Nemci še drugič lahek zalogaj

V zadnji tekmi pred začetkom EP na Poljskem je slovenska košarkarska reprezentanca v Karlsruheju v prijateljski tekmi še drugič premagala Nemčijo z 74:62 (17:16, 43:32, 57:51).

Objavljeno
03. september 2009 22.53
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Karlsruhe - Slovenska košarkarska reprezentanca je v Karlsruheju v prijateljski tekmi v okviru priprav na evropsko prvenstvo na Poljskem (od 7. do 20. septembra) premagala Nemčijo z 74:62 (17:16, 43:32, 57:51).

Slovenski košarkarji so se morali le nekaj ur pred srečanjem sprijazniti z dejstvom, da jim na Poljskem ne bo pomagal branilec Sacramento Kingsov, 27-letni Šempetrčan Beno Udrih, ki si je na prvi tekmi z Nemčijo poškodoval koleno. Mlajši od bratov Udrih bo v petek namesto na Poljsko skupaj z Gašperjem Vidmarjem odpotoval v Slovenijo, njegovo mesto na letalu za Varšavo pa bo zasedel Jaka Klobučar.

Tekma v Karlsruheju je bila preslikava tiste iz Bonna pred 24 urami, seveda s pomembno razliko, da so tokrat vsi slovenski igralci ostali zdravi in nepoškodovani. Na klopi sta jim družbo delala tudi Beno Udrih in Matjaž Smodiš, Boštjanu Nachbarju pa je Jure Zdovc namenil večer počitka.

Nemška reprezentanca, ki bo le s težka ponovila dosežke s preteklih prvenstev, ko je zanjo igral tudi Dirk Nowitzki, je bila v prednosti le v uvodnih minutah srečanja. Nato je Slovenija zaigrala trše v obrambi, natančneje v napadu in sredi druge četrtine že prevzela vajeti igre v svoje roke. Z delnim izidom 13:2 je v 17. minuti prišla do prve občutnejše prednosti (34:27), ki jo je do odmora nadgradila na 43:32.

V drugem polčasu se je Nemčija nekajkrat prebila do treh ali štirih točk zaostanka, nazadnje pri 46:43, vendar jo je Jaka Lakovič z dvema zaporednima trojkama hitro oddaljil na varno razdaljo. V zadnjem delu srečanja je Zdovc odpočil večino glavnih adutov, vseeno pa nam Nemci niso bili kos. Slovenija je tekmo rutinirano in suvereno pripeljala do konca in zanesljive zmage z 12 točkami razlike.

Košarkarji so v enem mesecu odigrali trinajst prijateljskih tekem z izkupičkom 9-4. Po dvakrat so premagali Makedonijo, Nemčijo in Hrvaško, enkrat Bolgarijo ter Grčijo, izgubili z Litvo, Španijo ter Veliko Britanijo, z Rusijo pa so se razšli s polovičnim uspehom. Zadnje štiri tekme je Slovenija zmagala s skupno razliko v koših + 49.

Selektor Jure Zdovc je po tekmi povedal:
"Nemci so igrali trdo in čvrsto, tako da smo se jim morali prilagoditi. Veseli me, da so fantje ostali pri stvari in niso postali depresivni, potem ko smo izgubili enega zelo pomembnega igralca."