Nagrada za SP je že znana, premija za Slovaško še ne

Še osem dni loči slovenske rokometaše do odločilne tekme kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu proti Slovaški. Gostitelji so prepričani, da si bodo v Bratislavi zagotovili prvo mesto v skupini in pot v JAR.

Objavljeno
02. oktober 2009 15.57
Gorazd Nejedly in Siniša Uroševič
Gorazd Nejedly in Siniša Uroševič
Selektor Vladimir Weiss: Prek Slovenije na SP

Bratislava- Na Slovaškem športni navdušenci že nestrpno odštevajo dneve do velikega sobotnega dvoboja na osrednjem bratislavskem štadionu Opečnato polje. To se je že nazadnje proti Čehom šibilo pod težo navijačev, zdaj pa je zanimanja za prihajajoči dvoboj proti Kekovi vrsti še več.

Črni trg se je razcvetel, cene nogometnih vstopnic za hokejsko deželo dosegajo izjemne višave. Navijače so k optimizmu podžgale tudi včerajšnje besede selektorja Vladimirja Weissa, potem ko je določil 26 kandidatov za zadnji dve tekmi v tej kvalifikacijski skupini, doma s Slovenijo in nato na tujem s Poljsko.

»Tekma proti Slovencem je za nas najpomembnejša v vseh letih osamosvojitve. Tekmec se bo pripravil na nas, a tudi mi o njem vemo prav vse. V Bratislavi slovenski nogometaši ne bodo igrali naivno, napadali bodo zmago. Verjamem pa, da lahko ponovimo raven naše igre z gostovanj na Češkem ali Severnem Irskem ter se že v soboto veselimo uvrstitve na SP

Na igrišču v soboto zagotovo ne bo kaznovanega Šestaka, ta čas pa so lažje poškodovani Hološko, Čech in Karhan.

Seznam slovaških reprezentantov za tekmi s Slovenijo - vratarji: Jan Mucha (Legia Varšava, Pol), Luboš Kamenar (Nantes, Fr), Dušan Kuciak (FC Vaslui, Rom); branilci: Martin Škrtel (Liverpool, Ang), Peter Pekarik (Wolfsburg, Nem), Radoslav Zabavnik (Terek Grozni, Rus), Jan Durica (Lokomotiv Moskva, Rus), Marek Čech (West Bromwich Albion, Ang), Martin Dobrotka, Kornel Salata (oba Slovan Bratislava), Martin Petraš (Cesena, Ita); zvezna vrsta: Marek Hamšík (Napoli, Ita), Karhan (Mainz, Nem), Vladimir Weiss ml. (Manchester City, Ang), Miroslav Stoch (Twente, Niz), Marek Sapara (Rosenborg, Nor), Zdeno Štrba ( Xanthi, Grč), Kamil Kopunek (Spartak Trnava), Dušan Švento (Salzburg, Avs), Jan Kozak ml. (Slovan Bratislava), Stanislav Šestak (Bochum, Nem); napadalci: Robert Vittek (Lille, Fra), Erik Jendrišek (Kaiserslautern, Nem), Jan Novak (Košice), Martin Jakubko (Moskva, Rus), Filip Hološko (Bešiktaš, Tur).

Kvalifikacije za SP: za tekmi s Slovaško in San Marinom 20 reprezentantov

Ljubljana – Od včeraj se je kvalifikacijski ciklus za uvrstitev na SP v Južnoafriško republiko prihodnje leto prevesil v odločilni del. Slovenski selektor Matjaž Kek je objavil seznam reprezentantov, ki bodo v soboto, 10. t. m., v Bratislavi proti Slovaški poskušali storiti prvi korak k prvemu mestu v 3. kvalifikacijski skupini, za kar je treba osvojiti polni plen, nato pa še drugega in bistveno lažjega, štiri dni pozneje v gosteh pri San Marinu.

V zaključni del kvalifikacij, ki bi se sicer ob končni uvrstitvi na 2. mesto v 3. skupini lahko podaljšale še za dodatne kvalifikacije, bo šla Slovenija s preverjenimi igralci. Zbor reprezentance bo v ponedeljek na Ptuju.

Samir Handanovič, Aleksander Šeliga (vratarja), Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilič, Bojan Jokič, Matej Mavrič Rožič, Marko Šuler (branilci), Valter Birsa, Andraž Kirm, Andrej Komac, Robert Koren, Rene Krhin, Aleksander Radosavljevič, Dalibor Stevanovič, Anton Žlogar (zvezni igralci), Zlatko Dedič, Zlatan Ljubijankič, Milivoje Novakovič, Nejc Pečnik (napadalci). To je pričakovana dvajseterica izbrancev, pred katerimi je zahtevna, a uresničljiva naloga.

Za največji izpit tega reprezentančnega rodu je potrebna optimalna pripravljenost v vseh podrobnostih, od taktično-tehničnih do logističnih. Če odštejemo nekaj težav s poškodbami prvega strelca Milivoja Novakoviča in stebra obrambe Boštjana Cesarja (nastop štoperja Grenobla je tudi najbolj vprašljiv) in že standardnih v zvezi z minutažo v klubih, je stanje skoraj optimalno.

Kot je slišati manjka le še ena podrobnost in sicer dogovor o premiji med igralci in predsednikom Nogometne zveze Slovenije Ivanom Simičem. To logistično najpomembnejšo podrobnost bi kazalo razrešiti še preden bi se naslednji teden začele temeljite priprave za sobotno tekmo vseh kvalifikacijskih tekem. Po naših virih gre za malenkostno razliko od dogovorjenega zneska, ki so ga nogometaši po dogovoru z bivšim predsednikom Rudijem Zavrlom uskladili pred začetkom kvalifikacij. Tarifa je bila v mejah normale in je znašala tisočaka evrov po točki oziroma tri tisoč € za zmago. Nogometaši so po odličnem kvalifikacijskem štartu sicer že imeli priložnost osvojitve podvojenih premij, a so ostali brez nagrade zaradi neuspeha s Čehi in Severnimi Irci.

Pogovori o premijah so stekli že pred Poljsko in so za ta dvoboj že obrodili sadove, pričakovati je, da bodo glavni pogajalci (igralski tabor zastopajo Koren, Cesar, Novakovič, Žlogar, Handanovič) tudi za Slovaško predsednika »stisnili« v kot, v katerem pa se ne bo znašel na kolenih. NZS namreč v nobenem primeru ne more izgubiti, saj poraz pomeni, da premij ne bo, zmaga pa zagotavlja vsaj deset milijonov evrov prihodkov, kolikor bi navrgle nagrade Svetovne nogometne zveze (FIFA) ob uvrstitvi na SP in pokroviteljske pogodbe.

Da Novakovič, Koren, Handanovič in drugi verjamejo v uvrstitev na SP, nazorno kaže že sklenjeni dogovor o delitvi »afriške« pogače. V teh pogajanjih so bili nogometaši zelo spretni in so si zagotovili 50 odstotkov od vseh nagrad v bruto znesku (notranje razdelitve pa še niso določili). A ta odstotek je še vedno manjši od tistega, ki si ga je za uvrstitev na SP v Južno Korejo in na Japonsko prislužil »pravljični« rod, ki je je dobil dvoboj z NZS v razmerju 60:40.

Motivov za zmago nad Slovaško torej ne manjka, pri čemer so slovenski celo močnejši kot so slovaški. Slovaki v teh kvalifikacijah za vsako zmago menda dobijo dva tisočaka evrov, medtem ko bi si ob uvrstitvi na SP razdelili 30 odstotkov od vseh prihodkov, ki jih prinaša SP, a brez nagradnega sklada. Šlo naj bi za vsoto med 1,5 in 2 milijona evrov.

Vrstni red 3. kvalifikacijske skupine: Slovaška (8 tekem) 19, Slovenija in S. Irska (9) po 14, Češka 12, Poljska 11, San Marino 0.