Na Kitajskem do zmag Hattestad in Šapovalova

Norvežan Ola Vigen Hattestad in Rusinja Jevgenija Šapovalova sta zmagovalca klasične sprinterske preizkušnje svetovnega pokala smučarjev tekačev v kitajskem Changchunu.

Objavljeno
15. februar 2007 15.08
Changchun - Norvežan Ola Vigen Hattestad in Rusinja Jevgenija Šapovalova sta zmagovalca klasične sprinterske preizkušnje svetovnega pokala smučarjev tekačev v kitajskem Changchunu. Hattestad je bil v finalu hitrejši od rojakov Boerreja Naessa in Tora Arneja Hetlanda, Šapovalova pa je prehitela rojakinjo Natalijo Matvejevo in Norvežanko Guro Stroem Solli. Slovenskih predstavnikov ni bilo na startu, saj so že odpotovali na prizorišče letošnjega svetovnega prvenstva, ki se danes teden začenja v Saporu.

Na letošnjo 13. tekmo svetovnega pokala v smučarskem teku v kitajskem Changchunu je odpotovalo precej manj reprezentanc, kot bi si prireditelji želeli, saj se je večina najboljših odločila tekmo izpustiti zaradi svetovnega prvenstva, ki se v japonskem Saporu prične prihodnji teden. Podobno so razmišljali tudi v slovenskem taboru, kjer so se že v sredo odpravili v Deželo vzhajajočega sonca. Prva tekma čaka Petro Majdič, Vesno Fabjan, Katjo Višnar in Nejca Brodarja prihodnji četrtek, ko bo na sporedu sprint.

V odsotnosti nekaterih najboljših so do svojega trenutka v Changchunu prišli tisti, ki sicer niso vedno povsem v vrhu svetovnega pokala. Predvsem pri moških so Norvežani spet uprizorili državno prvenstvo, prve zmage v svetovnem pokalu v karieri pa se je veselil Ola Vigen Hattestad, ki ni bil imenovan v reprezentanco za Japonsko. Na drugo in tretje mesto je potisnil rojaka Boerreja Naessa in Tora Arneja Hetlanda, Norvežan Trond Iversen je bil četrti, še en Norvežan Simen Oestensen pa peti. Zadnje, torej šesto mesto v velikem A finalu je pripadlo Švedu Pettru Myhlbacku.

V ženski konkurenci so svojo priložnost lepo izkoristile Rusinje, Švedinje in Nemke. Rusinja Jevgenija Šapovalova je vknjižila prvo zmago v svetovnem pokalu, njena rojakinja Natalija Matvejeva je bila druga, tretje mesto pa je pripadlo Norvežanki Guro Stroem Solli. Četrto mesto je osvojila Nemka Nicole Fessel, njene rojakinje Evi Sachenbacher Stehle, Viola Bauer in Stefanie Boehler pa so se razvrstile od 9. do 11. mesta. Zadnji dve mesti v velikem finalu sta osvojili švedski predstavnici, Lina Andersson je bila peta, Anna Dahlberg pa šesta. Najboljša Slovenka Petra Majdič je kljub nesodelovanju zadržala peto mesto v skupnem seštevku, Slovenija pa je v pokalu narodov nazadovala na deseto mesto.

V petek bo v Chanchunu še ena tekma svetovnega pokala, in sicer 10 kilometrov v prosti tehniki za ženske in 15 kilometrov v prosti tehniki za moške.