Miller razred zase v Wengnu

Bode Miller je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Najboljši slovenski smučar v letošnji sezoni, Andrej Jerman je končal na 15. mestu.

Objavljeno
13. januar 2007 15.11
Bode Miller
Wengen - Američan Bode Miller je zmagovalec smuka za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Drugo mesto je osvojil Švicar Didier Cuche, ki je zaostal 65 stotink, tretji pa je bil Italijan Peter Fill (+ 1,47). Najboljši slovenski predstavnik v tej disciplini Andrej Jerman je osvojil 15. mesto (+ 2,75), drugi Slovenec Rok Perko (+ 6,17) pa je ostal zunaj trideseterice na 44. mestu.

Boj z naravo je trajal dolgo in zahteval tudi žrtev - nedeljski slalom so morali odpovedati in ga nadomestiti s superkombinacijo, ki so jo odpovedali v petek -, nazadnje pa so bili vsi zadovoljni, da so tradicionalno smukaško preizkušnjo z Lauberhorna spravili pod streho. Razburljiva tekma, fantastična predstava in zmaga Millerja ter domač uspeh z drugim mestom so bile glavne značilnosti letošnje izvedbe najdaljše tekme v svetovnem pokalu.

Začetek ni bil najboljši, saj je že drugi tekmovalec, Italijan Roland Fischnaller, v spodnjem delu grdo padel in obležal pod zaščitno mrežo. Dirko so prekinili in sredi proge ustavili naslednjega smučarja Finlaya Mickela, na srečo pa je južnotirolski smučar padec prestal brez poškodb. Zapletlo se je še pri številki 11, ko je na najpočasnejšem delu proge padel Marco Sullivan, nato pa je šlo brez večjih težav. Proga, ki so jo z odpovedjo tekme v petek obvarovali pred pretirano uporabo, je zdržala do najboljših smukačev, ti pa so uprizorili odličen boj. Dolgo je na navdušenje domačih gledalcev vodil Ambrosi Hoffmann, potem ko je za slabi dve desetinki odbil napada Avstrijcev Klausa Kroella in Christopha Gruberja, a je domače upe po zmagi na drugo mesto potisnil Peter Fill, ki je domačina ugnal za devet stotink.

Nato pa je na sceno stopil Bode Miller. Američan doslej še ni zmagal na klasični preizkušnji na Lauberhornu, najbližje je bil s tretjim mestom pred dvema letoma, tokrat pa je z izredno vožnjo šokiral vse tekmece. Na prvem vmesnem času je imel šest desetink naskoka, na polovici skoraj sekundo, v cilj pa je dobesedno padel, podobno kot številni drugi smučarji se po ciljnem skoku ni mogel obdržati na nogah, kar s sekundo in 47 stotinkami naskoka pred Fillom in smučarju, ki si je v cilju komaj dobro oddahnil po svojem zelo hitrem nastopu, ni preostalo drugega, kot da je z začudenim nasmeškom pohvalno pokimal Američanu. Edini, ki je bil tokrat kolikor toliko konkurenčen, je bil Didier Cuche; na vmesnih časih se je smučar, ki je letos že trikrat pristal tik za zmagovalcem (v Beaver Creeku, Val Gardeni in Bormiu), Američana držal z dvema desetinkama zaostanka, na cilju si ga je nabral 65 stotink, vseeno pa gladko dosegel še svoje četrto drugo mesto na šestih smukih. Zadnji z možnostmi za mešanje štren pri vrhu je bil Michael Walchhofer, toda izkušenemu Avstrijcu se je primerila začetniška napaka. Pri drsalnem koraku na startu mu je razširilo smuči in se je komajda še ujel, nato pa raztreseno nadaljeval in po kakšnih 20 sekundah trdo pristal v zaščitni ogradi ter do konca razočarano opravil le še turistično vožnjo po strmini.

Miller se je tako lahko veselil četrte zmage v sezoni, skupno že 25. v karieri, s katero je ujel Benjamina Raicha na lestvici najboljših smučarjev vseh časov na desetem mestu. "Neverjeten občutek je, ko zmagaš tukaj. Ko sem lani gledal, kako je zmagal Daron Rahlves, sem pomislil, da bi bilo lepo, če bi tudi meni to uspelo. Veliko sem tvegal in dobil vse. Proga pa je izredno zahtevna, v zadnjih zavojih nisem imel nobenih moči več," je prvenec v Wengnu pospremil Miller.

Glede na formo najboljšega slovenskega smukača Andreja Jermana pa so lahko tudi slovenski ljubitelji smučanja pričakovali razburljivo tekmo. Tržičan ni razočaral in si je zagotovil peto zaporedno uvrstitev med dobitnike točk na letošnjih šestih tekmah. Napaka v zgornjem delu, ko je v zavoju zapeljal preveč na široko, ga je stala nekaj dragocenih desetink. Brez te težave bi bržkone pristal v deseterici, saj so bile razlike za odličnim Millerjem majhne - sedmega in 15. je ločila le dobra sekunda -, kljub temu pa je tudi 15. mesto dober dosežek, njegov najboljši na tej progi, kjer je bil pred štirimi leti 18. Drugi slovenski predstavnik Rok Perko ni bil tako uspešen, z velikim zaostankom in spektakularnim padcem v ciljni areni - zdrsnil je pod zaščitno ogrado in se na drugi strani brez smuči nepoškodovan pobral - je prismučal do 45. mesta.

Cuche je z novimi 80 točkami še utrdil vodstvo v smukaški razvrstitvi pokala, pred Marcom Buechlom ima 117 točk prednosti, skupaj z Millerjem pa se je močno približal vodilnemu v skupnem seštevku pokala Akslu Lundu Svindalu; Norvežan ima 671 točk, Cuche 20 manj, Miller pa 640. V obeh seštevkih je najboljši Slovenec Jerman, v smukaški na devetem mestu, v skupni pa na 26.