Na Jesenicah ni več ameriškega vetra

Po nespodbudnem začetku pripravljalne sezone, v katerem jeseniški hokejisti kar pet tekem niso okusili slast zmage, je prenovljeno železarsko moštvo na poletni ligi pokazalo drugačen obraz in vrnilo optimizem v Zgornjesavsko dolino.

Objavljeno
01. september 2009 14.00
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Bled – Nedelja zvečer v blejski dvorani. Spomin se je zasukal v preteklost k zmagam jeseniških hokejistov po kazenskih strelih. Tokrat, v finalu poletne lige Rudi Hiti 2009, je namreč na koncu z natančnostjo prvo lovoriko v sezoni prinesel branilec Sabahudin Kovačevič, pred njim pa so poskušali bolj uveljavljeni strelci iz napadalnih vrst. Toda to se dejansko ni zgodilo prvič – nekoč sta bila v tej »loteriji na ledu« uspešna Bojan Magazin in Marjan Kozar, oba branilca, tudi na velikih tekmah v tujini je bila zgodba pogosto podobna. A kakorkoli – na Jesenicah so izjemno zadovoljni z uspešno opravljeno uvodno nalogo v sezoni.

»Le evforiji moramo uiti,« je že kot papagaj vse dni blejskega uvoda v sezono ponavljal Ildar Rahmatulin, čigar trenersko nadarjenost smo že dodobra opazili pred dvema letoma v Olimpijini slačilnici, iz katere pa ga je takrat »odpihnil« severnoameriški veter. Zataknilo se je že v jezikovnem sporazumevanju s falango iz ZDA in Kanade, pozneje je tivolsko zgodbo rešil Mike Posma, po strokovni in strateški plati verjetno doslej sploh najboljši severnoameriški hokejski trener pri nas.

Rahmatulinu pa se vsaj na začetku prav spodbudno razpleta jeseniška zgodba, kar še zdaleč ni presenetljivo: v Podmežakli gre ta čas za moštvo z okrepitvami iz nekdanjega sovjetskega prostora, s telesno dobro pripravljenimi domačimi reprezentanti in povrhu z zagnanimi golobradimi najstniki.

»Zdaj je čas za njihovo spoznavanje z ostro člansko konkurenco, zato jim ponujam priložnost,« razmišlja Rahmatulin, ki se je očitno obdal tudi z zaupanja vrednima sodelavcema, Dejanom Varlom in Darkom Prusnikom, prve sadove vloženega poletnega garanja pa je z zmago prestižnega značaja na Bledu obral tudi športni direktor Zvone Šuvak, pred dvema desetletjema strelec odločilnega gola za naslov državnih prvakov prav po kazenskih strelih.

Kakšna je prihodnost Jesenic? Dolgoročno še vedno daleč od spokojne in rožnate, ker se je ta klub v zadnjih letih prepogosto srečeval z improvizacijo, neposrečenimi odločitvami, površnem vodenju in povrhu še navzočnostjo promotorjev brez pokritja. Ta čas sicer zgodba deluje vsaj navidezno spodobno.

Drugi slovenski klub na Bledu ni blestel. Olimpiji je spodrsnilo predvsem na sobotni večer – 1:7 proti večnemu tekmecu iz Podmežakle. »Pridejo tekme, ko si povsem brez moči. Drsali smo počasneje, akcije na tekmečevi polovici so bile preredke. Bolje pa, da se nam je to pripetilo zdaj kot v prihajajočih prvenstvenih obračunih,« razmišlja ljubljanski reprezentant Aleš Mušič.

Sodeč po videnem na Bledu pa so delnice ljubljanskega moštva ta čas podobne uganki. A drugače niti ne more biti, če je seznam poškodovanih iz dneva v dan daljši – na njem sta tako dolgoletni kapetan Tomaž Vnuk kot tudi prvi strelec zadnje zime Frank Banham –, novega trenerja Danyja Gelinasa pa zaenkrat poznamo le po zavzetem pristopu v reprezentančnem štabu. Avstrijska klubska zgodba s tremi tekmami na teden je povsem drugačna in razglaša tako junake kot tudi bedake. Olimpija je občutila obe vlogi – kot finalist končnice ter kot zadnjeuvrščeno moštvo …