Mušič: Nič manj kot dve zmagi

Po prvi zmagi v gosteh je v garderobi hokejistov Tilie Olimpije zavladalo pravo olajšanje. Konec tedna prihaja kot naročen za skok v varne vode. V petek bo v Tivoliju gostoval VSV, v nedeljo pa Dunaj.

Objavljeno
08. oktober 2009 13.25
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Ljubljana – Velik kamen se je od srca odvalil hokejistom Tilie Olimpije in njihovemu trenerju Danyju Gelinasu, potem ko so Ljubljančani na gostovanju v Szekesfehervaru ubili tri muhe na en mah. Prekinili so niz štirih porazov, osvojili sploh prve točke v gosteh ter se madžarskim prvakom maščevali za nedavni poraz, s katerim se je končala zmagoviti niz v Tivoliju. Toda zmago proti ekipi SAPA Fehervar, ki jo je pristreljal Ivo Jan z golom v podaljšku, bo treba potrditi jutri, ko bo v slovenski metropoli gostoval vodilni na lestvici razširjenega avstrijskega prvenstva VSV, in še najbolje tudi v nedeljo, ko bodo prišli močni tekmeci z Dunaja.

Olimpija je s četrto zmago sicer ostala na predzadnjem mestu v EBEL, toda za petim mestom, ki ga po 10. kolih zasedajo prvaki iz Celovca (11), zdaj zaostajajo le za tri točke (8). Z novo zmago proti beljaškim »orlom« bi se že lahko zavihteli v zlato sredino in lažje zadihali. V kratkem bodo bržčas pripeljali kakšno okrepitev ali dve v napadalnih vrstah, ki sta jih nedavno zapustila upokojeni Tomaž Vnuk in poškodovani Steve Kelly. O imenih za zdaj direktor Matjaž Sekelj še molči, čeprav bo po neuradnih informacijah že ta konec tedna tivolski led preizkusil vsaj en novinec. Le kot zadnji izhod v sili pa v Tivoliju omenjajo morebitno vrnitev karizmatičnega Todda Elika, 43-letnega tvorca pravljice izpred dveh sezon, ki je v Švici na enomesečnih pogodbah.

Čeprav gre za vodilnega na lestvici, je Beljak tekmec po meri. V zadnjem času je malce popustil v formi. Na dveh domačih tekmah je komaj rešil celo kožo proti Madžarom in Jeseničanom. Slednji so imeli v torek na začetku zadnje tretjine vodstvo s 3:2 in igro v svojih rokah, toda dve slabi minuti sta jim preprečili prvo zmago v gosteh. VSV je dobršen del tekme plesal po jeseniških notah, v igri petih proti petim je bil v podrejeni vlogi, zmago mu je omogočil obupni »power play« gostov, ki so v prvi tretjini dvakrat zapravili skoraj dve minuti prednosti igre z dvema igralcema več, kar se jim je na koncu maščevalo.

Olimpija ima vendarle bolj izkušeno ekipo in igralce, ki znajo postaviti zanko ob številčni prednosti. Zelo pomembna je bila vrnitev bombarderja Kevina Mitchella, brez katerega Olimpija očitno ne zna zmagati. Frank Banham je med vodilnimi strelci v ligi, Jan počasi prihaja v formo, tudi vratar Norm Maracle ima na zadovoljstvo stroke več toplih kot hladnih dni. Za nameček so se prebudili tudi slovenski igralci in na Madžarskem dobro skrili težave s pomanjkanjem tujcev. Dosegli so vse štiri gole (Cvetek, Mušič, B. Goličič, Jan). Spodbuden je bil tudi podatek o številu strelov proti vratom – 35, dva sta zadela okvir vrat.

»Tokrat smo se Slovenci res izkazali, a to niti ni pomembno. Verjetno bodo že jutri v glavnih vlogah spet tujci. Vesel sem, da smo pokazali veliko želje in borbenosti. Zmaga je bila zaslužena in je prinesla pravo olajšanje. V garderobi sta v trenutku spet zavladala optimizem in zmagovalna miselnost. Na tem moramo graditi. Komaj čakamo na petkovo in nedeljsko tekmo v Tivoliju. Osebno računam na dve zmagi, s katerima bi se vrnili na mesta, ki smo jih zasedali na začetku,« je bil kljub kratkemu spancu po vrnitvi iz Madžarske dobre volje strelec drugega gola Aleš Mušič, ki si s tremi goli deli drugo mesto na klubski lestvici strelcev: »Prihod kakšnega kakovostnega tujca bo koristen in ga tudi pozdravljam, vendar pa smo na Madžarskem dokazali, da lahko tudi s takšno ekipo zmagujemo. Zakaj bi bilo za konec tedna kaj drugače?«

Ljubljanski navijači bodo imeli še razlog več za obisk jutrišnje tekme (19.15), saj se bodo pred njo lahko poslovili od dolgoletnega kapetana Vnuka, ki bo vrgel začetni plošček. Zmaga ob slovesu s klubsko legendo, ki je del kariere preživela tudi v Beljaku, bi bila najboljša napoved za nedeljski dvoboj med kluboma iz glavnih mest sosednjih držav.