Nekdanji veliki up NHL zdaj pri Olimpiji

Potem ko je v Tivoli v nedeljo prišel branilec Remi Royer, so se hokejisti Tilie Olimpije na začetku sezone okrepili še z napadalcem. Zeleno-beli dres bo oblekel Steve Kelly iz Vancouvra, ki je bil izbran v prvem krogu nabora NHL.

Objavljeno
16. september 2009 12.22
P. Z.
P. Z.
Ljubljana - Dvaintridesetletnega Kanadčana Steva Kellyja (188 cm) je leta 1995 v prvem krogu nabora NHL kot šestega igralca izbral Edmonton Oilers. V karieri je z moštvi Edmontona, Tampa Baya, New Jerseyja, Los Angelesa in Minnesote zbral 147 tekem v najmočnejši ligi ter zbral devet golov in 12 podaj, kar je precej malo glede na status iz nabora. Za primerjavo, Anže Kopitar je bil izbran enajsti. Kelly je tako največje razočaranje nabora iz leta 1995. Navijači Edmontona vodstvu kluba še vedno ne morejo oprostiti, da je Kellyja izbralo namesto zdajšnjega zvezdnika Shanea Doana. Enajsti je bil takrat izbran Jarome Iginla.

Leta 2000 je Kelly zaradi mnogih poškodb v New Jerseyju nastopil na desetih tekmah končnice NHL in tudi osvojil Stanleyjev pokal. Severnoameriško zgodbo je končal leta 2004 pri podružnici Los Angelesa Manchester Monarchs, kjer je na 113 tekmah zbral kar 133 točk.

Večji del kariere je sicer preživel v ligi AHL, kjer je igral tudi v minuli sezoni za moštvo Syracuse. Kanadski hokejist ima tudi izkušnje v Evropi, saj je štiri sezone igral v nemški ligi DEL. Med letoma 2004 in 2006 je igral v Mannheim Eagles, potem pa med 2005 in 2007 v Frankfurt Lions. Zatem se je znova vrnil prek luže in nastopal za podružnico Minnesote, Houston Aeros.

Kelly je z ljubljanskim klubom podpisal pogodbo do konca sezone. V Slovenijo naj bi prispel v četrtek, zato je njegov petkov nastop v Zagrebu še pod vprašajem. V nedeljo, ko v Tivoli prihajajo prvaki lige EBEL iz Celovca, pa bo zagotovo zaigral.

Ljubljanski trener Dany Gelinas je ob začetku sezone govoril, da potrebuje že izkušenega branilca in osrednjega napadalca in želja se mu je uresničila. Remi Royer, nekdanji član Salzburga, bo okrepil obrambo, Kelly pa bo zadolžen za zadetke. Z njim, Banhamom, Janom in Vnukom naj bi "zmaji" imeli dovolj kakovosti za uvrstitev v končnico, kar je glavni cilj sezone. Olimpija je vanjo vstopila s porazom v Beljaku in zmago na nedeljskem derbiju proti Jesenicam.