Na uvodni tekmi novoletne turneje vsi štirje Slovenci

V kvalifikacijah pred sobotno uvodno tekmo 55. novoletne turneje štirih skakalnic v nemškem Oberstdorfu so bili uspešni vsi štirje slovenski smučarji skakalci.

Objavljeno
30. december 2006 08.50
Oberstdorf - V kvalifikacijah pred sobotno uvodno tekmo 55. novoletne turneje štirih skakalnic v nemškem Oberstdorfu so bili uspešni vsi štirje slovenski smučarji skakalci. Najboljši med njimi je bil Jernej Damjan (123 m) na osmem mestu med kvalifikanti, Robert Kranjec (121) je bil 12., Rok Benkovič (121) 15., Primož Pikl (112) pa 34. Sicer je najdaljšo daljavo kvalifikacij dosegel eden od favoritov za skupno zmago, komaj 21-letni Norvežan Anders Jacobsen, ki je skočil 139 m.

Pravi lov na daljave je pod reflektorji odprl veteran, Poljak Adam Malysz, ki je skočil 135 m. Za njim je Švicar Andreas Kuettel zmogel še pol metra dlje, za prve vzdihe gledalcev ob doskočišču pa je poskrbel komaj 16-letni Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je skočil kar 138 m. Da bo boj za vsako zmago res tako razburljiv, kot so pred začetkom turneje napovedovali strokovnjaki, pa je pokazal še Jacobsen, ki je skočil še meter dlje in pri 139 m postavil daljavo dneva. Za konec je s skokom 134,5 metra konstantno formo pokazal še vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Švicar Simon Ammann.

Že pred kvalifikacijami je slovenski zvezni trener Vasja Bajc opozarjal, da bo veliko odvisno od prvih skokov na skakalnici Schattenberg. Slovenski skakalci so nastopili solidno in se vsi štirje prebili na tekmo. S prvima poskusoma na treningu pa je imel nekaj težav le Benkovič, čeprav je prav na tem snežnem stadionu februarja lani dosegel uspeh kariere in svet osupnil z naslovom svetovnega prvaka na mali skakalnici ter petim mestom na tej napravi. "Benko je imel tu težave s prvim in drugim skokom, kar ni najbolje, saj se tako v glavo takoj prikradejo dvomi. Kljub temu sem zadovoljen, da se je nato znal zbrati in je naredil svoje ter se uvrstil na tekmo," je dejal Bajc o nastopu Benkoviča.

"Pikl je spet hotel preveč, zato se je, namesto da bi naredil dober skok, skoraj 'prevrnil na glavo'. Moral se bo malo umiriti, saj je prvič na turneji, in odprlo se mu bo. Jernej je bil sicer najboljši med našimi, vendar je bilo to daleč od pravih skokov, daleč od tega, kar je imel v nogah na treningu v Engelbergu. Spet je naredil isto napako in se preveč zravnano vozil po zaletišču. Če bo imel v soboto dobre razmere, lahko brez težav skoči okrog 130 metrov," je za STA ocenil nastope glavni trener slovenske ekipe in dodal: "Kranjec pa je tukaj dobro skakal, žal pa se mu v kvalifikacijah 'tajming' ni najbolje poklopil."

V prvi seriji po sistemu izpadanja se bo najboljši med Slovenci v kvalifikacijah Damjan pomeril s Poljakom Stefanom Hulo, Kranjec z domačinom Martinom Schmittom, Benkovič s Fincem Mattijem Hautamaekijem, Pikla pa čaka kar eden od favoritov za zmago, Schlierenzauer. "Jernej s Hulo ne bi smel imeti težav, prav tako ne Kranjec s Schmittom, če bo le skočil tako, kot zna. Tudi nasprotnik Benkoviča zadnje čase ni v najboljši formi, za Pikla pa je pomembno predvsem, da se sprosti in dobro nastopi," si je zaželel Bajc in poudaril: "Kakšne revolucije v naši ekipi ne gre pričakovati, vendar upam, da bodo fantje skočili tako, kot znajo."

Sobotna tekma na hribu Schattenberg, prva v nizu štirih, se bo v soboto začela s poskusno serijo ob 14. uri in prvo ob 15.30.