Na velikanki potekajo še zadnja dela

V Planici, kjer bo konec tedna finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, po obilnem sneženju potekajo še zadnja dela. Prireditelji obljubljajo odlično pripravljeno letalnico. Na tekmo se bo skušalo uvrstiti 11 slovenskih fantov.

Objavljeno
20. marec 2007 16.37
Prireditelji obljubljajo odlično pripravljeno letalnico
Ljubljana - Na planiški velikanki, kjer bo konec tedna finale svetovnega pokala poolimpijske sezone 2006/07 v smučarskih skokih, po obilnem sneženju v teh dneh potekajo še zadnja dela. Po zagotovilih prirediteljev, ki jim je načrte malenkost prekrižal na novo zapadli sneg - v dveh dneh ga je padlo kar 70 cm - bo letalnica tudi letos odlično pripravljena na prihod vseh, ki v tem športu kaj pomenijo; za nastop je namreč prijavljenih več kot 70 tekmovalcev iz 18 držav, med njimi bo tudi 11 Slovencev.

V slovenski ekipi ne bo Benkoviča in Žonte

Kot se je že po nedeljski zadnji tekmi finsko-norveške nordijske turneje štirih skakalnic na Holmenkollnu odločil strokovni štab na čelu z glavnim trenerjem Ari-Pekko Nikkolo, bo slovenske barve na sklepnem dejanju sezone zastopalo 11 Slovencev. Med njimi zaradi preslabe pripravljenosti v zadnjem času ne bo slovenskega rekorderja Roka Benkoviča, ki je na letalnici bratov Gorišek poletel kar 226 metrov. Nastopu se je odpovedal tudi povratnik po poškodbi Peter Žonta, ki se še ne počuti dovolj pripravljen za vrhunske dosežke.

"Odločili smo se, da bodo na finalu svetovnega pokala v Planici nastopili Primož Pikl, Jernej Damjan in Robert Kranjec. Ob omenjenih treh bodo priložnost za nastop na planiškem spektaklu dobili tudi štirje mladinci, Robert Hrgota, Primož Roglič, Jurij Tepeš in Mitja Mežnar (četverica je v soboto na mladinskem svetovnem prvenstvu osvojila naslov ekipnih prvakov - op. p.), tu sta še Primož Peterka in Rok Urbanc, v Planici pa bosta nastopila še Anže Damjan in Jure Šinkovec," je po zadnji tekmi nordijske turneje povedal trener Gorazd Pogorelčnik.

Sneg obiskovalcem "prinesel" idilično podobo, prirediteljem pa težave

"Sneg je v Planici dobrodošel v toliko, da bo obiskovalce v dolini pod Poncami pričakala prava zima, seveda pa po drugi strani povzroča dodatne težave pri čiščenju prizorišča za gledalce. Tudi zato smo za pomoč preko Smučarske zveze Slovenije prosili tudi delavce vseh skakalnih klubov in verjamem, da nam bodo priskočili na pomoč ter pomagali očistiti sneg. Precej dela je namreč še vedno potrebno opraviti z lopato, ker je tehnologija v Planici na žalost še vedno v prejšnjem stoletju," je dejal generalni sekretar OK Planica Primož Finžgar in dodal, da bodo preizkus letalnice kljub obilnim snežnim padavinam, ki pa se k sreči že umirjajo, predvidoma skušali izpeljati v sredo.

Novost: konec tedna na sporedu tri tekme

Glavna novost letošnjega planiškega spektakla je, da bodo konec tedna na sporedu tri tekme svetovnega pokala. "FIS nam je zaupala organizacijo še tretje tekme svetovnega pokala, izvedbo pa je že potrdil tudi OO in to je veliko priznanje za vse nas," je pred časom dejal predsednik OO Drago Bahun in dodal, da je skupni proračun prireditve zdaj 1,4 milijona evrov.

Prva tekma bo tako na sporedu v petek, 23. marca, ob 15.30, druga tekma se bo dan pozneje pričela ob 10.15, v nedeljo pa bo sklepna tekma sezone ob 11.15. "Ker je petek delovni dan, smo se skupaj z direktorjem svetovnega pokala pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) Walterjem Hoferjem odločili, da tekmo prvič pripravimo v popoldanskih urah, saj želimo ljubiteljem tega športa omogočiti ogled preizkušnje, poleg tega pa je termin ugodnejši tudi za neposreden televizijski prenos," je razložil Finžgar.

V dolini pod Poncami tudi bogat spremljevalni program

V Planici se obeta tudi bogat spremljevalni program; četrtek bo dan brez alkohola in dan otrok, za katere prireditelji pripravljajo poseben program; razglasitev zmagovalca natečaja Planica in otroci - nagrada bo letos pripadla učenki 7. razreda OŠ Sveti Jurij, Melaniji Lang -, karaoke in kratke zabavne igre. V petek bo spremljevalni program tako pred kot po tekmovanju, kljub temu, da bo po novem v petek že tekma in ne le kvalifikacije, pa cene vstopnic za ta dan ostajajo enake (v četrtek pet, petek sedem, soboto in nedeljo po 15 evrov). V soboto bo za zabavo skrbela glasbena skupina Kingston, v nedeljo, ko je pod Poncami družinski dan, pa bodo obiskovalce zabavali Čuki, otroci pa imajo prost vstop.

Prireditelji zatrjujejo, da bo dobro poskrbljeno za varnost. Gledalce bodo opozorilne table obveščale, da ne smejo vnašati alkoholnih pijač, orožja, eksplozivnih snovi, pirotehničnih izdelkov in drugih nevarnih predmetov. Organizatorji pozivajo obiskovalce, da upoštevajo vsa opozorila in obvestila ter se ravnajo po navodilih policistov, rediteljev in varnostnikov.

Na obstoječih parkirnih površinah v Planici in okolici bo možno parkirati od 5000 do 5500 osebnih vozil in od 260 do 300 avtobusov. Pešpoti iz smeri Kranjske Gore oziroma Podkorena do Planice bodo urejene.

Peterka dobil tudi knjižno predstavitev

Potem ko je najboljšega slovenskega smučarskega skakalca vseh časov pred leti upodobil film, je Primož Peterka dobil še knjižno predstavitev. Avtor zanimivega knjižnega dela je njegov nekdanji manager Ferdinand Smola, ki je bil z Moravčanom skupaj v časih njegovih največjih uspehov. V knjigi naj ne bi manjkalo pikantnih zanimivosti, tudi o skakalčevem zasebnem življenju, in tudi o neprimernem odnosu Smučarske zveze Slovenije (SZS) do skakalca, kar naj bi bilo po mnenju avtorja poleg pomanjkanja strokovnega znanja nekaterih trenerjev krivo, da je padel na zdajšnjo raven.