»Mr. Sympathikus« bi bil kos Mayweatherju in Pacquiau

Ulf Steinforth, menedžer slovenskega boksarja Dejana Zavca je za Delo spregovoril o tem, kakšne načrte ima z Zavcem ter kakšne so njegove možnosti za tako težko pričakovani obračun s prvima zvezdnikoma velterske kategorije Mannyjem Pacquiaom in Floydom Mayweatherjem mlajšim.

Objavljeno
07. februar 2011 21.09
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Čez dober mesec, natančneje 16. marca, bo minilo natanko enajst let, odkar je menedžer Ulf Steinforth v Magdeburgu ustanovil profesionalni boksarski klub Sport Event's Steinforth (SES), katerega barve od leta 2003 brani tudi slovenski šampion Dejan Zavec. »Do takrat sem pet let vodil amatersko moštvo, s katerim sem osvojil tako rekoč vse, kar se je osvojiti dalo. Nato so me prijatelji pregovorili, da sem stopil korak naprej in ustvaril še profesionalno ekipo, ki je ta čas najuspešnejša v Nemčiji. Z Zavcem in Stieglitzem imam dva svetovna prvaka, poleg njiju pa še tri prvakinje,« se je v ponedeljkovem pogovoru za Delo pohvalil Steinforth in spregovoril tudi o tem, kakšne načrte ima z Zavcem ter kakšne so njegove možnosti za tako težko pričakovani obračun s prvima zvezdnikoma velterske kategorije Mannyjem Pacquiaom in Floydom Mayweatherjem mlajšim.

Kaj ste si mislili o Dejanu Zavcu, ko ste ga konec leta 2002 prvič videli?

Dejana mi je priporočil prijatelj iz Top Tena, temu pa Tomaž Barada, ki je dal zanj roko v ogenj, češ da je izjemno nadarjen boksar. Ko sem ga potem sam spoznal v Magdeburgu, me je navdušil s svojo miselnostjo. Že tedaj je imel namreč pred sabo jasen cilj -postati svetovni prvak. In že v najinem prvem pogovoru mi je omenil, da je pripravljen za uresničitev svojih sanj zelo trdo garati, s čimer je name takoj naredil izjemno dober vtis.

Mar ste tedaj verjeli, da mu lahko uspe veliki met oziroma udarec?

Vsak športnik, ki se odloči za boksarsko kariero, si mora zastaviti takšen cilj, sicer nima kaj početi v ringu. A moram priznati, da me je Dejan dokončno prepričal v svojih prvih profesionalnih obračunih. Ko sem videl njegovo zagrizenost in slog boksa, sem vedel, da bo prišel zelo daleč.

In potem se je dejansko zgodil 11. december leta 2009, ko je Zavec sredi Johannesburga v tretji rundi prisilil k vdaji domačega heroja Isaaca Hlatshwaya in mu odvzel naslov svetovnega prvaka po različici IBF, ki ga bo v petek, 18. t. m., v Stožicah branil že tretjič. Njegov izzivalec bo tokrat Američan Paul Delgado, na račun katerega je bilo v zadnjih dneh v Sloveniji precej kritik.

Mar res? Ne razumem. Morali bi se namreč veseliti prihajajočega spektakla.

Kaj bi odgovorili kritikom?

Kot kaže, bi jih zadovoljili le Manny Pacquiao, Floyd Mayweather ml. ali ljubi bog. Sam menim, da je Delgado za Zavca, s katerim imam še velike načrte, pravi tekmec ob pravem času. Mislim, da bo to eden od Dejanovih najtežjih dvobojev doslej, ker se bo spopadel s popolnoma novim slogom. Paulovi porazi nas ne smejo zavesti; dejstvo je, da jih je doživel proti samim vrhunskim boksarjem. Drugače pa se nobenega boksarja ne sme podcenjevati! Ne, sam izzivalca silno spoštujem.

Kako to, da ste izbrali ravno Delgada?

Imamo mednarodnega posrednika, ki nas je naslovil nanj. To je povsem normalen postopek. Glede na to, da gre za prostovoljno obrambo šampionskega pasu, je edini pogoj, ki ga mora izpolnjevati tekmec, ta, da je na lestvici izzivalcev združenja IBF uvrščen do 15. mesta. Ob tem bi rad poudaril, da je bil septembrski obračun z Rafalom Jackiewiczem zares vrhunski, da se je takrat »Mr. Sympathikus« Poljaku na najlepši način oddolžil za krajo v Katowicah, da je njuna predstava v Evropi močno odmevala, ne pa tudi v ZDA. Nadejamo se, da bomo s Paulom vendarle prebili led tudi v meki boksa.

Tokrat bo pritisk na Zavca še posebej velik. Z izzivalcem iz Atlante mora opraviti z levo roko, če si želi priboriti zeleno karto, kakor ste sami poimenovali poskus preboja v ZDA.

Ne bi ravno rekel, da ga mora premagati z levico, kajti na tej ravni ni slabih boksarjev. Zadovoljni bomo že z zanesljivo zmago. To je naš cilj.

Kako se bo po vašem odvijal obračun v Stožicah?

Pričakujem, da bo Delgado silovito napadel in poskušal že takoj na začetku presenetiti Zavca, kakor je slednji pred 14 meseci Hlatshwaya. Zato bo moral biti Dejan še kako previden.

Kako pa se bo končal?

Če me že vprašate, računam, da bo trajal vseh dvanajst rund, po točkah pa bo zmagal Zavec.

Kaj bo sledilo po Delgadu?

Najprej krajši oddih, med katerim bomo proučili odmeve in odzive. Prav dosti časa za počitek pa ne bo, kajti že junija Dejana čaka obvezna obramba naslova svetovnega prvaka proti prvemu izzivalcu. Najpomembneje pa je, da v obračunu s Paulom ne dobi nobene poškodbe.

Zavec bo 18. t. m. prvič boksal z Američanom, kdaj pa bo prvikrat v Ameriki?

Dobro vprašanje. Verjamem, da bi si z zmago nad Delgadom na stežaj odprl vrata v ZDA, zato bo ta obračun izjemno pomemben. Prav lahko se zgodi, da bo do obvezne obrambe lovorike, če bo seveda Dejan premagal Paula, prišlo onstran Atlantika, kajti glavna kandidata za prvega izzivalca sta ta čas Američana Randall Bailey in Mike Jones. Zato je vsak spektakel, ki ga še lahko priredimo pri vas, pravzaprav darilo slovenskim navijačem.

Ali pogajanja z menedžerji v ZDA že tečejo?

Ne, so pa nekateri že potrkali na naša vrata. Boksarski posel oziroma svet je namreč majhen, v njem vsak pozna vsakogar.

Nam lahko zaupate, kdo si želi boksati z najboljšim slovenskim športnikom lanskega leta?

Seveda ne.

Zakaj je to takšna skrivnost?

Nobene skrivnosti ni, samo ni v moji navadi, da govorim o nečem, kar je še v oblakih. Lahko potrdim le, da je zanimanje za dvoboj z Zavcem precejšnje, da je možnosti veliko, da pa med njimi ni Mannyja Pacquiaa niti Floyda Mayweatherja mlajšega.

Pa lahko sploh kdaj pride do obračuna z največjima zvezdnikoma velterske kategorije oziroma boksa nasploh?

Seveda, vse je mogoče. Ko imaš enkrat šampionski pas v tej kategoriji in sodiš med najboljše boksarje na svetu, je treba avtomatično razmišljati tudi o tem dvoboju.

Menite, da bi se lahko najboljši slovenski boksar kosal z Mayweatherjem ml. ali Pacquiaom?

Sam osebno mislim, da bi se lahko Dejan bolj ali manj enakovredno meril tudi z njima.

Zavčevi največji kritiki v Sloveniji so namreč prepričani, da proti njima ne bi imel niti najmanjših možnosti.

Ha, ha, ha. Kdor to pravi, nima pojma o boksu. Nihče namreč ni nepremagljiv. Kar pa je Dejan dosegel doslej, je vredno vsega občudovanja. Vse njegove predstave so bile vrhunske in povrhu še spektakularne. Ne vem, kaj pravzaprav hočejo ljudje pri vas, naj raje svojega junaka častijo kot pravega šampiona, kar Zavec nedvomno je.

Ko sva že pri Pacquiau in Mayweatherju ml. Oba za dvoboj prejmeta po deset, dvajset in več milijonov ameriških dolarjev. Kdaj bo »Mr. Sympathikus« prvega?

Ko bo boksal v ZDA.

Mar v Evropi ne more zaslužiti toliko denarja?

Tu je to skoraj nemogoče. V Nemčiji je dolga leta kraljeval Sven Ottke, kar dvajsetkrat je ubranil naslov svetovnega prvaka, pa je samo za zadnje tri nastope dobil po milijon.

Koliko pa bosta na svoj račun prejela Zavec in Delgado?

Koliko pa zaslužite vi? Lahko mi verjamete, da se jima splača povzpeti v ring. Seveda pa njunih zaslužkov ni mogoče primerjati s tistimi, ki jih imajo najboljši nogometaši. Ko pa si enkrat na samem vrhu, veste, da se tudi v boksu vrtijo mastni denarci. Dejan sicer še ni na vrhuncu, delamo pa na tem, da mu bomo priskrbeli takšne dvoboje, da bo dobro preskrbljen do konca življenja.

Ko sem brskal po medmrežju, sem zasledil, da bi se rada z Zavcem pomerila tudi Američana Paul Malignaggi in Paul Williams, ki v ZDA uživata velik ugled.

Reciva takole: oba sta zagotovo med kandidati na našem čakalnem seznamu. A kot sem že prej omenil, je brezpredmetno govoriti o morebitnem prihodnjem tekmecu, dokler pogodba ni podpisana. Za nameček v boksu prinaša nesrečo, če se pred dvobojem, ki se še začel ni, pogajaš že o naslednjem.

Ali drži, da bodo tokrat v Ljubljano pripotovali tudi vodilni možje nemške televizijske postaje SAT1?

Da, prišli bodo kot moji gostje. Pogodbo, po kateri naj bi prenašali naslednje Dejanove obračune, imam že v rokah, treba jo je le še podpisati.

Boste s seboj pripeljali še koga?

Zavca bodo ob ringu spodbujali tudi njegovi klubski kolegi na čelu z Robertom Stieglitzem, našim drugim svetovnim prvakom iz tabora SES. Za nameček bo v Stožicah ob nekaterih drugih uglednih gostih, ki pa jih zdaj še ne znam našteti, na primer tudi Bernd Heynemann, nekdanji delivec pravice Svetovne nogometne zveze (FIFA), ki -zanimivo -v zadnjem obdobju kot sodnik deluje v boksu.

Ali ste se z Zavcem že kaj pogovarjali o tem, kako dolgo bo še vztrajal v tej plemeniti borilni veščini?

Verjamem, da ima pred seboj še debeli dve leti blesteče kariere.

V svojem klubu imate še enega Slovenca, namreč Denisa Simčiča, ki bo prav tako 18. t. m. boksal v Ljubljani.

Pred njim bi lahko bila še nadvse svetla prihodnost, seveda pa mora najprej v Stožicah premagati Gruzinca Sandra Siprošvilija in ubraniti naslov mednarodnega prvaka združenja WBF v poltežki kategoriji. A pozor: to še zdaleč ne bo preprosto! Siprošvili je namreč zelo čvrst boksar, zato se bo moral Simčič zelo potruditi. Ker gre za uglednega tekmeca, bi bil za dobro predstavo tudi primerno nagrajen, saj bi z zmago zagotovo poskočil na lestvicah. V točkovanju zveze IBF je, denimo, ta čas že 13. izzivalec ameriškega svetovnega prvaka Tavorisa Clouda. Moj cilj je sicer Denisu do konca tega leta priskrbeti dvoboj za naslov evropskega ali celo svetovnega prvaka. In potem bi imela Slovenija dva šampiona. Si sploh predstavljate, kaj bi to pomenilo za tako majhno državo? To bi bilo res noro. In veste, kaj: to sploh ni nemogoče!