Na potezi Bečirovič in Olimpijini centri

V ključnem trenutku evropske sezone si košarkarji Uniona Olimpije ne bi mogli izbrati manj »prijaznega« tekmeca. Drevi ob 20.30 bodo gostili moštvo, ki ga še nikoli niso premagali v tekmi evrolige.

Objavljeno
05. november 2009 11.36
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Kot Tau Vitoria so Baski dobili vseh osem medsebojnih dvobojev, lanskega v Tivoliju z 91:90, potem ko so vodili že z 21 točkami prednosti. Ljubljančanom ostajajo za uteho spomini na finale evropskega pokala 1994 v Lozani, kjer so z 91:81 ugnali tedanji Taugres. Ali je španski podprvak ob prehodu na novo ime Caja Laboral izgubil tudi nepremagljivi ščit? Morda, toda tekma je preveč pomembna, da bi se lahko zanašali na vraževerje.

Naloga Olimpijinih košarkarjev je preprosta le na papirju. Brez pomoči poškodovanih Vlada Ilievskega, ki je v drugem delu prejšnje sezone igral prav za Tau Vitorio, in Saša Ožbolta morajo prikazati najboljšo predstavo doslej, veliko boljšo kot pred tednom proti Maroussiju ali v soboto v Zagrebu. Njihov trener Jure Zdovc je odločen nasprotnik upanja na športne čudeže, saj prisega na sistematično trdo delo, vendar računa, da lahko njegovo moštvo užene uglednega gosta. Kot pravi, je padec po treh zaporednih zmagah celo pričakoval, saj formo na hitro sestavljenih zasedb pogosto spremlja sinusna krivulja z vzponi in padci.

»Nekaj napredka smo že prikazali, vendar je krajši niz zmag vplival na trend moštva in ga uspaval, namesto da bi ga spodbudil. Po trdem pristanku se moramo vrniti na staro pot, saj je v Ljubljano prispela ena od elitnih članic evrolige. Goste zelo spoštujemo, kar ne pomeni, da naš cilj ni zmaga. Le igrati moramo veliko bolje,« ocenjuje Zdovc.

Toda kdo naj bo ob zdesetkani branilski vrsti njegovo udarno orožje? Sani Bečirovič mora nedvomno igrati bolje kot proti Maroussiju, kar bi že lahko bila pridobitev, toda hkrati je težko pričakovati, da bi lahko Matt Walsh ponovil takšen strelski šov kot pred tednom. Na potezi so torej najvišji Olimpijini košarkarji, ki bi morali vsaj na domačem parketu pokazati zobe in nekoliko več hrbtenice.

Pa čeprav ima Caja Laboral kakovosten odgovor v odličnem Brazilcu Tiagu Splitterju, ki si je z Walshem delil naslov MVP 2. kola evrolige, gibljivem Izraelcu Liorju Eliyahuju, 218 cm visokem Hrvatu Stanku Baraću in krilnemu centru iz BiH Mirzi Teletoviću, ki je ob lanskem soočenju v Tivoliju pokopal upe gostiteljev z odločilnim košem 2,7 sekunde pred koncem tekme.

»Najprej moramo ustaviti hitre nasprotne napade Baskov, ki jih lahko omejimo že z boljšo organizacijo igre. Predvsem v akcijah 2:2. pri katerih pretirano poskušamo v globino in premalo v širino. V obrambi pa nas čaka težko delo pri spremljanju Splitterja, ki se zelo hitro 'odvaja' pod obroč pri sodelovanju s soigralci, saj so bili naši centri doslej prepočasni. Osredotočiti se moramo na številne pomembne segmente, saj se vse preveč zanašamo na met z zunanjih položajev,« napoveduje Olimpijin strateg.

Ivanović: Olimpija ima veliko srce

Tudi njegov devet let starejši kolega Duško Ivanović, s katerim sta bila ogorčene bitke že v igralskih dneh, ima preglavice zaradi neuigranosti moštva in zdravstvenih težav košarkarjev. Poleg daljše odsotnosti Walterja Herrmanna ga zdaj muči tudi vprašanje, če bo lahko drevi nastopil oboleli branilec Chris Lofton, zato je previden pri napovedi razpleta: »Union Olimpija je nevaren tekmec, ki igra z veliko srca in ima še vedno možnost napredovati v drugi krog evrolige. Sani Bečirovič ima bogate izkušnje na mednarodni ravni, Matt Walsh pa je odličen strelec, ki povzroča težave tudi najboljšim obrambam. Olimpijin centri so visoki, vendar niso najhitrejši, kar je morda priložnost za nas. Vodi jih Jure Zdovc, ki odlično opravlja svoje delo. Mi še nismo na lanski ravni, vendar vztrajamo na moštveni igri, s katero lahko zmagaš tudi na slabši dan. Računam, da bomo v vsaki tekmi igrali bolje, predvsem v obrambi, ki je ključ do uspeha. Naši cilji so namreč visoki. Četudi je skupina C zelo močna, se moramo uvrstiti v 'top 16' in naskakovati novo uvrstitev na finalni turnir

Skupina A: Asvel : Siena 65:82 (Dixon 20; Sato 33, Domercant 14), Fenerbahče : Cibona 67:62 (Savas 14, Onan 11, Preldžić 0 – za dve 0:1, trojke 0:4, 3 skoki in 5 asistenc v 18 minutah; Gordon 15), Žalgiris – Barcelona danes; vrstni red: Siena 3:0, Barcelona 2:0, Fenerbahče 2:1, Žalgiris 1:1, Asvel in Cibona po 0:3;

Skupina B:
Olympiakos : Lietuvos rytas 97:73 (Kleiza 20, Childress 18; Bjelica 16), Partizan – Orleans, Unicaja – Efes Pilsen danes; vrstni red: Unicaja 2:0, Lietuvos rytas in Olympiakos po 2:1, Efes Pilsen 1:1, Partizan in Orleans po 0:2;

Skupina C: Maroussi : Roma 71:83 (Lucas 15; Winston 16, Jaaber 14), Maccabi – CSKA, Union Olimpija – Caja Laboral danes; vrstni red: Roma 3:0, Maccabi, CSKA in Caja Laboral po 1:1, Maroussi 1:2, Union Olimpija 0:2;

Skupina D: Himki : Oldenburg 77:72 (Jankunas 23, Fridzon in Javtokas po 12; Foster 17), Prokom : Milano 88:83 (Logan 23, Jagla 16; Finley 25), Real Madrid – Panathinaikos danes; vrstni red: Panathinaikos 2:0, Himki 2:1, Real 1:1, Oldenburg, Milano in Prokom po 1:2.