NBA: Kdo lahko s prestola sklati Jezernike?

Stari zvezdniki v novih klubih bodo od torka dalje, ko se začne nova sezone košarkarske lige NBA, skušali s prestola spraviti Los Angeles Lakers. Poletni prestopni rok je bil pester. Najbolj je odmevala selitev Shaquilla O'Neala v Cleveland.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.30
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - "Shaq"bo skušal LeBronu Jamesu pomagati do naslova prvaka. "Moja naloga je Kralju prinesti prstan," je v pravljičnem slogu povedal 37-letni veteran, ki ima že štiri prstane za prvake in se počasi poslavlja s košarkarskih igrišč. Ta sezona naj bi bila njegova zadnja, podobno kot je verjetno zadnja LeBrona Jamesa v Clevelandu. Najkoristnejšemu igralcu (MVP) lanske sezone (28,4 točke, 7,6 skoka na tekmo) se namreč izteče pogodba s Clevelandom in večina močnejših klubov v ligi NBA že zdaj varčuje, da se bo lahko po koncu sezone spustila v lov za enim najboljših igralcev lige.

V Orlandu dvojec Carter-Howard

Podprvaki Orlando Magic so se okrepili z veteranom na mestu organizatorja igre Vinceom Carterjem, ki naj bi Dwightu Howardu pomagal do ponovitve naslova na vzhodu, morda celo stopničko višje. "Vince je prišel k nam z jasnim namenom: da sebi in drugim omogoči čim več lahkih, odprtih metov na koš," pravi direktor moštva Otis Smith, ki se je moral odpovedati veščinam Hidajeta Turkogluja (Toronto).

Garnett adut Bostona, Ginobili San Antonia

Bolj kot Orlando naj bi po mnenju strokovnjakov slo po vrhu lige znova občutili v Bostonu in San Antoniu. Prvaki iz sezone 2007/08 so Kevinu Garnettu, ki je lani izpustil večji del sezone zaradi poškodbe, in Paulu Pierceu priklopili Rasheeda Wallacea, ob Timu Duncanu, Tonyju Parkerju in ozdravelem Manuju Ginobiliju pa bosta barve San Antonia zastopala tudi Richard Jefferson in Antonio McDyess.

Prvaki iz Los Angelesa so v prestopnem roku potegnili le eno potezo, in sicer Rona Artesta, kontroverznega in hkrati talentiranega strelca, ki je lani nastopal za Houston. Glede na to, da so bile njegove prve besede ob prihodu zelo ponižne: "prišel sem v klub, ki ima že zelo izdelano sredino in katere del želim postati tudi jaz" ter da ga bo vodil legendarni Phil Jackson, ki je v svoji karieri znal obvladati tudi mnogo bolj ekscentrične igralce (Dennis Rodman), se za igro Los Angelesa ni bati. "Napadalno smo odlična ekipa, v obrambi pa imamo še rezerve. Tu bomo še veliko delali, saj želimo postati obrambna ekipa," pravi Jackson, ki bo lovil svoj 13. naslov prvaka. Dva je osvojil kot igralec (1970, 1973), ostale pa kot trener.

Slovenija bo imela v najmočnejši ligi na svetu znova pet predstavnikov. Goran Dragić je v pripravljalnih tekmah za Phoenix Suns dokazal, da ga letos čaka aktivna sezona. V povprečju je na prijateljskih tekmah igral po 21 minut in zbral skoraj devet točk na tekmo. V isti sredini sta ostala tudi prvak iz Los Angelesa Saša Vujačič in Beno Udrih (Sacramento Kings), medtem ko se je Primož Brezec poleti preselil v Philadelphio, Rašo Nesterovič pa se je po kratki avanturi v Indiani vrnil v Toronto.