Miller prevzel vajeti svetovnega pokala

Američan Bode Miller je zmagovalec tekme svetovnega pokala v superveleslalomu v avstrijskem Hinterstoderju. Od treh slovenskih predstavnikov je bil z 31. mestom najboljši Aleš Gorza.

Objavljeno
20. december 2006 17.15
Bode Miller
Hinterstoder - Američan Bode Miller je zmagovalec tekme svetovnega pokala v superveleslalomu v avstrijskem Hinterstoderju. Drugo mesto je osvojil Italijan Peter Fill, ki je za najboljšim zaostal 79 stotink, tretjeuvrščeni domačin Hermann Maier pa je imel 94 stotink zaostanka. Od treh slovenskih predstavnikov je bil z 31. mestom (+ 2,01) najboljši Aleš Gorza, brez točk pa sta ostala tudi Andrej Šporn na 37. (+ 2,18) in Andrej Jerman na 41. (+ 2,36) mestu.

Ameriški smučarji v zadnjih dneh kot po tekočem traku zbirajo zmage v svetovnem pokalu - od zadnjih sedmih tekem so jih dobili pet. Pri ženskah zanje skrbita Lindsey Kildow in Julia Mancuso, pri moških pa Steven Nyman in Bode Miller, ki je v petih dneh dobil dva superveleslaloma in kot prvi v tej zimi zbral tri zmage. Z novo stotico je Miller tudi prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je bil doslej vodilni Norvežan Aksel Lund Svindal tokrat samo enajsti.
Podobno kot v Val d'Iseru Lindsey Kildow je tudi Miller v Avstriji pometel s konkurenco. Prepričljiv nastop in zanesljiva vožnja, spretno je izpeljal tudi zavoj, ki je številnim tekmecem povzročil veliko težav, sta bila njegova osnova za naskok na vrh, nato pa je do cilja samo še pospeševal. Pred Petrom Fillom, ki je bil do njegovega nastopa v vodstvu, je imel 79 stotink naskoka. Za
Američanom so bile razlike zelo majhne; drugouvrščenega Italijana in Svindala na enajstem mestu so ločile le štiri desetinke. Fill je z drugim mestom izenačil svojo najvišjo uvrstitev v svetovnem pokalu, na tretje pa se je povzpel Hermann Maier, ki je kot zadnji iz najboljše trideseterice za dve stotinki prehitel Švicarja Silvana Zurbruiggna in tako dočakal prve stopničke v letošnji sezoni. Preden so se na progo podali najboljši, je nekaj časa kazalo na izredno tesen razplet, saj je Švicar vodil z le stotinko naskoka pred Avstrijcem Friztem Stroblom. Avstrijski smučarji so še za eno tekmo podaljšali niz brez zmage, na katero zdaj čakajo že 12 tekem.

"Smučal sem stoodstotno. Vsi niso tvegali toliko kot jaz. Stvari se počasi postavljalo na pravo mesto. Pa še dobre smuči imam; dobro smučam, to sem že velikokrat dokazal, in dober smučar potrebuje takšne smuči. Vsaj v superveleslalomu in smuku ni nobenega dvoma - smučke so odlične," je bil zadovoljen Miller, Maier pa mu je polaskal z oceno, da je trenutno razen v slalomu v vseh ostalih disciplinah premočan nasprotnik. Cilj oziroma želja, ki jo je Američan predstavil pred sezono, da bi s 13 zmagami izboljšal dosedanji rekordni dosežek po številu uspehov v eni sezoni, pa po tretjini tekmovanja že dobiva nekoliko konkretnejše obrise. Z zmago v Hinterstoderju je Miller 24. v karieri stopil na najvišjo stopničko, ob skupnem vodstvu v svetovnem pokalu pa je prevzel tudi mesto vodilnega v superveleslalomskem seštevku, kjer je prehitel danes nerazpoloženega Johna Kucero (29.).

Tik za dobitniki točk, dve stotinki za Kucero, je na 31. mestu pristal tokrat najboljši slovenski tekmovalec Aleš Gorza. Črnjanu je osvojitev prve točko v tej disciplini preprečil prav zadnji na startni listi Švicar Marc Berthod. Šest mest za njim je pristal Andrej Šporn, najboljši slovenski smukač Andrej Jerman pa se je tokrat moral zadovoljiti z 41. mestom.

Smučarji bodo v Hinterstoderju nadaljevali tekmovanje s četrtkovo veleslalomsko tekmo.