Napadi na turiste zbujajo skrbi pred OI v Sočiju

Nasilna smrt treh rekreativnih smučarjev v kavkaškem smučarskem središču je spet privlekla na plano problematiko te regije, ki jo ruske oblasti želijo postaviti na noge s pomočjo turizma, hkrati pa še povečala skrbi pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju.

Objavljeno
21. februar 2011 13.55
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Moskva - Trije turisti iz Moskve so v petek zvečer umrli v strelskem napadu, ko so bili na poti v prestižno smučarsko središče v republiki Kabardino-Balkarija v Severnem Kavkazu. Dva zamaskirana napadalca sta napadla minimbus s smučarji in v streljanju ubila tri osebe, ki so obležale v mlaki krvi, dve pa ranila, so sporočile ruske oblasti.

Le nekaj ur pozneje so na smučišču odkrili okvaro na eni od smučarskih žičnic. Zaradi prerezanih kablov, je bilo obratovanje smučišča moteno, policisti pa so dan pozneje na parkirišču odkrili še tri avtomobilske bombe. »Prvič se je zgodilo, da bi bila kriminalna dejanja usmerjena neposredno na turiste, turistično infrastrukturo in industrijo,« poročajo ruski časniki.

Napad na turiste se je sicer zgodil le nekaj ur po tem, ko sta primer Vladimir Putin in predsednik Dmitrij Medvedjev pozirala pred fotografskimi objektivi na prizorišču zimskih OI v Sočiju leta 2014. Soči je sicer približno 300 km oddaljen od središča v republiki Kabardino-Balkarija, oblasti pa ga ne želijo uvrščati v precej »konfliktni« Severni Kavkaz. Mnogi opozarjajo, da bi Soči prav v času OI lahko postal tarča napadalcev. Oblasti se zato močno trudijo, da bi vzpostavile stabilnost v tej pokrajini, promovirajo njen turizem in jo želijo dvigniti iz gospodarske obubožanosti. Vlada je zato samo minulo leto področju namenila 11 milijard evrov za gradnjo petih smučarskih središč.

Eno od njih je tudi to v Kabardino-Balkariji, ki je pravzprav edino zaživelo. Kot so dejali upravitelji, bo kljub napadom še naprej obratovalo s spremenjenim delovnim časom, čeprav turisti že množično odpovedujejo lete in zapuščajo hotele.

Napadi v tej pokrajini so v zadnjem letu sicer precej pogosti, za njimi pa večinoma stojijo čečenski uporniki, ki so prevzeli tudi odgovornost za teroristični napad na letališču Domodedovo v Moskvi prejšnji mesec, kjer je umrlo 36 ljudi.