Moujeva odličnost tudi v LP?

Italijanski prvak Inter je na domači sceni tekmecem že dal vedeti, da jim preostane le še boj za drugo mesto, toda nastopi serijskega zbiralca »scudettov« v ligi prvakov so vse prej kot suvereni. Se bo danes zalomilo proti kijevskemu Dinamu?

Objavljeno
20. oktober 2009 13.58
Jose Mourinho
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Črno-modri pod taktirko gospoda posebneža Joseja Mourinha so kljub vsej svoji veličini, zmagovalni drži in širokoustju v škripcih: današnja tekmo 3. kola na domačih tleh s kijevskim Dinamo namreč že sodi v kategorijo usodnih.

Portugalčeva taktična perfekcija se je še enkrat več izkazala v ligaški tekmi v Genovi. Tudi brez treh prvokategornikov Samuela Eto'oja, Diega Milita in Thiaga Motte je črno-modri stroj deloval brezhibno. Pet golov, pet različnih strelcev, povrhu brez udarnega napadalnega dvojca. To je zastrašujoče opozorilo za tekmece in predvsem za ukrajinskega prvaka, ki bo na štadionu Giuseppe Meazza gostoval z nekdanjim kraljem Milana v konici napada Andrejem Ševčenkom.

Mourinho, Italijani mu pravijo tudi Mou, je v Genovi opravil vse: ligaško tekmo je izpeljal s čisto desetico, hkrati pa opravil generalko. Taktičnih posegov ne bo, ostal bo pri različici 4-3-2-1 (sezono je začel s 4-3-3 ali 4-4-2), v začetni enajsterici pa naj bi bila le ena sprememba. Namesto kaznovanega Maria Balotellija se bo vrnil Kamerunec.

»Milito in Motta sta brez možnosti, Eto'o pa bo s kančkom žrtvovanja nared. A pozabite na sobotno tekmo, zmag kot smo jo dosegli, se ne da vselej ponavljati,« je previden 46-letni Mourinho.

Dinamo bi bil za Italijane povsem običajen tekmec, če ne bi v njem igral Ševčenko, če se spet ne bi znašel v neprijetnem položaju, ko si praktično ne sme privoščiti spodrsljaja, še posebej z neposrednim tekmecem za uvrstitev na drugo mesto v skupini. Prvo naj bi bilo oddano Barceloni, ki naj danes ne bi imela preveč težav z ruskim prvakom Rubinom iz Kazana.

Triintridesetletni napadalec je zadnja leta močno povezan s Portugalcem, v glavnem v slabem. Pod njegovo taktirko je pri Chelseaju začel ugašati Ševčenkov sloves strelca, ki je nekoč neusmiljeno tresel mreže nasprotnikov.

»Proti Joseju ne gojim nobenih zamer,« je Andrej odgovoril na vprašanje, če bo zaradi Portugalca še bolj motiviran. A Ševčenko, ki nadvse hvali svoje mlado moštvo, je eden od rabljev Interja. V rdeče-črni majici mestnega tekmeca Milana je na vrhuncu svoje kariere vztrajno polnil njihovo mrežo in skoraj desetletje dolgo tekmovalnost sklenil s 14 goli. Pred njim je le sloviti Šved Gunnar Nordahl.

Inter v prednosti

Inter in Dinamo sta doslej igrala dve tekmi, obe leta 2003. Po šahovskem izkupičku, zmaga (2:1) in remi (1:1), pa vodi z 1,5:0,5. Statistika pa je za italijanskega prvaka neprijetna, ko gre za zadnje obdobje tekem v LP. Inter ni zmagal že sedem tekem, štiri je igral neodločeno, tri izgubil.

Današnje tekme (vse ob 20.45)

Skupina E

Debrecen : Fiorentina

Liverpool : Lyon

Vrstni red: Lyon 6, Fiorentina in Liverpool po 3, Debrecen 0.

Skupina F

Barcelona : Rubin Kazan

Inter : Dinamo Kijev

Vrstni red: Barcelona 4, Dinamo 3, Inter 2, Rubin 1.

Skupina G

Rangers : Unirea

Stuttgart : Sevilla

Vrstni red: Sevilla 6, Stuttgart 2, Rangers in Unirea po 1.

Skupina H

AZ Alkmaar : Arsenal

Olympiakos : Standard Liege

Vrstni red: Arsenal 6, Olympiakos 3, Standard in Alkmaar po 1.


Sredine tekme

Skupina A

Bordeaux : Bayern

Juventus : Maccabi Haifa

Vrstni red: Bayern in Bordeaux po 4, Juventus 2, Maccabi 0.


Skupina B

CSKA Moskva : Manchester United (18.30)

Wolfsburg : Bešiktaš

Vrstni red: Manchester United 6, Wolfsburg in CSKA po 3, Bešiktaš 0.

Skupina C

Real Madrid : Milan

Zürich : Marseille

Vrstni red: Real Madrid 6, Zürich in Milan po 3, Marseille 0.

Skupina D

Porto : APOEL Nikozija

Chelsea : Atletico Madrid

Vrstni red: Chelsea 6, Porto 3, APOEL in Atletico po 1.