Najstnica zasenčila celo velikega Rogerja

V četrtfinale OP ZDA sta se pri moških v četrtfinale zlahka uvrstila favorita Roger Federer in Novak Đoković, oba pa je zasenčila ameriška najstniška senzacija Melanie Oudin, ki je izločila še četrto Rusinjo zapored.

Objavljeno
07. september 2009 23.00
P. Z.
P. Z.
New York - Presenetljivi finalist Roland Garrosa Robin Söderling iz Švedske je postal prvi četrtfinalist OP ZDA, potem ko je Rus Nikolaj Davidenko zaradi poškodbe noge predal dvoboj. Krvnik Rafaela Nadala iz Pariza se je veselil uvrstitve v četrtfinale OP ZDA, za katero se lahko zahvali tudi sreči. Rus je namreč pri zaostanku s 5:7 6:3 in 2:6 sodniku sporočil, da ne more nadaljevati dvoboja. Zmaga za 12. nosilca iz Švedske je omogočila četrtfinalni dvoboj z Rogerjem Federerjem, edinim, ki ga je premagal na njegovih zadnjih dveh turnirkih za grand-slam.

Številka 1 Federer je imel le še en delovni dan v New Yorku. V treh nizih je zlahka premagal Tommyja Robreda iz Španije. "Zadovoljen sem s svojo trenutno igro. Pričakujem, da bo naslednji dvoboj težji in se ga že veselim," je povedal 15-kratni dobitnik grand-slamov, ki lovi šesto zaporedno zmago na OP ZDA. Proti Söderlingu je dobil vseh dosedanjih 11 dvobojev: "Če pomislim nanj, se seveda spomnim tistega finala v Parizu, ko sem osvojil še svoj zadnji veliki turnir. Bil je trd tekmec in zagotovo mi bo povzročal veliko težav."

Domače navijače je razočaral John Isner, ki je pred tem izločil ljubljenca občinstva Andyja Roddicka. V osmini finala je klonil proti Špancu Fernandu Verdascu. Prvič v zgodovini OP ZDA se je zgodilo, da med osmerico ni Američana. Verdasco bo v četrtfinalu igrali proti Srbu Novaku Đokoviću, ki je bil boljši od Radeka Štepaneka v treh nizih.

17-letnica osvojila navijače

Če Američani niso prišli na svoj račun v moškem turnirju, pa je drugače pri ženskah, kjer so dobili svojo novo zvezdo. Melanie Oudin je namreč presenetljivo ugnala krvnico Katarine Srebotnik Nadjo Petrovo. Najstnica Oudinova nadaljuje senzacionalno popotovanje po igriščih Flushing Meadows. 17-letnica je vzela skalpe štirih Rusinj - Anastazije Pavljučenkove, četrte nosilke Jelene Dementjeve in zmagovalke iz leta 2006 Marije Šarapove. Navijače na osrednjem igrišču Arthur Ashe je spravila v delirij, ko je po izgubljenem prvem nizu vzela še mero 13. nosilki Petrovi. Oudinova se bo v četrtfinalu pomerila z Danko Caroline Wozniacki, ki je namesto nje opravila delo proti še eni Rusinji Svetlani Kuznjecovi, prvakinji OP ZDA leta 2005.

V četrtfinale se je zlahka prebila tudi Ukrajinka Katerina Bondarenko, ki je zavezala dve "kravati" Giseli Dulko. Presenetljivo se je med osmerico znašla Belgijka Yanina Wickmayer, ki je izločila krvnico prve igralke sveta Dinare Safina, Petro Kvitovo, potem ko je izgubila prvi niz.

Ženske, osmina finala:

Katerina Bondarenko (Ukr) : Gisela Dulko (Arg) 6:0, 6:0

Melanie Oudin (ZDA) : Nadja Petrova (Rus, 13) 1:6, 7:6 (2), 6:3

Caroline Wozniacki (Dan, 9) : Svetlana Kuznjecova (Rus, 6) 2:6, 7:6 (5), 7:6 (3)

Yanina Wickmayer (Bel) : Petra Kvitova (Češ) 4:6, 6:4, 7:5

Moški, osmina finala:

Roger Federer (Švi, 1) : Tommy Robredo (Špa, 14) 7:5, 6:2, 6:2

Novak Đoković (Srb, 4) : Radek Štepanek (Češ, 15) 6:1, 6:3, 6:3

Robin Söderling (Šve, 12) : Nikolaj Davidenko (Rus, 8) 7:5, 3:6, 6:2 - predaja

Fernando Verdasco (Špa, 10) : Isner (ZDA) 4:6, 6:4, 6:4, 6:4