Naj bi ga masirali na suho?

Hudič je očitno prenehal nositi kupe nesreče slovenski košarkarski reprezentanci. Lepi zmagi nad Grčijo so včeraj sledile dobre vesti o zdravstvenem stanju Gorana Dragiča.

Objavljeno
01. september 2009 11.17
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Hudič je očitno prenehal nositi kupe nesreče slovenski košarkarski reprezentanci. Lepi zmagi nad Grčijo so včeraj sledile dobre vesti o zdravstvenem stanju Gorana Dragiča, ki je začutil moteče bolečine v desnem kolenu že med ogrevanjem pred nedeljsko tekmo v dvorani Tabor. Dopoldanski pregled z ultrazvokom in rentgenskim slikanjem je potrdil, da poškodba ni hujša ter da njegov nastop na evropskem prvenstvu nikakor ni ogrožen.

»Gre za kalcinacijo vezi v kolenu, ki ni niti resna niti akutna. Goran je imel težave že prej, zato je škoda, da nam jih ni razkril, še preden ga je zares uščipnilo. Zdaj potrebuje dva ali tri dneve terapije in najpozneje bo nared za četrtkovo drugo pripravljalno tekmo z Nemčijo,« je včeraj potrdil dolgoletni reprezentančni zdravnik dr. Slobodan Macura in moral kajpada spregovoriti o drugih »vročih« temah. Najprej seveda o Matjažu Smodišu.

»Njegovo zdravljenje je končano in zdaj je v selektorjevih rokah. Pričakujem, da ga bo postopoma vrnil v igralni ritem in da bo že pomagal moštvu na uvodni tekmi EP proti Veliki Britaniji,« je zagotovil dr. Macura. Tretja tema pogovora je bila domala neizogibna: Aleksander Vujačič, ki je s hudimi obtožbami vrgel sila slabo luč na celoten trenerski in medicinski štab ter vodstvo slovenske izbrane vrste.

»Njegov napad je bil tako grob, da nas je vse zelo prizadel. Zato je prav, da sem po treh dneh le dobil priložnost predstaviti našo plat. Če začnemo pri tem, da je bil program kondicijskega trenerja Jadranka Nikolića 'nerazumno oster in nevaren'. Vujačič je s soigralci vadil le prvi dan priprav na Rogli, ko smo se fantom pri teku pridružili tudi člani spremstva. Celo jaz pri 61 letih, in čeprav že zelo dolgo nisem tekel, nisem čutil nikakršnih posledic. Kako naj bodo takšni 'napori' nevarni za poklicnega športnika? Kako so jih vsi drugi košarkarji zmogli brez težav? Vujačiča je že drugi dan, ko se je odpravljal na Kitajsko, bolelo koleno, in tedaj sem bil prepričan, da gre za staro poškodbo. To je potrdil tudi radiolog v podrobni oceni po magnetni resonanci, ki jo je košarkar opravil po vrnitvi v Slovenijo,« je uvodoma pojasnil reprezentančni zdravnik.

Res v rokah mazačev?

Toda mar ne bi očitnih težav razkrilo testiranje na Fakulteti za šport pred začetkom priprav? In kakšna je druga plat zgodbe o tem, da branilec LA Lakers ni dobil medicinske pomoči, temveč le protibolečinske tablete in mazanje z olivnim oljem? Zveni, kot bi ga imeli v rokah šarlatanski mazači ...

»Vujačič se ni udeležil testiranja na FŠ, saj je prispel iz ZDA z zamudo. In tudi ob prihodu ni navedel, da ima kakršnekoli težave, pač pa šele po prvem dnevu vadbe. Ko smo mu predlagali terapijo, ki je poleg tablet proti bolečinam zajemala lasersko terapijo, tablete proti vnetju in masažo z ledom, ki bi dodatno učinkovala, pa se je začel neodgovorno izmikati. Zato sem pravočasno opozoril selektorja Zdovca. Sumim, da tablet sploh ni jemal, saj jih je enkrat pozabil v hotelu, drugič je bilo narobe nekaj drugega, pri drugih prijemih pa je vseskozi odlašal in govoril, da bomo začeli jutri. Enkrat ga je direktor reprezentance Mario Kraljevič le pripeljal, toda pred začetkom laserske terapije je rekel, da je ne dovoli. Vse to je zamolčal, poudaril pa je znamenito olje, iz katerega zdaj vsi brijejo norca. Toda povejte mi, kateri fizioterapevt masira športnike na suho? Ni šlo za zdravilo, temveč za mazivo pri masaži našega fizioterapevta Tea Djekiča ...« je svojo zgodbo zaokrožil dr. Slobodan Macura.

Več v torkovi tiskani izdaji Dela