Mohamed Ali praznuje 65. rojstni dan

Velikan športa in legendarni boksar Mohamed Ali danes praznuje 65. rojstni dan. Na naslov slavljenca je prišlo veliko čestitk od pomembnih osebnosti iz sveta politike, športa in zabave.

Objavljeno
17. januar 2007 12.30
Mohamed Ali
Louisville - Velikan športa in legendarni boksar Mohamed Ali danes praznuje 65. rojstni dan. Na naslov slavljenca je prišlo veliko čestitk od pomembnih osebnosti iz sveta politike, športa in zabave, nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji pa bo svoj jubilej praznoval v družbi četrte soproge Lonnie v mestu Scottsdale v ameriški zvezni državi Arizona, kjer si bosta ogledala dokumentarce o njegovem življenju in zavrtela nekaj priljubljenih filmov s kraljem rock and rolla Elvisom Presleyjem v glavni vlogi.

Legendarna športna ikona se že več kot dvajset let bori s Parkinsovo boleznijo. Njegova bleščeča poklicna kariera se je začela na olimpijskih igrah v Rimu 1960, ko je v poltežki kategoriji osvojil zlato odličje, po vstopu med poklicne boksarje pa je dosegel 56 zmag (od tega 37 s knockoutom) in doživel le pet porazov. Ali je prvi boksar v zgodovini, ki je trikrat ubranil naslov svetovnega prvaka, svojo priljubljenost pa je v šestdesetih letih minulega stoletja izkoristil v boju za črnske pravice in ostrim nasprotovanjem ameriške vojne v Vietnamu.

Mohameda Alija številni navdušenci tega plemenitega športa uvrščajo med največje boksarje vseh časov, njegovega edinstvenega sloga - čudovite kombinacije igrivosti in močnih udarcev v ringu - pa ni presegel noben boksar na svetu.