Najhitrejši Greis, Slovenci brez točk

Nemec Michael Greis je zmagovalec 10-kilometrske biatlonske tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Slovenska trojica je znova ostala brez točk.

Objavljeno
14. december 2006 18.23
Michael Greis
Hochfilzen - Nemec Michael Greis je zmagovalec 10-kilometrske biatlonske tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Kljub zgrešenemu strelu je imel Greis po 10 kilometrih (25:03,7) na koncu 3,5 sekunde prednosti pred Rusom Maksimom Čudovom, ki je moral prav tako enkrat v kazenski krog, in 6,1 sekunde pred Švedom Bjoernom Ferryjem, ki je streljal brez napake. V svetovnem pokalu še vedno vodi Norvežan Ole Einar Bjoerndalen, serijski zmagovalec nove sezone, ki tokrat ni nastopil.

Trikratni olimpijski prvak Greis je v Avstriji, ki tekme ta teden gosti namesto slovaškega Osrblieja, dodobra izkoristil odsotnost letos nepremagljivega Bjoerndalna in se prvič v sezoni povzpel na najvišjo stopničko. Z zmago se je v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežanu približal na vsega 20 točk zaostanka in si spet priboril možnost, da se bori za najvišje mesto. Morda bo že v soboto v rumeni majici vodilnega v skupnem seštevku. Bjoerndalna na tekmi namreč ne bo tudi konec tedna, saj si želi v francoskem La Clusazu priboriti nastop v norveški tekaški reprezentanci na svetovnem prvenstvu na Japonskem prihodnje leto.

Tridesetletni Greis si je zmago v Avstriji priboril z odličnim tekom. Po zadnjem streljanju je še zaostajal za nekaterimi tekmeci, vključno z Rusom Čudovom, v zadnjem krogu pa je imel največ moči med vsemi. Nemec je bil nepremagljiv kljub temu, da ima lažjo poškodbo hrbta.

"Med tekom ne čutim bolečin in prav nič me ne moti, težavno je samo streljanje stoje, kjer sem napet. Precej mi je pomagala terapija in na srečo sem obdržal dovolj moči in kondicije,"
je razložil zmagovalec, ki je slavil prvo zmago po olimpijskih igrah v Torinu. Na koncu je Greis priznal tudi: "Imel sem nizko štartno številko in kar precej sem bil na trnih, ko sem čakal tekmece. Je pa res, da rajši čakam v cilju na tekmece, kot pa da lovim izide na progi. Dobro je bilo tudi, da ni nastopal Bjoerndalen, čeprav čutim, da sem v vse boljši formi. Njemu želim veliko sreče na tekaški tekmi. Nato naj se vrne v biatlon, saj se že veselim naslednjih tekem z njim."

Slovenska trojica je ostala brez točk. Najboljši je bil spet Janez Marič, ki je moral trikrat preteči dodatnih 150 metrov, z zaostankom 1:25,1 pa je zasedel 35. mesto. Grega Brvar je ob dveh zgrešenih strelih zaostal 2:13,1 minute in bil 63., Danilo Kodela pa je pustil nedotaknjene tri tarče in bil z zaostankom 2:35,6 še 10 mest slabši od Brvarja. Brvar in Kodela sta grešila že na prvem streljanju in glede na njuno tekaško pripravljenost je bilo jasno, da točke lahko osvojita le ob 100-odstotnem streljanju. Drugače pa je bilo z Maričem, ki je začel z ničlo, stoje pa zgrešil tri strele in zaostal. "Letos je obratno kot lani. Leže mi gre streljanje dobro, potem pa stoje vse pokvarim. Danes sem imel za nameček slab občutek v prvem krogu v smučini. Seveda nisem zadovoljen z nastopom in čakam, da se mi bo odprlo. Ne vem, zakaj toliko grešim na tekmah, saj mi gre na treningih dobro, a vem, da mi bo tudi na tekmi enkrat šlo," je nastope ocenil najboljši slovenski tekmovalec, ki je danes s štartno številko 35 osvojil 35. mesto, 35. pa je tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Jutri bodo v smučino znova stopile ženske in se pomerile v šprintu. Slovenske predstavnice (Brankovič, Gregorin, Grudiček, Mali) bodo jutri nastopile brez spremstva najmlajše Tamare Barič, ki je odšla poiskat nekaj tekmovalne motivacije in samozavesti na tekme evropskega pokala v Obertilliach. Sinoči sta namreč skupaj s Klemnom Lausegerjem na pobudo reprezentančnega vodstva odpotovala na prizorišče, kjer so ju že pričakali drugi člani slovenske A in mladinske reprezentance. Jutri se bodo v Obertilliachu merili v šprintih.