Na Ptuju štart operacije Poljska

Prihodnjo sredo čaka slovensko nogometno reprezentanco morda odločilna tekma kvalifikacij za SP 2010. V Ljudskem vrtu bo gostovala Poljska. Še pred tem bo Slovenija na Wembleyju odigrala zgodovinsko tekmo proti Angliji.

Objavljeno
01. september 2009 12.40
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ptuj - Slovenci so včeraj na Ptuju tudi uradno začeli operacijo »tri točke s Poljsko«, katere vmesna postaja bo obisk slovitega Wembleyja; London sedanjemu rodu ponuja imenitno priložnost za stik s svetovnim vrhom, hkrati pa prikrito nevarnost za čustveno – in fizično – izpraznjenost po prijateljski tekmi z angleškimi zvezdniki.

Selektor naše izbrane vrste Matjaž Kek in njegovi izbranci še vedno sami odločajo o svoji usodi v kvalifikacijski skupini 3 za naslednji svetovni šampionat. Slovaška 15, Slovenija 14, Severna Irska 13, Češka 11 in Poljska 10 je vrstni red pred nadaljevanjem izenačenih bojev (Češki in Sloveniji so vnaprej prištete točke s San Marinom); Pol – Sev. Irs, Svk – Češ, Sev. Irs – Svk, Slo – Pol, Svk – Slo, Češ – Pol, Češ – Sev. Irs, Pol – Svk pa so preostale tekme do konca kvalifikacij.

Res, bolj napet scenarij si je nemogoče predstavljati, vseh pet reprezentanc odkrito in upravičeno meri celo na prvo mesto, ki neposredno vodi na SP. Pregled drugih kvalifikacijskih skupin ob tem razkriva, da drugouvrščena reprezentanca v skupini 3 ne bo izpadla iz nadaljnih bojev, v dodatne novembrske kvalifikacije za SP namreč potuje osem od devetih ekip na drugih mestih.

Na včerajšnji ptujski zbor – regeneracijski trening po tekmovalnem koncu tedna so reprezentanti ob 18. uri opravili v Kidričevem – je prišla večina članov naše izbrane vrste; kljub rahli zamudi sta tudi Mišo Brečko in Milivoje Novakovič prek Gradca prišla pravočasno. Danes se bo soigralcem pridružil še Nejc Pečnik, ki je sinoči na Madeiri še igral tekmo portugalskega DP za Nacional.

Težave s poškodbami nekaterih nosilcev slovenske igre so na srečo pozabljene; v tekmovalnem ritmu so tudi kapetan Robert Koren (bolečin v gležnju ne čuti več), Milivoje Novakovič, Zlatan Ljubijankič, Mišo Brečko, Aleksander Radosavljevič, Andraž Kirm, Samir Handanovič

Slovenske adute za pot v Johannesburg, Cape Town in Pretorio čaka izjemno razgibanih deset dni, aktualno pa je naslednje vprašanje: bo Matjaž Kek našel učinkovito razmerje med prestižem, ki je resda težko dosegljiv v soboto z Anglijo, in morda »zlata« vrednimi tremi točkami, ki jih je moč osvojiti nekaj dni pozneje s Poljsko v Ljudskem vrtu?

Takšna dilema je seveda vselej aktualna, v pravem kolobarjenju z igralci pa se skriva rešitev za »preživetje« angleške bitke, po kateri bi nosilci igre brez večjih prask pričakali odločilni dvoboj z uglednejšim slovanskim moštvom (Poljska zaseda na lestvici FIFA 31. mesto, Slovenija 57.).

V vsakem primeru pa zgodovinski nastop na Wembleyju – Robert Koren ga je pred leti že preizkusil med prvimi na svetu, ko se je njegov WBA boril za premier league – ne sme pomeniti bremena za slovenske reprezentante: 28. marca letos jo je v prijateljski tekmi v hramu angleškega nogometa z 0:4 skupila Slovaška, ki je nato čez štiri dni v Pragi z 2:1 premagala Češko …