Miran Vodovnik v velikem finalu sedmi

Miran Vodovnik je v metu krogle osvojil končno sedmo mesto. Langerholčeva in Čeplakova sta se uvrstili v polfinale, Romanova pa v finale dvoranskega evropskega prvenstva v Birminghamu.

Objavljeno
02. marec 2007 19.30
Andrej Poljanec
Birmingham - Miran Vodovnik je na dvoranskem evropskem prvenstvu v angleškem Birminghamu v metu krogle osvojil končno sedmo mesto (19,46 m). Zlato kolajno je osvojil Slovak Mikulas Konopka (21,57), srebrno Belorus Pavel Ližin (20,82), bronasto pa Danec Joachim Olsen (20,55).

Orjak iz Oplotnice je veliko pričakoval od nastopa v velikem finalu, na koncu pa se je moral zadovoljiti s končnim sedmim mestom. Vodovniku se v Angliji niso izšli vsi računi, predvsem ni dosegel želenih dvajsetih metrov. Nekoliko je temu botrovala trema, ki ga prinaša veliko tekmovanje, malce pa tudi poškodba prsta, ki mu je onemogočila optimalen oprijem krogle. "Nimam si kaj očitati: boril sem se po najboljših močeh, čeprav me je kmalu začela boleti roka. V finalu sem bil ves čas motiviran. Najboljši izid sem dosegel v zadnji seriji, a to ni bilo dovolj. Priznam, da me je malce zmotil tudi štiriurni premor med kvalifikacijami in velikim finalom," je birminghamski nastop ocenil Vodovnik.

Sonja Roman zanesljivo v finale

Slovenska atletinja Sonja Roman se je zanesljivo uvrstila v finale, potem ko je v prvi skupini teke na 1500 m zmagala s časom 4:10,68. Finale bo v soboto ob 16.55.

"Izpolnila sem prvi cilj, a posla še nisem opravila v celoti. Na progi sem se počutila zares odlično," je po prihodu v cilj dejala Prekmurka, ki je do zadnjega kroga sledila domači tekmovalki Clitheroejevi, v zadnjih osemdesetih metrih pa malce pospešila in dosegla zmago v svoji skupini. Romanova je skupno dosegla najboljši čas, kar je lepa napoved pred sobotno odločilno preizkušnjo. "Na finalni tekmi bom naredila vse kar je v moji moči," je na koncu pristavila Romanova.

Langerholčeva in Čeplakova v polfinalu

Brigita Langerholc in Jolanda Čeplak sta se uvrstili v polfinale. Langerholčeva je v drugi predtekmovalni skupini na 800 m osvojila drugo mesto s časom 2:05,95, medtem ko je Čeplakova v četrti skupini slavila s časom 2:02,82. Polfinale bo v soboto.

Čeplakova, nosilka najboljše dvoranske znamke na svetu na 800 m, je vodila od štarta do cilja in se zanesljivo uvrstila v sobotni polfinale. "Celoten tek sem imela pod nadzorom. Ko sem začutila, da so se mi tekmice približale, sem malce pospešila. Priznam, da me je 20-minutna zamuda nekoliko iztirila, saj nisem bila najbolje ogreta, pa tudi najboljšega občutka nisem imela. V polfinalu bo potrebno teči veliko hitreje," je po prihodu v cilj dejala Čeplakova.

Langerholčeva, druga slovenska tekačica na tej razdalji, je imela veliko srečo, saj se je izognila padcu kar treh atletinj v njeni skupini. Gorenjska atletinja se je z zvrhano mero gimnastičnih spretnosti izognila kočljivemu položaju, na koncu pa je bila skupaj z Rusinjo Tatjano Petljuk edina tekmovalka, ki je končala preizkušnjo. "Moja preizkušnja je pokazala vse pasti, ki jih prinaša tek v dvoranah. Imela sem veliko srečo, da sem bila v tistem trenutku na zunanjem delu proge, v nasprotnem primeru ...," je dejala Langerholčeva.

Zlatnar trinajsti na 60 metrov z ovirami

Damjan Zlatnar je v teku na 60 m z ovirami v drugi polfinalni skupini s časom 7,85 osvojil 8. mesto, prvenstvo pa zaključil na končnem trinajstem mestu.

"Vse možnosti za dober izid sem zapravil na startu, ki je bil naravnost porazen," je polfinalni nastop komentiral Zlatnar in dodal: "Po jutranjem teku sem imel dober občutek, hkrati pa sem prepričan, da imam še nekaj rezerve. V polfinalu se mi ni izšlo, dosegel sem celo najslabši letošnji izid, v primerjavi z jutranjim tekom pa počasnejši kar za osem stotink."

Poljanec končal nastope, Buč odstopil

Slovenski skakalec s palico Andrej Poljanec je končal z nastopi na evropskem prvenstvu.Poljanec je preskočil 5,20 m, nato pa trikrat neuspešno naskakoval 5,40 m. V ZDA živeči skakalec s palico v tej konkurenci ni imel realnih možnosti za uvrstitev v finale.

V "B'ham" je prispel z najslabšim izhodiščem med vsemi nastopajočimi (5,40 m), kar je tudi njegov osebni rekord, pa tudi norma je bila postavljena izjemno visoko (5,70 m).

Boštjan Buč ni končal svojega nastopa v drugi kvalifikacijski skupini teka na 3000 m, odstopil je 1400 m pred ciljem. Velenjski atlet velja v slovenskem taboru za največjega garača, svojo neizprosnost na treningu pa nikakor ne zna unovčiti na tekmah.

Srednjeprogaš iz Šaleške doline je na današnji preizkušnji "ponovil vajo" iz leta 2005, ko je na dvoranskem EP v Madridu ravno tako odstopil. Buč je le v uvodnih krogih držal korak s tekmeci, nato pa iz kroga v kroga vse bolj zaostajal, sedem krogov pred ciljem pa dokončno odstopil.

Slovenski veleposlanik pripravlja sprejem za naše atlete


Slovenski atletski tabor bo prvega dne evropskega prvenstva deležen visokega obiska. Slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji Iztok Mirošič je spremljal današnje popoldanske boje v National Indoor Areni, zvečer pa bo v hotelu Jurys Inns pripravil krajši sprejem za slovenske atlete in atletinje.

Zanimiva otvoritev

Anglija vseskozi kaže svojo atletsko veličino. Birminghamsko prvenstvo je vzorno organizirano, pa tudi sama današnja otvoritev - nekakšna kombinacija atletike, baleta, vragolij na rolerjih in divjih ritmov - je bila zelo pestra in zanimiva.