškem svetovnem prvenstvu v Poznanu na Poljskem osvojili bronasto medaljo v četvercu brez krmarja. Zmagali so Britanci, pred Avstralci.

Objavljeno
29. avgust 2009 14.48
D. L.
D. L.
Slovenija se z veslaškega svetovnega prvenstva na Poljskem ne bo vrnila praznih rok. Za kolajno so v četvercu brez krmarja poskrbeli Miha Pirih, Rok Kolander, Rok Rozman in Tomaž Pirih, ki so izpolnili začrtani cilj. Zasedba, ki vesla skupaj tretjo sezono, je pred dvema letoma v Münchnu zasedla peto mesto, lani na olimpijskih igrah v Pekingu četrto, letos se je pomaknila še stopničko višje in po srebrni kolajni na finalu svetovnega pokala v Luzernu posegla še po bronasti na SP.

 

Trije Blejci in Mariborčan so sodili v krog kandidatov za kolajno, napoved pa ob majhnih razlikah seveda ni mogla biti stoodstotna. Potem ko so se s kvalifikacijskim nastopom neposredno uvrstili v polfinale in potrdili velika pričakovanja, se jim je v drugem nastopu pošteno zalomilo, a so kljub želodčnim težavam štrokerja Mihe Piriha in slabi predstavi ujeli tretje mesto in veliki finale. Pri razmišljanju o finalu in svojih možnostih so bili realni. Zavedali so se, da v poravnani konkurenci šestih finalistov nekoliko izstopajo Angleži, za odtenek so imeli na papirju prednost tudi olimpijski podprvaki Avstralci, tretje mesto pa je bilo odprto in nanj so merile vse štiri posadke. Taktični dogovor s selektorjem Milošem Janšo je bil zastavljen nekoliko bolj drzno, saj naj bi skušali loviti tudi Avstralce, vendar se na vodi ni izšel. Slovenci so regato začeli odločno, po povprečnem srednjem delu, ko so jim Avstralci ušli, pa izpeljali dolg in uspešen sklepni del. Bili so dovolj hitri, da so si za finiš priveslali ugodno izhodišče in pobegnili »nadležnim« Čehom, ki so jim grozili do zadnjih metrov. Belorusom in Francozom so moči na zadnji četrtini proge pošle.

 

Rok Kolander je edini od četverice osvojil drugo kolajno na SP. Prvo si je priveslal pred devetimi letu v Luzernu, ko je v čolnu sedel z Janijem Klemenčičem, Milanom Janšo in Matejem Prelogom. »Presrečen sem, končno smo osvojili želeno kolajno, zame pa je druga, na katero sem moral tako dolgo čakati, še slajša. Vse nam sicer ni šlo kot po maslu, saj so nam Angleži in Avstralci ušli, vendar smo zadržali potrebni, čeprav minimalni stik, da smo se z izjemnim finišem povzpeli do kolajne,« je Kolander prekipeval od zadovoljstva nad dobro opravljeno nalogo. »Za kolajno nismo trdo delali le tri leta, temelje zanjo smo gradili že prej, zato smo si jo pošteno zaslužili,« je bil Rozman prepričan, da je njegova prva članska kolajna že pri 21 letih povsem zaslužena, Miha Pirih pa je priznal, da ga je na štartu zvila nervoza. »Po slabšem nastopu v polfinalu se mi je v čolnu zavrtela vsa sezona, v glavi sem videl tudi naše pomanjkljivosti, zato nisem mogel ostati povsem neprizadet. Začutil sem psihološki pritisk, povsem normalen za vsakogar, od katerega se pričakuje kolajna. Vendar se je med tekmo izkazalo, da smo izkušeni mački, dovolj trdni, da prenesemo vse pritiske. Zdaj, ko je vsega konec, se mi zdi, da smo si kolajno zaslužili lani, dobili pa smo jo letos.«


Dvojni dvojec z bratoma Špik je v finalu v drugem delu proge omagal. Izkušeni Luka in debitant na SP Jan sta zasedla peto mesto, usodnih pa je bilo zadnjih 500 m, ko so jima pošle moči. »Kljub hitremu začetku sva prvih 500 m dobro opravila, na polovici proge pa sva ponovila že videno napako, ki ji je sledil padec ritma. Zakaj nastanejo težave, še ne vem, vzrok pa bo treba poiskati in odpraviti. Žal mi je, da je slab finalni nastop pokvaril najino podobo na tekmi, saj sva prvi dve regati opravila dobro,« je bil kritičen Luka, čeprav je nova naveza prvo tekmovalno sezono dobro opravila.

 

Dvojni četverec (Iztok Čop, Janez Jurše, Gašper Fistravec, Janez Zupanc) je zanesljivo zmagal v finalu B in končal SP na 7. mestu. »Mislim, da je prvenstvo potrdilo naše trenutne zmožnosti. Ni bilo ne spodrsljajev ne presenečenj, posadke pa so se izkazale z dobro osnovo za prihodnost,« je črto pod prvenstvo potegnil selektor Miloš Janša.


Iz tiskane izdaje Nedela