Mladi nogometaši klonili proti Francozom

Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je v Velenju na drugi kvalifikacijski tekmi za EP izgubila proti Franciji z 1:3 (0:2). Zadetek za slovensko izbrano vrsto je v 69. minuti prispeval Rene Mihelič.

Objavljeno
05. september 2009 19.02
Mlada slovenska reprezentanca je izgubila proti Škotski
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Velenje - Slovenska nogometna reprezentanca do 21 let je na drugi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2011 na Danskem, v Velenju izgubila proti francoskim vrstnikom z 1:3 (0:2). Slovenija bo naslednjo tekmo kvalifikacij igrala v torek, 8. septembra, v Belgiji.

 

Slovenski upi so po petkovi odpovedi tekme zaradi premočnega deževja danes le odigrali dvoboj s favoriziranimi Francozi, ki so vlogo tudi upravičili. Izbranci Tomaža Kavčiča so že v prvem polčasu dvakrat pobrali žogo iz svoje mreže, kar je bila ob kakovosti tekmeca neulovljiva prednost, pa čeprav je nekaj upov po ugodnejšem razpletu sredi drugega dela vzbudil Rene Mihelič.


Začetek tekme je bil vse prej kot spektakularen. Moštvi ob previdni igri praktično nista prišli v tekmečev kazenski prostor. V deseti minuti je za prve vzdihljaje navijačev poskrbel Armin Bačinović, ki je dobro meril s prostega strela od daleč, vendar je bil francoski vratar Johnny Placide na mestu. Eden nevarnejših nogometašev pri gostih je bil branilec Dorian Dervite, ki se je v prvem polčasu kar dvakrat znašel v priložnosti.

 

V 14. minuti je po kotu z glavo meril malce mimo slovenskih vrat, v 37. minuti pa je na srečo Slovencev "vajo ponovil" še z nogo. Toda kljub tema zgrešenima streloma so se favorizirani izbranci Erica Mombaertsa na odmor podali z izdatno prednostjo. Že v 18. minuti so Francozi izpeljali hiter protinapad, Anthony Modeste je bil precej hitrejši od branilca Borisa Mijatoviča, na koncu pa z leve strani uspešnejši tudi od mladega vratarja Jana Oblaka.

 

Francosko prednost je v 43. minuti podvojil Djamel Bakar. Član Monaca je žogo dobil približno 40 metrov od slovenskih vrat, nato pa uprizoril pravi slalom, s katerim je osmešil neodločne slovenske branilce, ob zaključku akcije na tla položil še Oblaka in brez težav žogo poslal v prazno mrežo.

 

Tudi v drugem polčasu se je nadaljevala podobna predstava. Francozi so imeli bolj ali manj ves čas nadzor nad dogajanjem. Ko je že kazalo, da slovenskim reprezentantom ne bo uspelo resneje ogroziti Placida v francoskih vratih, pa je nastopila 69. minuta. Prvo lepšo akcijo gostiteljev je s strelom v daljši, levi kot z dobrih desetih metrov učinkovito zaključil Rene Mihelič. Zadetek je za kratek čas vlil nekaj več poguma Slovencem, posledica tega je bil tudi poskus Danijela Marčete v 75. minuti.

 

Toda na žalost domačih navijačev je bilo to praktično tudi vse. Še več, v 78. minuti je le malo manjkalo, da Mijatovič v zmedi pred vrati ni zatresel lastne mreže (gol je preprečila prečka), dve minuti pozneje pa je Oblak obranil še nevaren strel Bakaryja Sakoja. Tik pred koncem tekme je Etien Velikonja sicer še prišel do strela, ki pa je bil prešibak, za nameček pa je v naslednjem napadu Matija Škarabot nesrečno dosegel še avtogol in postavil končni izid.

 

* Stadion Ob jezeru, gledalcev 800, sodniki: Lerjeus, Ekström in Bogdan (vsi Švedska).
* Strelci: 0:1 Modeste (18.), 0:2 Bakar (43.), 1:2 Mihelič (69.), 1:3 Škarabot (90./avtogol).
* Slovenija: Oblak, Skubic, Škarabot, Bačinović (od 46. Gerić), Balažic, Mijatovič, Tolimir, Omladič (od 70. Marčeta), Matavž, Mihelič (od 84. Plut), Velikonja.
* Francija: Placide, Bocaly, Mbengue, Dervite, Sakho, Capoue (od 72. Ngoyi), Bakar, Sissoko, Modeste (od 82. Gueye), Sankhare (od 64. M'Vila), Sako.
* Rumeni kartoni: Tolimir, Matavž; Capoue.
* Rdeč karton: /.