Na neposrečeni tekmi veselje Kuettla

Švicar Andreas Kuettel je po odpovedi druge serije zmagovalec sicer najprestižnejše tekme 55. novoletne turneje v smučarskih skokih v nemškem Garmisch-Partenkirchnu.

Objavljeno
01. januar 2007 17.35
Andreas Kuettel
Garmisch-Partenkirchen - Po maratonski prvi seriji druge tekme 55. novoletne turneje v smučarskih skokih v Garmisch-Partenkirchnu, ki sta jo zaznamovala močan dež in veter, se je žirija tekmovanja na čelu z Walterjem Hoferjem le odločila, da finala ne bo izpeljala, tako da so obveljali rezultati prve serije. Prestižne zmage se je tako veselil Švicar Andreas Kuettel, ki je slavil pred Fincem Mattijem Hautamaekijem, tretji je bil na veliko presenečenje vseh Japonec Noriaki Kasai. Od štirih Slovencev na drugi tekmi v nizu je točke osvojil le Robert Kranjec, ki je bil 26.

Zadnje nastope na olimpijski skakalnici v Ga-Paju je zaznamoval povsem neposrečen start smučarjev skakalcev v leto 2007. Tekma je namreč minila v močnem vetru in dežju, kljub neenakim razmeram za skakanje pa je žirija tekmovanja pod streho po dobri uri in 15 minutah le izpeljala eno serijo. Ta je po številnih protestov trenerjev pri žiriji tekmovanja na koncu tudi obveljala. Zmage, četrte v karieri, se je razveselil Kuettel, na stopničkah pa sta na presenečenje poznavalcev tega športa stala še Hautamaeki ter prava senzacija - Kasai. Slednji je v loteriji potegnil zmagovito srečko, saj je veter japonskega skakalca, ki do danes v tej sezoni ni niti enkrat prišel v finale, ponesel kar do 128 metrov.

V težkih razmerah sta se izkazala tudi zmagovalec uvodne tekme v Oberstdorfu 16-letni Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je končal na četrtem, in Norvežan Anders Jacobsen, ki je bil peti. Eden od favoritov Švicar Simon Ammann je bil šele 18. in težko je verjeti, da bi se še lahko boril za končno slavje.

Od Slovencev so zunaj trideseterice obstali Primož Pikl (110 m), ki mu ni uspelo ponoviti odličnih predstav iz kvalifikacij in poskusne serije, kjer je imel celo peto daljavo. V slovenskem dvoboju s Kranjcem, ki je minil v slabih vremenskih razmerah, ga je izkušenejši reprezentančni kolega preskočil za tri metre. Izpadel je tudi Jernej Damjan (112,5 m), saj je njegov tekmec Hautamaeki skočil kar 12,5 metra dlje in pristal na odru za zmagovalce. Rok Benkovič (109,5 m), ki je za las kot zadnji ujel nastop na tekmi, niti ni imel veliko možnosti, saj se je v zadnjem paru pomeril z najboljšim v kvalifikacijah Jacobsenom, ki je po prvi seriji na petem mestu.

"Po mojem mnenju in mnenju večine trenerjev tekme danes sploh ne bi smeli začeti, saj je bila smučina že zjutraj povsem razmočena. Vendar se je še enkrat več pokazalo, da vodilnim možem več pomeni 'biznis' kot pa šport," je bil po tekmi po mnenju poznavalcev upravičeno ogorčen glavni slovenski trener Vasja Bajc: "Od skakalca do skakalca so se razmere le še slabšale, za nameček pa je začel pihati še veter. Prav Robi in Pikl sta imela, denimo, katastrofalne razmere. Da je tekma minila v povsem neregularnih razmerah je lep primer Kasai, ki niti na enem treningu tu sploh ni skočil več kot 100 metrov, danes pa je končal na tretjem mestu. To je svinjarija!"

"Vodilni možje na čelu z Miranom Tepešem se bodo morali malo zamisliti, saj to ni prvič letos, da so izsilili tekmo na račun tekmovalcev. Nekateri bodo morali reči bobu bob in odstopiti, saj jim očitno ni jasno, kaj se v skokih dogaja," meni Bajc, ki za naslednji dve tekmi ne bo menjal ekipe. "Mislim, da nima smisla, saj imajo skakalci doma konec tedna celinski pokal v Planici, pa tudi menim, da niso nič bolje pripravljeni kot ti fantje tukaj. Medtem ko sta Robi in Pikl nastopila v res slabih razmerah, pa za Jerneja ni opravičila. Fant se ne zna sprostiti in skače povsem zategnjeno."

Naslednja postojanka novoletne turneje bo 4. januarja v Innsbrucku, skakalce pa dan pred tem čakajo kvalifikacije.