Na domačo stran prevesil najšibkejši člen

Pa jo končno le imamo. Prvo slovensko zmago v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala, namreč. Naša reprezentanca je po hudem boju s 3:2 ugnala Finsko, prvi junak v ekipi Blaža Trupeja pa je bil Grega Žemlja.

Objavljeno
07. marec 2011 10.54
Saš Verčič, šport
Saš Verčič, šport
Ljubljana – Potem ko je odigral glavno vlogo pri sobotni presenetljivi zmagi v dvojicah – zanimivo, gre za našo najšibkejšo točko, ki pa je tehtnico pomembno nagnila prav na slovensko stran –, je namreč dobil še odločilni peti dvoboj. Tu mu je nasproti resda stal debitant Micke Kontinen, pa vendarle, v tako napetem položaju pri 2:2 je vsak dvoboj težaven in Žemlja ga je po začetnem naletu mladega Finca (2:6) dobil v štirih nizih. Slovenija si je na ta način zagotovila obstanek v skupini, v 2. kolu pa se bo julija pomerila v gosteh z Italijo, pri čemer zmaga že vodi v kvalifikacije za svetovno skupino.

Potem ko sta Žemlja in Luka Gregorc presenetila v sobotnih dvojicah in Sloveniji priigrala veliko točko, se je zdelo včeraj vse nared, da Kavčič zagotovi svoji ekipi napredovanje v 2. kolo. Letos je pač v odlični formi, domače vodstvo ga je lahko dodobra razbremenilo, pesek je njegova najljubša podlaga, igralce Nieminenove ravni je že premagoval … A njegova tokratna predstava gotovo ni zadovoljila pričakovanj, Jarkko Nieminen ga je z napadalno igro že od začetka začel stiskati v kot in podatek, da 50. igralec sveta po koncu dvoboja ni bil zadovoljen le z nekaj točkami, pove zelo veliko.

Kavčič, ki je imel spet kar nekaj težav s servisom, se je zdel že sredi tretjega niza v povsem izgubljenem položaju, saj je Finec vodil s 4:2, a se je Ljubljančan še nekako rešil, ko se je v zaostanku znašel še v četrtem, ni bilo več vrnitve. »Kljub porazu mislim, da sem igral dobro, čutil sem, da sem blizu. Zdelo se mi je, da vedno bolj dobivam pravi ritem in da Jarkko popušča in če bi dobil zadnjo igro, bi se mogoče lahko razpletlo tudi drugače,« je ocenil Kavčič, ki je »če« pri osvojitvi zadnje igre postavil zavoljo sporne sodniške odločitve (povzročila je kar nekaj hude krvi), saj naj bi žogica po udarcu Nieminena pristala v očitnem avtu, ki pa so ga sodniki spregledali. Da se to zgodi na domačih tleh v Davisovem pokalu, je zares nenavadno …

Tudi ko je moral Kavčič priznati premoč Nieminenu, za slovensko ekipo ni bilo še nič izgubljenega. Trupej je imel na klopi veliko močnejšega aduta, Grego Žemljo, medtem ko se je finski kapetan tik pred zdajci odločil za nepričakovano menjavo in je v igro poslal Kontinena, ki je v Davisovem pokalu še povsem brez izkušenj, decembra je dopolnil šele 18 let, na ATP pa zaseda komaj 675. mesto. Vse to v uvodnem nizu sicer ni bilo očitno, saj ga je Finec z brezkompromisno igro zelo hitro odločil v svojo koristi, pri tem pa kar dvakrat osvojil Žemljev servis.

Kljub šoku, ki ga je na začetku pripravil Kontinen, pa je bilo hkrati bolj ali manj jasno, da v takšnem slogu ne bo mogel nadaljevati. In res, preostanek dvoboja je ponudil povsem drugačno sliko, Žemlja je pričakovano dvignil raven igre in zelo rutinirano Slovenijo popeljal do skupne zmage, s trikrat 6:3, dvoboj pa sklenil z – asom. »Če sem iskren, o zmagi nisem podvomil niti po izgubljenem prvem nizu. Začetek je bil resda več kot težaven, tudi zato, ker sem znašel v povsem novem položaju, čutil sem precejšnje breme, poleg tega je finski kapetan še presenetil z izbiro igralca, ki je na pesku precej bolj neugoden kot Heliövaara. A krizo je bilo potrebno prebroditi, vseskozi sem razmišljal pozitivno in na začetku drugega niza sem že čutil, da gre vse tako, kot sem si zamislil, in odtlej sem imel dvoboj, z nekaj padci pač, precej pod nadzorom,« pa je po postavitvi novega mejnika za slovenski moški tenis dejal Žemlja, ki ima po tem koncu tedna izkupiček zmag in porazov v Davisovem pokalu 17:6.

Slovenija : Finska 3:2 – Žemlja : Nieminen 6:3, 3:6, 4:6, 3:6, Kavčič : Heliövaara 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, Žemlja, Gregorc : Nieminen, Heliövaara 6:7 (5), 6:4, 6:4, 7:5, Kavčič : Nieminen 3:6, 4:6, 6:4, 4:6, Žemlja : Kontinen 2:6, 6:3, 6:3, 6:3.