Nemške biatlonke prevladovale

Nemka Magdalena Neuner je zmagovalka biatlonske šprinterske preizkušnje na 7,5 km v nemškem Oberhofu, ki je štela za točke svetovnega pokala. Najboljša Slovenka Teja Gregorin je osvojila 16.mesto.

Objavljeno
05. januar 2007 18.00
Magdalena Neuner
Oberhof - Nemka Magdalena Neuner (24:18,4/2) je zmagovalka biatlonske šprinterske preizkušnje na 7,5 km v nemškem Oberhofu, ki je štela za točke svetovnega pokala. Na drugo mesto se je uvrstila njena rojakinja Andrea Henkel (+17,3/1), na tretje pa ravno tako Nemka Martina Glagow (+19,7/0). Na tekmi so nastopile tri slovenske tekmovalke: Teja Gregorin je osvojila 16. (+1:25,7/2), Tadeja Brankovič 25. (+1:44,4/3), Andreja Mali pa 58. mesto (+4:02,8/3).

Najboljši dosežek komaj 19-letna Neunerjeva na tekmah za svetovni pokal je bilo doslej četrto mesto, v današnji preizkušnji na domačih tleh pa je v težkih in deževnih razmerah presenetila sebe in domače ljubitelje biatlona ter prvič v svoji karieri stopila na stopničke. Njeno zadovoljstvo je bilo toliko večje, ker so bile to najvišje stopničke.

"Enostavno ne najdem pravih besed. Ne morem verjeti, da sem zmagala. V tej 'mlakuži' sem dobesedno letela, počutila sem se zares odlično," je po prvem zmagoslavju na najvišji biatlonski sceni vzhičeno dejala Neunerjeva. Na drugo mesto se je uvrstila v tej sezoni trikratna zmagovalka tekem za svetovni pokal in vodilna v skupnem seštevku, Nemki Andrea Henkel, tretje mesto pa je prav tako pripadlo njeni rojakinji Martini Glagow.

Od slovenskih tekmovalk se je najbolj izkazala Gregorinova, ki se je znova pokazala kot dokaj zanesljiva in konstantna tekmovalka, z dvema zgrešenima streloma pa je na koncu osvojila 16. mesto. "Na progi sem se počutila precej bolje kot v štafeti, zato je bil tudi tek bolj sproščen. Po bolezni sem očitno potrebovala pravo tekmo, da sem se malo 'prepihala'. Žal mi je zadnjega strela stoje, ker je bil enostavno prehiter," je dejala Gregorinova in dodala: "To je že moje šesto 16. mesto v svetovnem pokalu. Pred tekmo v zasledovanju sem dokaj optimistična, saj so zaostanki do desetega mesta relativno majhni. Zelo si želim prestopiti prag deseterice. Seveda bo veliko odvisno od vremenskih pogojev, vetra in dogajanja na strelišču, ki je lahko tukaj precej neugodno. Oberhof mi zaradi pogostega slabega vremena in megle res ni najbolj pri srcu, a bom poskusila vse, da še izboljšam svoj dosežek."

Tadeji Brankovič, drugi slovenski biatlonki s točkami svetovnega pokala v današnji tekmi, je spet zmanjkalo strelske sreče, saj je leže zgrešila dvakrat, na streljanju stoje pa enkrat. Z dobrim tekom si je ponovno rešila nekaj kože, medtem ko je Andreja Mali tekmo končala na 58. mestu in si s tem zagotovila vsaj nastop na nedeljskem zasledovanju.

"Gregorinova je dvakrat zadela sam rob tarče, zato si ne delam kakšnih posebej sivih las. Po pogovoru z njo sem ugotovil, da si je želela preveč in morda prehitro streljala, zato sta se tudi pripetili napaki. Po bolezni je že na državnem prvenstvu dokazala, da se vrača nazaj v formo, danes pa je to le potrdila. Tudi pri Brankovičevi je bilo opaziti veliko željo po dobrem izidu. Hitro in v ritmu je streljala leže, vendar sta zadnja dva strela pristala izven črnega polja. Še vedno je spodbudna njena tekaška forma, zato verjamem, da bo tudi izid, ki ga pričakuje od sebe, prišel kmalu," je nastop svojih varovank komentiral trener Tomaš Kos.