Na San Siru spektakel Inter - Barcelona

Drevi ob 20.45 bo na sporedu še preostalih osem tekem prvega kola v novi sezone lige prvakov. Vse oči bodo uprte na San Siro v Milano, kjer se bosta pomerila velikana Inter in Barcelona, ki sta zamenjala glavna napadalca.

Objavljeno
16. september 2009 13.23
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Ljubljana – Derbi 1. kola lige prvakov ne bo opevani »El Clasico«, ali ponovitev lanskega finala med Barcelono in Manchestrom Unitedom, a kakovost in napetost na igrišču ne bosta dosti manjši. Katalonci branjenje evropske krone začenjajo v gosteh pri Interju, s katerim so imeli največ opravka v poletnem prestopnem roku.

Na Camp Nou sta prišla Zlatan Ibrahimović in Maxwell, na San Siro je odšel Samuel Eto'o, z njim pa še 50 milijonov evrov. Drevi bodo padli prvi odgovori na odprta vprašanja: kdo je v tem poslu profitiral in kdo potegnil kratko, kako »lačna« je Barcelona po minuli šampionski sezoni in kakšen evropski potencial imajo prenovljeni črno-modri Joseja Mourinha?

»To bo težka, zanimiva in zame vsekakor posebna tekma. Pri Interju sem igral tri leta, odšel sem s kopico velikih spominov. Čeprav prihajam v drugačnem dresu, se veselim vrnitve na San Siro. Kako me bodo sprejeli navijači? Ne vem, ali mi bodo ploskali ali žvižgali. Ne vem in me niti ne zanima. Z nekdanjimi soigralci gotovo ne bom imel težav, še vedno imamo redne stike,« je Ibrahimović v napovedih poskušal hladiti glave, kar mu bo stežka uspelo.

V lombardijski prestolnici se večina privržencev Interja trudi, da njihov nekdanji ljubljenec ob vrnitvi ne bi bil pretirano osredotočen na svoje delo. Nekaj so k temu prispevali mediji – Gazzetta dello Sport je v tedenski prilogi SportWeek objavila »traktat« v devetih točkah, zakaj je bila Zlatanova odločitev za Barcelono napačna, na prvem mestu pa je ta, da v LP od ustanovitve leta 1992 nihče ni ubranil naslova, Kataloncem pa to gotovo ne bo uspelo z okrepitvijo, ki ne ve, kako se osvajajo evropski naslovi –, olje je na ogenj po pričakovanjih dolival tudi Mourinho. Portugalec je proti taboru Barcelone besedne puščice rad streljal še v časih, ko se je z njim spopadal na klopi Chelseaja, zdaj pa je meril naravnost v Ibrahimovićevo srce.

»Eto'o je najboljši napadalec od vseh, kar sem jih kdajkoli treniral,« je Interjev trener vrgel rokavico švedskemu reprezentantu, ki se vsaj pred mikrofoni ni pustil izzvati: »Dobro zanj, me vsaj ne bo pogrešal. Meni po drugi strani ni treba ničesar dokazovati, saj se zavedam svoje kakovosti,« je povedal 28-letni »Ibra«, ki se je v Barceloni vsekakor dobro znašel, v dveh ligaških tekmah je zabil dva gola. Enako velja za Eto'oja v Milanu, v štirih nastopih je zadel trikrat.

Oba lahko odločita tekmo, a pri tem nikakor nista osamljena. Na papirju ima Barcelona več asov z »dodano vrednostjo«, ki so minulo pomlad osvojili vse, kar je bilo mogoče, razen Chelseaja Guusa Hiddinka, ki je nesrečno klonil v polfinalu, pa nihče ni našel recepta, da bi jih ustavil. Ga ima Mourinho? Sam ga ni razkril, zato pa se je v njegove čevlje v napovedih postavil Arrigo Sacchi: »Ker zaupam svoji ekipi sistema igre (4-3-1-2, op. p.) in začetne enajsterice ne bi menjal. Igralce bi vprašal: 'Želite igrati, kot je Chelsea lani, ki se je le branil in čakal na priložnost iz protinapada, ali verjamete v svoje individualne in kolektivne sposobnosti, s katerimi se boste podali v odprt boj s tekmeci, tako kot to počnejo velike ekipe?' Inter bo moral Barceloni preprečiti igro, ki jo je vajena narekovati.

Na Katalonce bo treba pritisniti s strnjenimi vrstami, obrambna od napadalne ne bo smela biti oddaljena več kot 30 metrov. Homogen blok se bo moral skupaj premikati naprej in nazaj, pritiskati in podvajati tekmece. S pritiskom bo prišla do izraza večja telesna moč, zaradi katere bodo imeli Messi, Ibrahimović, Henry in druščina težave, kakršnih niso vajeni
,« je za Gazzetto zapisal nekdanji italijanski selektor ter dodal, da bi moral Inter unovčiti moža več v zvezni vrsti (Guardiolova Barcelona se ne odreka zmagovite postavitve 4-3-3).

Precej bolj redkobeseden, a zato dovolj samozavesten je bil v pričakovanju nekdanjih soigralcev Eto'o. »Barcelona bo padla. Kako? Jaz že vem, a tega pred mikrofoni ne bom razkril,« je »nabrušen« Kamerunec, ki za razliko od Ibrahimovića slovi kot mož za velike evropske tekme – za pasom ima že tri naslove prvaka stare celine, enega z Realom, dva z Barcelono. Je na vrsti še Inter?

Torkovi izidi:

Skupina A - Juventus : Bordeaux 1:1 (Iaquinta 63.; Plašil 75), Maccabi Haifa : Bayern 0:3 (van Buyten 64., Müller 85., 88.)

Skupina B - Wolfsburg : CSKA Moskva 3:1 (Grafite 36., 41./11-m, 86.; Džagojev 76.), Bešiktaš : Manchester United 0:1 (Scholes 77.)

Skupina C - Zurich : Real Madrid 2:5 (Margairaz 64./11-m; Aegerter 65.; Ronaldo 27., 89., Raul 34., Higuain 45., Guti 90.), Marseille : Milan 1:2 (Heinze 49.; Inzaghi 28., 74.)

Skupina D - Chelsea : Porto 1:0 (Anelka 48.), Atletico Madrid : Apoel Nikozija 0:0.

Sredini pari:

Skupina E -
Liverpool : Debrecen, Lyon : Fiorentina.

Skupina F - Inter : Barcelona, Dinamo Kijev : Kazan.

Skupina G - Stuttgart : Glasgow Rangers, Sevilla : Unirea Urziceni.

Skupina H - Olympiakos : Alkmaar, Standard Liege : Arsenal.