Najdaljša preizkušnja Poireeju

Francoz Raphael Poiree je na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Anterselvi osvojil zlato kolajno na 20-kilometrski preizkušnji. Med Slovenci se je najbolje odrezal Janez Marič, ki je bil 36.

Objavljeno
06. februar 2007 19.49
V 20-kilometrski preizkušnji je zmagal Poiree
Anterselva - Francoz Raphael Poiree je na biatlonskem svetovnem prvenstvu v Anterselvi osvojil zlato kolajno na 20-kilometrski preizkušnji in hkrati napovedal slovo od biatlona po koncu sezone. Poiree, ki ni zgrešil niti ene tarče, je za 26,8 sekunde premagal trikratnega olimpijskega prvaka, Nemca Michaela Greisa (2), tretji pa je bil Čeh Michal Šlesingr (+37,4; 2).

Med Slovenci, ki so bili prvič na letošnjem SP daleč od načrtovanih ciljev, se je še najbolje odrezal Janez Marič, ki je bil 36. (+5:47,3; 5). Gregor Brvar je bil 78. (+10:08,0; 5), Klemen Bauer 79. (+10:09,3; 7), Danilo Kodela pa 89. (+12:47,9 ;6).

Odločitev o zmagovalcu posamične tekme je padla na strelišču. Ne le Greis in Šlesinger, cela vrsta tekmovalcev, celo Američan Tim Burke, ki je tekmo končal na sedmem mestu, je bila na najdaljši biatlonski tekmi bistveno hitrejša v smučini kot 33-letni Francoz, ki si je z mirno roko priboril že osmi naslov svetovnega prvaka v karieri. "Nastopil sem zelo dobro, a dirka ni bila perfektna. Streljanje je bilo spet zelo zanesljivo, tek pa daleč od idealnega, čeprav verjemite, da nisem varčeval z močmi. Kljub vsemu je zadostovalo za zmago in res sem zelo vesel," je dejal Poiree in hkrati potrdil, da namerava po sezoni končati tekmovalno pot.

Odleglo je tudi nemškemu taboru, saj je Greis z najhitrejšim tekom med vsemi ponovil uvrstitev z zadnjega SP in moškemu taboru priboril prvo odličje na Južnem Tirolskem, na zadnjem streljanju je zapravil celo zmago. "Vesel sem, ker vidim, da sem lahko popolnoma v ospredju in v naši vrsti je še nekaj takih tekmovalcev. Na zadnjem streljanju sem res zgrešil po nepotrebnem. Prehitro sem streljal in želel pridobiti nekaj sekund in zdaj bi to seveda naredil drugače, a o tem nima smisla razpredati. Rad bi se zahvalil predvsem servisu, ki mi je zagotovil zelo dobre smuči. Žal mi je, ker se Raphael pa tudi naš Ricco Gross poslavljata od tekem, saj bomo izjemna tekmovalca vsi zelo pogrešali," je bil zadovoljen Greis, vsaj "kanček tudi slovenski tekmovalec", saj mu puško krasi napis velenjskega proizvajalca elektronskih naprav in bele tehnike. Medaljo, celo zmago je na zadnjem streljanju, ki je kot že tolikokrat odločilo zmagovalca, zapravil tudi njegov rojak Alexander Wolf.

Pred tem je dolgo časa kazalo na zmago Šveda Bjoerna Ferryja, ki je zadel prvih 15 strelov, ko pa je zadnjič odšel s strelišča, so na tarči ostale tri črne pike in s tremi minutami pribitka je bil Šved naenkrat nekonkurenčen za medaljo. Popoln "polom" pa je doživel šampion sezone in prvenstva Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, ki je že prvič leže zgrešil tri strele, skupaj kar šest in tekmovanje končal na zanj zelo skromnem 32. mestu.

V slovenskem taboru nezadovoljni

V slovenskem taboru z današnjim izkupičkom niso bili zadovoljni. Janez Marič je na prvih treh streljanjih zgrešil dvakrat, obakrat po en strel leže, in morda bi se dalo tu še kaj izboljšati, solidna uvrstitev pa je šla po zlu četrtič, ko je zgrešil trikrat. "Tek je bil kar dober, tudi moči sem razporedil v redu. Kaj bi še govoril. Streljanje spet ni šlo in zdaj se pravzaprav ne sekiram več. Na zadnjem streljanju sem se kar nekako tresel, morda bi moral popraviti položaj ..." je razloge za novo slabo streljanje iskal najizkušenejši slovenski tekmovalec.

Tudi Klemen Bauer, drugi najboljši slovenski tekmovalec v sezoni, se na strelišču ni znašel in s sedmimi zgrešenimi streli ni mogel med najboljše. "Že na prvem streljanju sem zgrešil dva strela, kar me je povsem vrglo iz tira in celo tekmo sem premišljeval o tem. Bolel me je tudi trebuh, za nameček pa sem spoznal, da mi za tako dolgo tekmo manjka tudi nekaj izkušenj," je dejal Bauer. Slabo sta se odrezala tudi Brvar in Kodela. Trener Uroš Velepec pa je bil najbolj nezadovoljen z nastopom Mariča, saj za vse ostale poudarja, da se še učijo in večje uspehe od njih zato pričakuje v naslednjih sezonah. "Predvsem Marič bi moral pokazati večjo konstantnost. Najprej je na treh streljanjih dokazal, da zna zadeti, na zadnjem streljanju pa je spet vse uničil."

V sredo ob 14.15 se bodo na 15-kilometrski preizkušnji pomerila dekleta, tudi s četverico Slovenk.