Murray in Nadal sledita Rogerju, Kim izločila Venus

Andy Murray je neusmiljeno končal pravljično vrnitev Taylorja Denta in se pridružil Rafaelu Nadalu v 4. kolu OP ZDA. Konec je vzela Venus Williams, ki je priznala premoč neverjetni povratnici Kim Clijsters.

Objavljeno
07. september 2009 08.47
P. Z.
P. Z.
New York - Drugi nosilec Andy Murray in tretji postavljeni Rafael Nadal tako zvesto sledita številki 1 Rogerju Federerju, ki lovi šesti zaporedni naslov zmagovalca OP ZDA. Murray je ponoči prišel do tretje zmage proti Taylorju Dentu, ki je več kot leto dni preživel v mavcu po večkratnih operacijah hrbta. 28-letni Dent, 195. na lestvici ATP, se je na igrišča vrnil prejšnji teden v New Havenu. Toda Murray je bil boljši v treh nizih s 6:3, 6:2, 6:2.

Murray je dobil svoj 15. dvoboj v New Yorku, kjer je lani izgubil v finalu proti Federerju. Škot, zmagovalec petih turnirjev v letošnji sezoni, je prvi s 50 zmagami v koledarskem letu. Želi postati prvi Britanec po letu 1930 s posamično zmago na turnirju za grand-slam.

Nadal je kljub bolečinam v trebušni preponi ugnal španskega rojaka Nicolasa Almagra s 7:5, 6:4 in 6:4. Nekdanji prvi igralec sveta ni želel govoriti o svojih možnostih za končno zmago na igriščih Flushing Meadows. Po dvoboju je poklical trenerja in z igrišča so ga odnesli na nosilih. "Ne da se mi več govoriti o poškodbah, tega imam že vrh glave. Želim samo odigrati najboljše kot lahko. Zmagal sem v treh nizih. Zaradi tega sem vesel. Kaj bo naprej, pa si ne upam napovedovati," je povedal Nadal.

Napredovali so tudi Argentinec Juan Del Potro, ki je premagal Avstrijca Daniela Köllererja s 6:1, 3:6, 6:3, 6:4. sedmi nosilec Jo Wilfried Tsonga z zmago proti rojaku iz Francije Julienu Benneteauju s 7:6 (4), 6:2, 6:4, in Gael Monfils, 13. nosilec, potem ko se je po 6:3, 6:4 in 1:0 Jose Acasuso predal.

Kim tako kot pred štirimi leti


Pri ženskah je Kim Clijsters, zmagovalka New Yorka v letu 2005, v 4. kolu premagala Venus Williams in nadaljevala neverjeten vzpon po vrnitvi na igrišča. Belgijka, ki je tenis zapustila pred 27 meseci, se je vrnila s hčerko in novo voljo po uspehu. Tretjo nosilko iz ZDA je ugnala s 6:0, 0:6 in 6:4. Williamsova se je med "bivšimi" pridružila številki 1 Dinari Safina, številki 4 Jelena Dementjevi in številki pet Jeleni Janković.

Clijstersova je premagala Venus Williams v četrtfinalu pred štirimi leti, ko je kasneje osvojila edini naslov za grand-slam. Leta 2001 je Williamsova storila enako in tudi ona zmagala v New Yorku. 26-letna kvalifikantka Clijstersova, ki sta jo spremljala hčerka Jade in mož, ameriški košarkar, se je med najboljšo osmerico prebila po uri in tričetrt dvoboja.

"Bilo je neverjetno. To je bil tako čuden dvoboj. Ko sem izgubila drugi niz, sem si dejala, da moram začeti povsem znova in se boriti za vsako točko. Trdo sem delala zadnjih sedem ali osem mesecev. Zelo uživam. Uspeva mi uravnotežiti družino in kariero," je izjavila Clijstersova, ki se bo v četrtfinalu pomerila s Kitajko Li Na. Ta je izločila Italijanko Francesco Schiavone s 6:2 in 6:3. Pred tem je Serena Williams rešila čast družine Williams in razbila Slovakinjo Danielo Hantuchovo s 6:2 in 6:0.

Serena: Prestaviti bi morali moški dvoboj


Branilka naslova Serena Williams je stopila v bran veliki tekmici Dinari Safina in izjavila, da je imela Rusinja vso pravico, da je izrazila jezo proti organizatorjem. Ti so jo z osrednjega igrišča Arthur Ashe skupaj s tekmico Petro Kvitovo preselili na manjše igrišče Louis Armstrong. Na večjem igrišču sta zaigrala Američan James Blake in Španec Tommy Robredo, ki bi sicer morala nastopiti za Safino in Kvitovo.

"Zakaj niso premaknili moškega dvoboja? Bil je na sporedu za njima. Pri tem moram stopiti na njeno stran," je izjavila Serena, ki je sicer velika kritičarka Safine in ji odreka status številke 1, ker nima še nobenega naslova za grand-slam. Osvojila ga ne bo niti v New Yorku, saj je izgubila proti Kvitovi. Safina se je po porazu jezila na prireditelje: "Jaz sem številka 1 na svetu. Zakaj so preselili mene? To ni bila poštena odločitev."

Ženske, osmina finala:

Na Li (Kit/18) - Francesca Schiavone (Ita/26) 6:2, 6:3;
Kim Clijsters (Bel) - Venus Williams (ZDA/3) 6:0, 0:6, 6:4;
Flavia Pennetta (Ita/10) - Vera Zvonareva (Rus/7) 3:6, 7:6 (6), 6:0;
Serena Williams (ZDA/2) - Daniela Hantuchova (Slk/22) 6:2, 6:0;

Moški, 3. kolo:


 

 

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/7) - Julien Benneteau (Fra) 7:6 (4), 6:2, 6:4;
Fernando Gonzalez (Čil/11) - Tomaš Berdych (Češ/17) 7:5, 6:4, 6:4;
Gael Monfils (Fra/13) - Jose Acasuso (Arg) 6:3, 6:4, 1:0 (predaja);
Rafael Nadal (Špa/3) - Nicolas Almagro (Špa/32) 7:5, 6:4, 6:4;
Juan Martin Del Potro (Arg/6) - Daniel Köllerer (Avt) 6:1, 3:6, 6:3, 6:3;
Juan Carlos Ferrero (Špa/24) - Gilles Simon (Fra/9) 1:6, 6:4, 7:6 (5), 1:0 (predaja);
Marin Čilić (Hrv/16) - Denis Istomin (Uzb) 6:1, 6:4, 6:3;
Andy Murray (VBr/2) - Taylor Dent (ZDA) 6:3, 6:2, 6:2.