Neodločen izid ali zmaga je napoved sanjskega razpleta

Boštjan Cesar na začasnem delu v Franciji pri Grenoblu s postavo orjaka pri tekmecih vzbuja strah in je eden od glavnih ideologov ter nosilcev reprezentance, ki jo jutri ob 17. uri čaka prva bitka za uvrstitev na SP v Južnoafriško republiko prihodnje leto.

Objavljeno
12. november 2009 19.46
Boštjan Cesar
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ptuj - Slovenski selektor Matjaž Kek razmišlja o tem, kako Rusom na Lužnikih zabiti gol, naši branilci, na čelu z Boštjanom Cesarjem, kako ga Rusom preprečiti. Sedemindvajsetletni Ljubljančan na začasnem delu v Franciji pri Grenoblu s postavo orjaka pri tekmecih vzbuja strah in je eden od glavnih ideologov ter nosilcev reprezentance, ki jo jutri ob 17. uri čaka prva bitka za uvrstitev na SP v Južnoafriško republiko prihodnje leto. Za postavnega štoperja bo moskovski dvoboj že 39. v reprezentančnem dresu, v katerem je dosegel dva gola. Eden ima še posebno težo: z njim je v Celju 9. oktobra leta 2004 prizadejal zadnji poraz pozneje vse do svetovnega naslova nepremagljivim Italijanom.

Navkljub pozitivnemu duhu in silnem optimizmu je glavna uganka, ali lahko Slovenija v Moskvi odnese celo kožo in si za povratni dvoboj pripravi mondialsko izhodišče?

Papir vse prenese, mar ne. Rusiji dajem 55 odstotkov možnosti, nam 45. Toda to je na papirju, na igrišču so razmerja sil lahko povsem nasprotna.

Boštjan, preden se lotimo Rusov, se kaže ozreti za minulim vikendom. Sliši se ironično, toda ob spektakularni tekmi v Lyonu, kjer so navijači v derbiju videli 10 golov in remi, je bila glavna novica »Le championnata« točka Grenobla v Monte Carlu. V dvanajsti tekmi sploh prva prvenstvena in prva tekma brez žoge v vaši mreži!?

Še zdaleč ni šlo za presenečenje, bilo je le vprašanje trenutka, kdaj bomo opravili z rezultatsko krizo in jo zagodli prvemu tekmecu. Že dlje časa igramo na visoki ravni, boljši smo bili od tekmecev, vendar se nam nikakor ni izšlo. Kljub »pozni trgatvi« pa se še nismo odrekli prvoligaškemu statusu. Tekmeci nam niso tako ušli, najbližja uhajata 7 in 8 točk, da jih ob dobrem nizu ne bi mogli ujeti.

Vaš trener Mehmed Baždarević je Bošnjak, ki bo držal pesti za svoje rojake v dvoboju s Portugalci. Kaj je zaželel vam in tudi soigralci?


Vse najboljše seveda. Praktično so vsi za Slovenijo, kar je logično, saj bi bila tudi za klub naša uvrstitev na SP odlična reklama.

Wayne Rooney vas je za nekaj časa poslal na »bolniško«, vrnili ste se še močnejši, boljši ...

Ne morem se pritoževati. Forma se je vzpenjala iz tekme v tekmo, čeprav sem že v dvoboju s Slovaško deloval zanesljivo. Tudi zdaj je odlična, vselej pa je lahko še boljša.

Reprezentanco je v ključnem delu sezone odlikovala odlična obramba. V dveh najtežjih tekmah s Poljsko in Češko so bile priložnosti pred Handanovičevimi vrati redke, morda le dve ali tri. Interno vprašanje: je obramba boljša kot napad?

Oboji smo najboljši. Če ne zabiješ gola, ne zmagaš. Branilci ne dopuščamo golov, napadalci jih zabijajo. Smo usklajeni in to je zmagovalna formula.

Bo v dvobojih z Rusijo odločilna forma napadalcev ali branilcev?

Na vsak način zmagujemo in izgubljamo vsi. Zadnje odlične predstave v obrambi so sad odličnega branjenja napadalcev. Oni so prva obrambna linija in posledično sprožijo verižno kolektivno reakcijo - oni odlični, zvezni igralci čvrsti, branilci neprebojni, vratar zanesljiv. In tudi obratno. Napadanje se začne v zadnji liniji, s prvo podajo. Po mojem prepričanju smo prav s kombinatornostjo dvignili kakovostno raven igre do te mere, da se tekmecev lahko lotevamo ambiciozno in z veliko samozavesti.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela