Milijarda evrov v ligi prvakov

Nogometna liga prvakov bo v novi sezoni presegla še en mejnik. Prihodki najelitnejšega klubskega tekmovanja iz marketinških in televizijskih  pravic bodo presegli milijardo evrov, ki si jih bodo razdelili UEFA in klubi.

Objavljeno
21. avgust 2009 15.49
P. Z.
P. Z.
London - Liga prvakov kot da še ni slišala za recesijo. Prihodke bo povečala kar za 33 odstotkov in obrnila 1,09 milijarde evrov, je sporočila Evropska nogometna zveza (UEFA). Tudi v prihodnjih dveh sezonah se številka ne bo zmanjšala, saj je UEFA s podjetji, kot so Ford, Heineken, MasterCard, PlayStation, Sony and UniCredit, pogodbo sklenila do leta 2012.

Elitnih 32 klubov, ki se je uvrstilo v skupinski del lige prvakov, bodo prihodnji petek v Monte Carlu razdelili v osem predtekmovalnih skupin. Klubi si bodo razdelili več kot dve tretjini od omenjene milijardne pogače. Tukaj sploh niso zajeti prihodki, ki jih bodo klubi iztržili od prodaje vstopnic, dresov in drugih rekvizitov.

Samo za vstop v ligo prvakov bo vsak klub prejel po 7,1 milijona evrov. Glede na rezulate pa bodo prejemali premije. Vsaka zmaga v skupinskem delu, kjer bodo klubi odigrali po šest tekem, bo veljala 800.000 evrov. Zmagovalec finala v maju bo prejel še dodatnih devet milijonov evrov, poraženec v finalu pa 5,2 milijona.

Če bi klub dobil vseh šest tekem v predtekmovanju in na koncu osvojil ligo prvakov, bi bil samo zaradi nagrad bogatejši za 31,2 milijona evrov, zraven pa bi prejel še delež od televizijskih pravic. Evropski prvak Barcelona je skoraj toliko zaslužila v zadnji sezono, če dodamo denar od televizije. Podprvak Manchester United je zaslužil še več - 37,8 milijona evrov. Ne gre pozabiti, da je še več prejel od angleške lige, ki je prav tako polna denarja.

V novi sezoni bo sistem nagrajevanja nekoliko spremenjen in še bolj transparenten. Denarja iz televizijskih pravic bo 337,8 milijona evrov, kar je za 63 milijonov več kot prej. Z marketingom je lani največ zaslužil Bayern München - 21,5 milijona evrov, in to zato, ker je bil edini nemški klub v izločilnih bojih. Na drugi strani je beloruski prvak BATE Borisov iz tega naslova prejel pičlih 42.000 evrov.

UEFA je 55 milijonov evrov namenila za kvalifikacije. Dvajset klubov, ki se ta čas merijo za deset vstopnic v ligo prvakov, bo prejelo po 2,1 milijona evrov. Več kot 10 milijonov evrov bo razdeljenih klubom, ki bodo izpadli iz zadnjega kola kvalifikacij za ligo prvakov in evropsko ligo, med katerimi bo bržčas tudi Maribor.

novost je tudi ta, da bo UEFA razdelila 50 milijonov evrov klubom, ki ne igrajo niti v ligi prvakov niti v evropski ligi, vendar se morajo v domačih prvenstvih meriti s tekmeci, ki denar prejemajo iz evropskih tekmovanj.

UEFA bo zadržala 200 milijonov evrov za pokritje svojih stroškov, hkrati bo nekaj denarja iz solidarnosti namenila 53 nacionalnim nogometnim zvezam, državnim ligam in klubom. Združenje evropskih klubov (ECA), kjer je združenih 130 kolektivov, bo prejelo 2,5 milijona evrov.

Prve tekme v ligi prvakov bodo 15. septembra. Slovenskih predstavnikov tudi tokrat ne bo zraven. Edini, ki se je prebil v ligo prvakov, je bil Maribor pred desetimi leti.