Na Portugalsko romunski malonogometaši

V zadnji tekmi turnirja v malem nogometu je reprezentanca Slovenije izgubila proti Belgiji z 1:3 in tako ne bo potovala na EP na Portugalsko. Pot v Porto si je zagotovila Romunija.

Objavljeno
25. februar 2007 20.10
V Laškem potekajo kvalifikacije za EP
Laško – Slovenska malonogometna reprezentanca je v zadnjem krogu kvalifikacijskega turnirja (skupina 7) za nastop na evropskem prvenstvu izgubila proti Belgiji z 1:3 (1:2) in tako zapravila možnosti za uvrstitev na EP. V Laškem si je pot v Porto (16. - 25. november) priigrala Romunija. Slednja je v prvi tekmi zadnjega dneva s 4:2 (2:1) ugnala Moldavijo.

Slovenija kljub terenski premoči klonila

Slovenci so v dvorani Tri lilije z neprepoznavno igro na odločilni tekmi verjetno presenetili vse slovenske ljubitelje tega športa. Po dobrih igrah proti Moldaviji in Romuniji tokrat varovancem selektorja Andreja Dobovičnika ob disciplinirani obrambi Belgijcev ni uspevalo prav nič, pa čeprav so imeli ves čas terensko premoč. Toda ta je bila jalova, preveč napak v igri slovenske vrste pa so tekmeci znali izkoristiti za zasluženo zmago. Ta sicer Belgijcem ni prinesla veliko veselja, saj so si vstopnico za Porto priborili Romuni.

Že prvi polčas je dal slutiti nesrečen razplet dvoboja v mestu piva. Ne prvi postavi, v kateri so bili Darko Tokič, Milivoje Simeunovič, Dejan Simič, Denis Ibrišimovič in Davorin Šnofl, ne rezervistom ni uspelo prebijati čvrste belgijske obrambe. Bolj ali manj so Slovenci poskušali le s streli od daleč, pri katerih je prednjačil Ibrišimovič, ki pa nobene žoge iz prvih treh poskusov ni spravil za hrbet odličnega vratarja Belgijcev Luce Cragnaza. Zato pa so Belgijci izkoristili že prvo hujšo napako domačinov in v šesti minuti zadeli iz protinapada. Tega je uspešno zaključil kapetan Belgije Karim Bachar. Slovenci so se prvič na turnirju znašli v zaostanku, igra pa kljub poskusom Šnofla, Simiča in Simeunoviča ni vzbujala preveč optimizma.

Ko je v 16. minuti Ibrišimovič s strelom od daleč in s pomočjo prav Bacharja, ki je žogo nespretno potisnil v mrežo, izenačil, je nekaj upanja vendarle še obstajalo, saj bi Slovencem za napredovanje na EP zadostovala že točka. Toda le dve minuti zatem so si Dobovičnikovi izbranci privoščili novo napako, ki jo je s prostega strela s šestih metrov spet kaznoval Bachar. Še v prvem delu bi lahko gostitelji turnirja vnovič izenačili, saj so imeli na voljo kazenski strel z desetih metrov zaradi šestih akumuliranih prekrškov Belgijcev, toda Ibrišimovič je bil nenatančen.

Zid, imenovan Cragnaz

V drugem polčasu je bila slika na igrišču podobna. Slovenci so imeli več žogo v svoji posesti, toda konkretnih zaključkov akcij ni bilo. Belgijci so brez težav prekinjali slovenske napade, če pa je komu le uspelo streljati proti belgijskemu golu, je bil nepremostljiva ovira Cragnaz. Minute so vse hitreje minevale, slovenska igra pa še vedno ni bila na ravni prvih dveh predstav. Dve minuti pred koncem je slovenska vrsta zaigrala še brez vratarja in si prek Simiča in Ibrišimoviča priigrala zelo lepi priložnosti, ki pa sta ostali neizkoriščeni. Tako je junak tekme Bachar ob koncu le še postavil piko na i in žogo poslal v prazno mrežo za končnih 3:1.

Slovencem torej ni uspelo doseči cilja in se še drugič v zgodovini prebiti na turnir najboljših osmih evropskih reprezentanc. Prvič so na njem sodelovali leta 2003 v Italiji in po treh porazih izpadli po prvem delu. Na zadnjem EP leta 2005 Slovencev ni bilo. V kvalifikacijski skupini so namreč le zaradi razlike v golih zasedli drugo mesto za Španijo, ki je nato postala evropski prvak.