Nakupovanje

Protikorupcijska komisija: Nakupovanje z vozilom MZZ korupcija

Objavljeno
16. december 2006 17.34




Komisija za preprečevanje korupcije je sprejela načelno mnenje, v katerem je ocenila, da gre v primeru, ko je soproga zunanjega ministra Marjetica Rupel uporabila vozilo zunanjega ministrstva za nakupe, za korupcijo.

Ljubljana - Komisija za preprečevanje korupcije je sprejela načelno mnenje, v katerem je ocenila, da gre v primeru, ko je soproga zunanjega ministra Marjetica Rupel uporabila vozilo zunanjega ministrstva za nakupe, za korupcijo. Ministrstvo za zunanje zadeve je s tem, ko je omogočilo zakoncu ministra uporabo službenega avtomobila v zasebne namene, kršilo predpis, ki ureja uporabo službenih avtomobilov, je menila komisija.

Ravnanje uradnih oseb ministrstva, ki družinskim članom funkcionarjev in drugih oseb v delovnem razmerju pri ministrstvu dovolijo prevoze s službenim avtomobilom v privatne namene, ustreza definiciji korupcije v smislu tretjega odstavka drugega člena zakona o preprečevanju korupcije, je v načelnem mnenju, objavljenem na spletni strani, zapisala komisija.
Omenjeni odstavek določa, da je korupcija vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih oziroma odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega.
Mnenje je komisija objavila na prošnjo časnika Dnevnik, ki je pred dnevi poročal, da ženo zunanjega ministra Dimitrija Rupla prevaža šofer z avtomobilom, ki je v lasti zunanjega ministrstva, po raznih zasebnih nakupih, ki ne sodijo v okvir opravljanja protokolarnih obveznosti soproge ministra.