Nepridiprav občutil moč Dawn Fraser

Da je dolgoletno ukvarjanje s športom zelo koristno tudi v jeseni življenja, je potrdila nekdanja plavalna šampionka Dawn Fraser, ki je pri 71 letih z brco v mednožje onesposobila vlomilca v svojem stanovanju v Avstraliji.

Objavljeno
31. avgust 2009 15.41
P. Z.
P. Z.
Sydney - Nekdanja plavalna kraljica Dawn Fraser je danes sporočila, da je tik pred njenim 72. rojstnim dnem v njen dom v Avstraliji vlomil ropar. Fraserjeva, ki je v 15-letni karieri osvojila štiri zlate olimpijske kolajne, skupaj pa kar osem odličij in postavila 41 svetovnih rekordov, je za lokalno televizijo povedala, da se je incident zgodil na njenem domu v mestu Noosaville v provinci Queensland severno od Brisbanea. Mladi moški ji je grozil, zato se ga je odločila napasti.

"Zgrabil me je za vrat in kričal, da me bo ubil. Tudi žalil me je. Nato sem ga prijela za uho in lase in ga s kolenom brcnila v mednožje," je razložila priletna Fraserjeva: "Tako še nihče ni govoril z mano. Mislim, da mi je kar počil film." Prijatelj, ki je bil pri Fraserjevi, je prihitel in mladega vlomilca držal na tleh in počakal na policijo. Napadalec je sicer grozil tudi, ko je bil že na tleh. Želel je ukrasti vredne predmete, tudi kolajne. Policija primer obravnava kot manjši prekršek, zato ni vložila obtožnice.

Fraserjeva je bila leta 1998 razglašeno za najboljšo avstralsko športnico stoletja, leta 1999 pa jo je Mednarodni olimpijski komite imenoval za najboljšo še živečo plavalno šampionko. Na OI je med letoma 1956 in 1964 (Melbourne, Rim, Tokio) osvojila štiri zlate in štiri srebrne olimpijske kolajne. Nepremagljiva je bila na 100 m prosto, kjer je zmagala trikrat. Njen svetovni rekord na 100 metrov prosto iz leta 1956 je zdržal kar 14 let.