Na Touru le ni šlo brez dopinških prekrškov?

Čeprav na letošnji izvedbi Toura ni bilo dopinških škandalov, je tožilstvo v Parizu sprožilo preiskavo o morebitnih dopinških prekrških na 96. kolesarski dirki po Franciji. Vzrok? Najdene injekcije in sredstva za infuzijo.

Objavljeno
13. oktober 2009 21.05
Leta 2009 bo Monako gostil Tour de France
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Pariz - Tožilstvo v Parizu je danes sprožilo preiskavo o morebitnih dopinških prekrških na letošnji kolesarski dirki po Franciji. Vzrok za preiskavo, ki jo bo vodil poseben oddelek pariške policije za zaščito okolja in javnega zdravja, so nekateri sumljivi medicinski pripomočki, najdeni po julijski dirki.

Med temi sumljivimi pripomočki so se znašle tudi injekcije in sredstva za infuzijo. Kot poroča časnik Le Monde, bodo v preiskavi obravnavali več moštev, med njimi tudi Astano, člana katere sta bila na Touru zmagovalec Alberto Contador in tretjeuvrščeni Lance Armstrong.

 

Novico potrjuje tudi športni časnik L'Equipe, ki dodaja, da so nekaj injekcij, domnevno so jih uporabljali v moštvu Astana, že poslali na analize v forenzični laboratorij v Parizu.

 

Na letošnji 96. izvedbi Toura prvič po dolgem času ni bilo nobenega dopinškega primera. Toda nedavno je francoska protidopinška agencija (AFLD) kritizirala izvedbo in nadzor protidopinškega programa na dirki, pri tem pa izpostavila prav Astano, ki naj bi bila deležna posebne obravnave. V moštvu in pri Mednarodni kolesarki zvezi (UCI) so te obtožbe ostro zanikali, predstavniki Astane pa so sporočili, da je bilo njihovo moštvo deležno kvečjemu več kontrol kot tekmeci.