Nareksova in Žolnirjeva uspešni

Prvi dan prve tekme svetovnega pokala v judu se je za slovensko reprezentanco končal uspešno. Urška Žolnir in Petra Nareks sta se na prvi tekmi sezone v bolgarski Sofiji izkazali z zmagama.

Objavljeno
27. januar 2007 20.20
Urška Žolnir
Sofija - Prvi dan prve tekme svetovnega pokala v judu se je za slovensko reprezentanco končal zelo uspešno. Celjski judoistki Urška Žolnir in Petra Nareks sta se namreč na prvi tekmi sezone v bolgarski Sofiji izkazali z zmagama. Nareksova je zmagala v kategoriji do 52 kg, Žolnirjeva pa do 63 kg. Vesna Džukič je v kategoriji do 57 kg osvojila sedmo mesto, Maja Uršič pa je bila v kategoriji do 63 kg deveta. Anja Pečnjak (do 52 kg) in Tajda Ketiš (do 57 kg) sta ostali brez uvrstitev.

Dekleta, ki so v bolgarsko prestolnico potovala v polni zasedbi, v skoraj vseh kategorijah sta nastopili po dve borki, so že prvi dan dobro nastopala. Nareksova je na svoji poti premagala Romunko Dineo Aluas (10:0), Srbkinjo Tatjano Trivič (10:0), Nizozemko Mirio Polak (10:0) in Nemko Romi Tarangul (10:0). V finalu se je Nareksova nato znova srečala z nemško reprezentantko, tokrat ji je nasproti stala Ricarda Rau, Žalčanka pa je bila boljša s 5:0 in se je tako veselila zlatega odličja.

Tudi Žolnirjeva je večino svojih tekmic "zmetala" na ipon, torej jih je premagala z 10:0. Po vrsti so padale Azerbajdžanka Sona Ahmadli, Belgijka Laure Aerts, Ukrajinka Marina Gubarjeva, v polfinalu pa še Avstrijka Hilda Draksler. Žolnirjeva se je nato v finalu srečala z Nemko Anno Von Harnien in po preteku petih minut po koki slavila zmago s 3:0.

Do uvrstitev sta prišli še dve slovenski tekmovalki. Uršičeva, novinka v reprezentanci, je najprej premagala Gruzijko Tinatin Kalusašvili, nato pa jo je ustavila Nemka Van Hernien in v repasažu še Belgijka Katerin Verheeke, kljub temu pa je njena predstava zadostovala za sedmo mesto. Džukičeva je uvodno borbo izgubila, nato pa dve v repasažu zmagala, a jo je v nadaljevanju premagala Rusinja Tatjana Šušakova, tako da se je morala Ptujčanka zadovoljiti s končnim devetim mestom.

Pečnjakova in Ketiševa sta ostali brez uvrstitev, prva je izgubila proti Grkinji Raki Kapetanoblu in Turkinji Aynur Samat, Ketiševa pa proti Rusinji Irini Zabludini.

V bolgarski prestolnici sledi še en dan borb za slovenska dekleta, ko bodo na tatamije stopile Regina Jernejc (do 70 kg), Lea Murko (do 78 kg) in Lucija Polavder (nad 78 kg). Moški del reprezentance na prvo tekmo svetovnega pokala v sezoni v Tbilisi ni odpotoval in se bo za točke prvič meril 17. in 18. februarja v Budimpešti.