Nemci so svetovni prvaki

Nemški rokometaši so na domačih tleh z zmago nad Poljsko osvojili naslov svetovnih prvakov v rokometu. V nabito polni Kölnareni so svoje vzhodne sosede premagali z 29:24.

Objavljeno
04. februar 2007 18.56
Nemci se veselijo zmage
Nemški rokometaši so na domačih tleh z zmago nad Poljsko osvojili naslov svetovnih prvakov v rokometu. V nabito polni Kölnareni so svoje vzhodne sosede premagali z 29:24.

Domača izbrana vrsta je v velikem finalu ugnala Poljsko, najbolj prijetno presenečenje letošnjega mundiala, bronasto kolajno pa je osvojila Danska. Slovenija je tekmovanje končala na desetem mestu, kar je doslej njena najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Mednarodna rokometna zveza IHF je svetovnim prvakom sicer namenila 77.000, podprvakom pa 46.000 evrov nagrade.

Nemci so se v finalu Poljakom maščevali za poraz iz predtekmovanja, njihov edini na svetovnem prvenstvu. Z osmimi zadetki je bil pri varovancih selektorja Heinerja Branda najboljši strelec Torsten Jansen. "Še pred tremi tedni nisem verjel, da smo lahko svetovni prvaki," je dejal Brand. "Še nekaj časa bo trajalo, preden bom dojel potek prvenstva. Imeli smo kanček več sreče od ostalih," je dodal. Z osvojitvijo tretjega naslova najboljših na svetu, svetovni prvaki so bili že leta 1938 in 1978, se je nova nemška rokometna generacija, kot prva reprezentanca na svetu neposredno uvrstila tudi na olimpijske igre 2008 v Pekingu. Od evropskih reprezentanc so si dodatne olimpijske kvalifikacije priigrale še Poljska, Danska, Francija, Hrvaška, Rusija in Španija, ki bodo nastopile na dodatnih turnirjih, IHF pa še ni razkrila natančnega seznama sodelujočih v teh kvalifikacijah.

Izbranci nemškega stratega Heinerja Branda so v današnjem obračunu prikazali zelo spremenljivo predstavo, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so bili vendarle dovolj zbrani. Začeli so silovito, saj so si že v 11. minuti priigrali pet golov prednosti (8:3), Poljaki pa so se navzlic zelo povprečni predstavi udarne trojke Karol Bielecki - Gregorz Tkaczyk - Marcin Lijewski v 26. minuti približali na dva gola zaostanka (11:13). Oba finalista sta v drugi polovici prvega polčasa prikazala zelo raztreseno igro, s kančkom več zbranosti bi si Nemčija lahko priigrala še prepričljivejšo prednost, Poljska pa bi lahko povsem nevtralizirala nemški zaostanek.

Najboljšo predstavo so gostitelji prikazali v začetku drugega polčasa, ko so si v sedmi minuti nadaljevanja priigrali kar sedem golov prednosti (21:14). Nato je sledil hud padec, njihov šestminutni strelski post so poljski rezervisti izkoristili in se v 42. minuti približali na tri gole zaostanka (18:21), tri minute pozneje pa so tekmece praktično ujeli (21:22). Poljski strateg Bogdan Wenta je z velikim trenerskim občutkom v ogenj poslal manj udarne može, potem ko je videl, da njegova "prvokategornika" nista najbolj razpoložena (Bieleckijev met iz igre je bil 3:12, Lijewskijev pa 1:6). V zadnjih 15 minutah so se Pascal Hens, Torsten Jansen, Florian Kehrmann in druščina vendarle zbrali ter si v 56. minuti znova priigrali neulovljivo prednost petih golov (28:23), ki jo s porazom sprijaznjeni Poljaki niti niso poskušali nadoknaditi.

* Kölnarena, 19.000 gledalcev
* sodnika: Bord in Buy (oba Francija).
* Nemčija: Fritz, Hens 6, Roggisch, Klein, Glandorf 2, Bitter, Baur, Zeitz 3, Jansen 8 (1), Klimovets 1, Kraus 4, Kehrmann 4, Kaufmann, Schwarzer 1.
* Poljska: Szmal, K. Lijewski 1, Jachlewski 1, Tkaczyk 5, Bielecki 3, Siodmiak 1, Wleklak 1, B. Jurecki 2, Jurasik 5, M. Jurecki 1, Weiner, Kuptel 1, Tluczynski 2 (2), M. Lijewski 1.
* Sedemmetrovke: Nemčija 2 (1), Poljska 2 (2).
* Izključitve: Nemčija 2, Poljska 6 minut.
* Rdeč karton: /.