Nemkam naslov svetovnih prvakinj, Slovenke četrte

Na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Anterselvi so se dekleta merila v štafetni preizkušnji. Zmagale so Nemke, Slovenke pa so osvojile četrto mesto.

Objavljeno
11. februar 2007 13.42
Odlična Tadeja Brankovič
Anterselva - Na svetovnem biatlonskem prvenstvu v Anterselvi so se dekleta merila v štafetni preizkušnji. Zmagale so Nemke (Martina Glagow, Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Kati Wilhelm), drugo mesto so z zaostankom minute in pol osvojile Francozinje, tretje pa so bile Norvežanke.

Slovenke v postavi Teja Gregorin, Dijana Grudiček, Andreja Mali, Tadeja Brankovič so s hitrim tekom in odličnim streljanjem z zaostankom minute in 52 sekund osvojile četrto mesto, kar je najboljša uvrstitev slovenske ženske štafete na svetovnih prvenstvih.

Ženska štafetna tekma je bila odločena v tretji predaji, ko je najuspešnejši udeleženki SP, ob današnji štafetni zmagi ima tudi dva posamična naslova, Magdalena Neuner, uspelo krepko uiti Rusinji Olgi Anisimovi. Ob predaji je prednost Nemke znašala 13 sekund, po prvem streljanju 31, ko pa je Rusinja zavila v kazenski krog, se je na drugo mesto z zaostankom 53 sekund prebila Francozinja Sylvie Becart. Kati Wilhelm je imela ob zadnji predaji 1:10 minute naskoka pred zasledovalkami in zanesljivo je prvič po letu 1999 in prvenstvu v Kontiolahtijhu Nemčiji spet zagotovila zmago.

"Seveda sem vesela zmag, a sem tudi tako utrujena, da si želim priti le domov in malce spočiti. Nato bomo vse skupaj še enkrat dvignile formo in nastopile na sklepnih tekmah svetovnega pokala. Jaz sama, pa mislim, da tudi kot reprezentanca, lahko potujemo nazaj v Nemčijo zelo zadovoljni. Današnja tekma je bila težka le, ker smo vse zelo utrujene, hkrati pa smo imele srečo, da so nam tekmice malce pomagale in prav na koncu se ni bilo treba potrudi prav na vso moč," je po svojem zadnjem nastopu na SP menila Neunerjeva, ki je v petek dopolnila 20 let.

Tako kot Wilhelmova je v zadnji predaji tudi Francozinja Sandrine Bailly opravila nastop brez napake. Za tretje mesto so se zato spopadle Kitajke z Liu Xianyingovo, Slovenke s Tadejo Brankovič, Italijanke s Karin Oberhofer, Norvežanke z Lindo Grubben, ob izjemnem nastopu in napakah tekmic pa je bila v igri za bron tudi še Rusinja Natalija Guseva. Že po prvem streljanju je Grubbnova ušla malce naprej, za njo je bila Brankovičeva, Kitajka in Italijanka pa sta že malce zaostali. Podobno se je zgodilo tudi v zadnji predaji in medalje so bile oddane.

Slovenska štiriperesna deteljica je pokazala še eno izjemno predstavo. V prvi predaji je Teja Gregorin začela previdno, pri prvem streljanju popravljala en strel in nadaljevala kot deveta, na drugem se je prebila na šesto mesto, na zadnjih dveh kilometrih do cilja pa je ujela prvouvrščeno Poljakinjo, s katero sta praktično predali skupaj. "Na začetku mi res ni šlo in samo opazovala sem tekmice, ki so šle mimo mene. Kje vedno jemljem energijo za zadnji krog, pa niti ne znam razložiti," je povedala Gregorinova, dodala, da bo v prihodnjih dneh njena najboljša prijateljica njena postelja, v nadaljevanju sezone pa želi še enkrat dokazati, da sodi med najboljše. "Zdaj sem v svetovnem pokalu med deseterico in to bi rada obdržala."

Dijana Grudiček je lepo izhodišče izkoristila, leže popravljala samo en strel in po treh streljanjih se je na vrhu zaslona z rezultati izpisalo Slovenija. Izkušenejše in močnejše tekmice so jo v nadaljevanju ujele, kljub temu pa je na koncu predala kot četrta 48 sekund za vodilnimi Nemkami. "Res sem šla prva s strelišča, vendar tega nisem čutila kot breme. Skušala sem nadaljevati s svojo tekmo, a so me po polovici kroga nekatere od tekmic ujele in nato sem se jih skušala čim dlje držati. V zadnjem krogu mi je malce začelo pobirati moči."

Andreja Mali je najprej nekoliko zaostala, v drugem delu svoje predaje pa tekla vse boljše in hitreje ter Tadejo Brankovič poslala na pot kot četrto. "Kakšne posebne taktike v vsem skupaj ni. Res sem počasi začela streljati, a to počnem vedno. V teku sem nato skušala nadomestiti, kar se je dalo in mislim, da mi je kar dobro uspelo. Posebej, ker mi je ta krajša proga nekako najljubša," je dejala Malijeva.

Brankovičeva je v zadnji predaji po zelo dobrem nastopu prehitela Kitajko, predse pa je morala spustiti Norvežanko Grubbnovo in obdržala mesto. "Hvala bogu, da je konec prvenstva in da si bomo lahko vzele nekaj dni odmora. Danes sem vedela, da imam v zadnji predaji zelo odgovorno nalogo, ki sem jo skušala čim boljše opraviti. Na streljanju sem bila nekaj počasnejša, saj sem tekmovala brez tveganja in morda računala na napako katere od tekmic. V zadnjem krogu je Linda (Grubben, op. p.) ušla in ni bilo možnosti, da bi jo ujela. Sama sem se zato odločila, da ubranim četrto mesto. Škoda, ker je bila to zadnja štafetna tekma v sezoni."


Izidi: ženske, 4 x 6 km:
1. Nemčija 1:14:19,1/0
(Martina Glagow, Andrea Henkel, Magdalena Neuner, Kati Wilhelm)
2. Francija + 1:07,8/1
(Florence Bavarel-Robert, Delphyne Peretto, Sylvie Becaert, Sandrine Bailly)
3. Norveška 1:29,7/1
(Tora Berger, Ann Kristin Flatland, Jori Moerkve, Linda Grubben)
4. Slovenija 1:52,7/0
(Teja Gregorin, Dijana Grudiček, Andreja Mali, Tadeja Brankovič)
5. Belorusija 1:58,1/1
6. Kitajska 2:01,0/0
7. Rusija 2:09,9/2
8. Italija 3:27,4/0
9. Ukrajina 3:52,3/1
10. Poljska 4:30,l/1