Nachbar zasenčil Nesteroviča

Za slovenske ljubitelje košarke je bil od torkovih tekem severnoameriške košarkarske lige NBA najbolj zanimiv obračun med New Jerseyjem in Torontom.

Objavljeno
10. januar 2007 11.46
Boštjan Nachbar
New York - Za slovenske ljubitelje košarke je bil od torkovih tekem severnoameriške košarkarske lige (NBA) najbolj zanimiv obračun med New Jerseyjem in Torontom. Med seboj sta se udarila slovenska reprezentanta Boštjan Nachbar in Rašo Nesterovič, uspešnejši pa je bil prvi. Ne samo zaradi zmage New Jerseya s 101:86, ampak tudi zaradi osebne statistike. Slovenski krilni igralec je na parketu preživel 26 minut, v katerih je dosegel 12 točk in zabeležil pet skokov.

Na drugi strani je njegov reprezentančni kolega sicer začel v prvi peterki, a njegov trener Sam Mitchell je hitro uvidel, da slovenski center ni posebej razpoložen. Tako je igral le deset minut, kar je bilo očitno premalo, da bi se vpisal med strelce. Zbral je le dva skoka. Uroš Slokar ni bil niti na klopi Toronta, ki je po porazu moral prepustiti prvo mesto v atlantski skupini prav nasprotniku. Pri New Jerseyju, odločilno prednost si je priigral v tretji četrtini, je bil z 32 točkami najbolj učinkovit Vince Carter, solidno pa je nastopil tudi Jason Kidd, ki se je le nekaj ur pred tekmo po desetih letih ločil od svoje žene. "Sem profesionalec. Zakaj bi moje osebne težave, vplivale na igro," je dejal Kidd, ki se je izkazal predvsem s 14 asistencami.

Saša Vujačič je bil na prejšnji tekmi proti Dallasu junak v moštvu Los Angeles Lakers, saj je tik pred zadnjim zvokom sirene dosegel odločilni koš. To mu je očitno dalo dodatno samozavest, pridobil pa je tudi zaupanje soigralcev in trenerja. To dokazuje njegova "minutaža" v Memphisu, kjer je slovenski branilec igral 23 minut, kar je bilo dovolj, da je dosegel 18 točk, zbral dva skoka in asistenci, nasprotniku pa ukradel tri žoge. Zanimivo je, da niti enkrat ni metal za dve točki, vse koše je zbral s trojkami (4:6) in prostimi mesti (6:6). Njegova dobra igra pa Jezernikom ni zadostovala za peto zaporedno zmago, Grizliji so bili boljši za deset točk (128:118). Tudi v Memphisu je bila odločilna tretja četrtina, domači so jo dobili s 46:22, s 46 točkami so tudi postavili klubski rekord v številu točk v eni četrtini. Pri zmagovalcih je bil najboljši Španec Pau Gasol, ki je dosegel 25 točk in zbral 13 skokov, isto število točk pa sta dosegla tudi njegov soigralec Mike Miller in Kobe Bryant na drugi strani. "Premagujemo boljše ekipe, s slabšimi izgubljamo," je bil po tekmi slabe volje trener Los Angelesa legendarni Phil Jackson.

Dokaj uspešen dan za slovenske igralce, vsaj kar se tiče osebnih dosežkov, je zaokrožil Beno Udrih. Pri zanesljivi zmagi nad Portlandom (98:84) je branilec San Antonia sodeloval 24 minut, v katerih je dosegel osem točk, pobral dve žogi pod košem, v statistiko pa vpisal še sedem asistenc. Bil je eden mnogih razpoloženih igralcev v domači vrsti, ki so si lepo porazdelili točke, kajti med devetimi strelci ni nihče dosegel več kot 16 točk.

Dallas se je po porazu proti Los Angelesu hitro pobral in dobil derbi proti moštvu Utah Jazz. Kdo je bil junak tekme, ni treba posebej ugibati. Dirk Nowitzki je dosegel 38 točk (največ v sezoni), deset sekund pred koncem je tudi zadel dva prosta meta, ki sta pripomogla k zmagi s 108:105. Za Nemca je bila to šesta zaporedna tekma, v kateri je presegel mejo 30 točk.

Za zmago Detroita proti Philadelphii je najbolj zaslužen Tayshaun Prince, ki je s 33 točkami zabeležil dosežek kariere, za uspeh Clevelanda - proti Sacramentu je že zaostajal za 17 točk, nato pa si z delnim izidom 42:12 zagotovil zmago, pa LeBron James (34 točk, sedem asistenc).