Nad Nizozemce s kreativnostjo in predrznostjo

Slovenska nogometna izbrana vrsta bo na sredinem obračunu v celjski Areni gostila eno najboljših evropskih zasedb - Nizozemsko. Tradicionalna močna reprezentanca je absolutna favoritinja skupine G.

Objavljeno
27. marec 2007 19.00
Ljubljana - Slovenska elitna izbrana nogometna vrsta je pred dnevi v "deželi orlov" osvojila točko, na sredinem obračunu v celjski Areni pa bo gostila eno najboljših evropskih zasedb - Nizozemsko. Tradicionalna močna reprezentanca je absolutna favoritinja skupine G, Slovenija pa se eni najbolj šolskih nogometnih ekip na svetu namerava zoperstaviti s kreativnostjo in predrznostjo. Slovensko-nizozemski obračun se bo v sredo v Celju pričel ob 20.45.

Trening zaprt za javnost, ekipi se je pridružil Šukalo

Slovenska izbrana vrsta se je po vrnitvi iz Albanije naselila v svoji tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju, večino treningov pred dvobojem z vselej atraktivno Nizozemsko pa opravila na slovitem ljubljanskem štadionu za Bežigradom. Na tem kultnem nogometnem prizorišču, kjer se je v obdobjih od leta 1996 do 2002 spisala slovenska nogometna pravljica z uvrstitvami na evropsko prvenstvo na Nizozemskem in v Belgiji leta 2000 ter svetovnem prvenstvu na Japonskem in v Južni Koreji leta 2002, se je obstoječemu igralskemu kadru pridružil tudi Goran Šukalo, njegov nastop pa je še vedno pod velikim vprašajem. Primorec na začasnem delu v Nemčiji je na ponedeljkovem za javnost zaprtem treningu vadil približno 30 minut, danes pa bo v Celju opravil podroben zdravniški pregled.
"V ponedeljek je prišlo do manjšega komunikacijskega nesporazuma. Za javnost zaprt trening smo priredili v interesu slovenske reprezentance, ki se želi čim bolje pripraviti za Nizozemsko,"
je uvodoma dejal selektor Matjaž Kek in dodal: "Na treningu smo uigravali taktične postavitve proti najboljši reprezentanci v naši skupini. Nizozemska je absolutna favoritinja, bližnji dvoboj pa je velik motiv za vse nas. Ne strinjam se s trditvijo, da v tem dvoboju nimamo kaj izgubiti. Ostanemo lahko brez treh točk. Na sredinem dvoboju bomo igrali na zmago, poraz pa ne bo katastrofa."

Nad oranjes s predrznostjo

Kako se bo Slovenija zoperstavila tulipanom? "Vsekakor bomo poskušali žogo čim dlje časa zadržati v naši posesti, zato v dvoboju z Nizozemsko nujno potrebujem enega kreativnega igralca več. V tem trenutku se še nisem odločil o zamenjavi za porumenelega Antona Žlogarja, glavna kandidata pa sta Milenko Ačimovič in Dare Vršič. Moč nizozemskih nogometašev je znana, gre za same kakovostne in tehnično izjemno podkovane igralce. Ogledal sem si številne njihove tekme, tudi zadnjo sobotno v Rotterdamu, kjer so igrali neodločeno z Romuni. Na tej tekmi Nizozemci niso bili tako slabi, kot so bili Romuni dobri. Na sredini tekmi moramo pozornost usmeriti v branjenje širine igrišča, ki ga znajo naši tekmeci učinkovito osvajati," je dejal Kek, medtem ko je slovenski čuvaj mreže Samir Handanovič dodal: "Z organizirano obrambo, učinkovitim sodelovanjem zvezne in napadalne vrste ter pozitivno predrznostjo lahko iztržimo ugoden izid, odločilno vlogo pa bodo imeli tudi posamični dvoboji, v katerih so nizozemski nogometaši izjemno močni."

Van Basten s spremenjeno ekipo

Nekdanji strah in trepet vseh vratarjev na svetu in zdajšnji selektor nizozemske izbrane vrste Marco van Basten v Celju bržkone ne bo postavil prvega čuvaja mreže Edwina van der Saarja, ki je zaradi poškodbe manjkal tudi na sobotni tekmi z Romunijo. Nastalo vrzel bo zapolnil Maarten Stekelenburg. Manjkali bodo tudi branilec Kew Jaliens in igralca sredine igrišča Denny Landzaat ter Rafael van der Vaart, ki ima težave z mečno mišico. Njihove alternative bodo bržkone Khalid Boulahrouz, Nigel de Jong in veteran Clarence Seedorf.
Pravico na slovensko-nizozemskem obračunu bo delila španska sodniška trojka. Glavni sodnik bo Manuel Enrique Mejuto, njegova pomočnika pa Carlos Lopez in Juan Yuste.