Na SP z najmočnejšo ekipo

Na svetovno kolesarsko prvenstvo, ki bo od 23. do 27. septembra, bo odpotovalo 16 slovenskih tekmovalcev. Kapetan ekipe bo Gorazd Štangelj, največ pa se pričakuje od Tadeja Valjavca in Janija Brajkoviča.


Objavljeno
17. september 2009 17.59
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Od 23. do 27. septembra bo v Mendrisiu potekalo svetovno kolesarsko prvenstvo. V Švico bo odpotovalo 16 slovenskih tekmovalcev, med člani bodo nastopili Gorazd Štangelj, Tadej Valjavec, Jani Brajkovič, Grega Bole, Borut Božič, Kristijan Fajt in Gregor Gazvoda, slednji bo ob Brajkoviču nastopil v kronometru.

 

V kategoriji do 23 let bosta v vožnji na čas tekmovala Blaž Jarc in Jan Tratnik, na cestni vožnji pa se jima bodo pridružili Nik Burjek, Blaž Furdi, Marko Kump in še en tekmovalec, ki ga bo selektor Martin Hvastija določil v nedeljo po dirkah v Italiji oziroma na Češkem. Kandidati so Andi Bajc, Nejc Košir ter Jure Žagar.

 

Nastopile bodo tudi tri članice, Sigrid Corneo ter Blaža Klemenčič na cestni dirki in kronometru, Polona Batagelj pa samo na cestni preizkušnji.

 

"Mislim, da v zadnjih štirih letih, odkar jaz vodim reprezentanco, v kategoriji elite nismo imeli močnejše ekipe. Je homogena, kompaktna, fantje se razumejo med seboj, z veseljem so se odzvali povabilu, so pa tudi dobro pripravljeni. Kapetan moštva bo Štangelj, ki bo zaradi izkušenj koordiniral fante med dirko, seveda pa največ pričakujemo od Valjavca in Brajkoviča. Taktika se bo glede na položaj usklajevala med samo dirko. Vsaka uvrstitev med najboljšo deseterico bi bila vrhunska. Zadnji dve leti smo bili pri lovljenju deseterice neuspešni, upam, da bomo imeli tokrat več sreče in da se nam bo vse poklopilo," razmišlja Hvastija, ki trdi, da je proga za kronometer na žalost Brajkoviča, od katerega se veliko pričakuje, nezahtevna, ravno nasprotno pa velja za cestno dirko: "V zadnjih 15 letih od prvenstva v Kolumbiji ni bilo zahtevnejše proge. Fantje bodo morali prevoziti dobrih 260 kilometrov, krog je kratek, vsebuje pa dva zahtevna vzpona, dolga 1700 in 800 metrov. Selekcija bo velika in gotovo ne gre pričakovati, da bo o zmagi odločal sprint večje skupine. Še posebno, ker sta po drugem vzponu le še dobra dva kilometra in pol do cilja. Od tega tudi nekaj spusta."


Medtem ko Valjavec, ki se mu je zdravstveno stanje izboljšalo, in Božič bolj ali manj uspešno formo pilita na Vuelti, se drugi na dirko pripravljajo doma. Tudi Brajkovič, ki je minuli teden nastopil na dirki v ZDA, v domovino pa se vrnil utrujen. "Zdaj je že boljše. Na včerajšnjem treningu so mi noge kar letele. Počutil sem se celo bolje kot pred dirko v ZDA, seveda pa forme še ne morem ocenjevati. Do konca tedna bom videl, kakšna bo, to pa bom sporočil tudi selektorju. Če se ne bom počutil sposobnega za visoko uvrstitev, sem se pripravljen postaviti v funkcijo pomočnika. V tem primeru bo šel v boj za visoko uvrstitev kdo drug, menim, da je izbira velika, saj so ti kolesarji, ki bodo nastopili, vsi sposobni za vrhunski dosežek," so besede Brajkoviča, ki kažejo na homogenost ekipe.

 

V senci starejših kolegov bodo nastopali mlajši člani in dekleta. Državna prvakinja Sigrid Corneo, Italijanka, ki zaradi slovenskih korenin zastopa Slovenijo, je spet izredno motivirana, saj bo dirkala v bližini doma, njeni zadnji rezultati - ženski Tour je končala na petem mestu -, pa vlivajo velik optimizem. Proga ji ustreza in upanje je, da bi Sloveniji lahko zagotovila zgodovinsko uvrstitev. Od Blaže Klemenčič, gorske kolesarke, in mlade Polone Batagelj tega ne pričakuje nihče.

 

Dolenjska kolesarja Jarc in Marko Kump bosta glavna aduta mlade reprezentance. Jarc naj bi zablestel v kronometru, katerega lažja konfiguracija mu ustreza, Kump pa računa na cestno dirko, na kateri bi se lahko izkazala tudi Furdi in Tratnik, ki po mnenju Hvastije sodita med 20 najboljših kolesarjev na svetu.

 

"Pri mlajših članih je za cestno dirko še težje kaj napovedati, saj se v tej kategoriji večinoma dirka povsem nelogično. Seveda bi mi najraje videli, da bi prišlo do skupinskega sprinta, saj je Kump eden najboljših sprinterjev, toda v to ne verjamem. Upam pa, da bo Kump vseeno ostal z najboljšimi do konca. Nekoliko lažje napovedujem za kronometer, na katerem bi se moral izkazati Jarc. Zdravstvene težave so za njim, proga mu ustreza, Adria Mobil mu je priskrbela odlično kolo, tako da izgovorov ne bo smel imeti," je dejal Hvastija.