Neumannova ubranila naslov

Češka smučarska tekačica Katerina Neumannova je zmagovalka 10-kilometrske preizkušnje v prosti tehniki v Saporu. Vesna Fabjan in Katja Višnar sta tekmo končali na 58. in 68. mestu.

Objavljeno
27. februar 2007 10.08
Zmagovalka teka na 10 kilometrov v prosti tehniki Katerina Neumannova
Saporo - Češka smučarska tekačica Katerina Neumannova je zmagovalka 10-kilometrske preizkušnje v prosti tehniki na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Štiriintridesetletna Neumannova je z veliko prednostjo kar 26 sekund in pol ugnala drugouvrščeno Rusinjo Olgo Savjalovo, zmagovalko dvojnega zasledovanja, tretja je bila Italijanka Arianna Follis (+34,2). Slovenski predstavnici Vesna Fabjan (58.) in Katja Višnar (68.) sta tekmo končali povsem v ozadju.

Branilka naslova na deset kilometrov v prosti tehniki zasledovalno Katerina Neummanova je na najboljši možen način opravila z današnjo preizkušnjo in Češki prinesla še tretjo kolajno na tem prvenstvu. Zmagovalka preizkušnje SP leta 2005 v Oberstdorfu Neumannova se je na progo v rdeči majici branilke naslova podala kot zadnja. Že na polovici proge je njena prednost znašala 26 sekund, saj je v najtežjem delu pokazala največ. Do konca se ji ni bilo potrebno posebej truditi, v bistvu je le držala prednost in se v cilju z velikansko prednostjo veselila nove zmage.

V ozadju se je tako bil le še boj za preostala mesta. Olga Savjalova je zmago s sobotnega dvojnega zasledovanja lepo dopolnila s tokratnim drugim mestom, Arianna Follis je bila tretja. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Finka Virpi Kuitunen, je zaradi težav s hrbtom odstopila kmalu po startu, dvakratna svetovna prvakinja Norvežanka Marit Bjoergen pa se je po padcu v smučini na koncu uvrstila na 22. mesto.

Slovenski tekmovalki sta nastopili povprečno, končali sta v zadnji tretjini sicer 72 uvrščenih tekmovalk, kar pa zaradi njune mladosti in le peščice izkušenj na tekmah na razdalji ni razlog za slabo voljo. Vesna Fabjan je na koncu le malo zaostala za pričakovanji vodstva ekipe, medtem ko je bil zaostanek Katje Višnar za najboljšimi prevelik. Višnarjeva je sicer prvi krog odtekla precej hitro, nato pa izgorela v želji po dobrem rezultatu in povsem popustila.

"Za Vesno smo pričakovali, da se bo uvrstila nekje med 50. in 55. mestom, kar je realno glede na njene sposobnosti, pa tudi letos na razdalji še ni bila višje od 40. mesta. Vedeti moramo, da je bila proga izredno težka, tudi nekatere precej boljše tekmovalke se na njej niso dobro počutile. Katja je bila slabša od naših pričakovanj, vendar pa nas predvsem prva polovica proge, ki jo je odtekla dobro, navdaja z optimizmom za naprej. Petra je danes počivala, saj se ji je na dvojnem zasledovanju že poznala utrujenost z obeh sprintov, nastopila pa bo spet v soboto. Jutri je dan D za Nejca Brodarja, s trenerjem sta imela dolg razgovor, pa tudi danes je na treningu zelo dobro tekel. Pričakujemo uvrstitev med 40. in 50. mestom," je povedal pomočnik glavnega trenerja Ivana Hudača, Marko Gracer.

V sredo bo v Saporu tako edini Slovenec Nejc Brodar tekel na 15 km zasledovalno v prosti tehniki, v soboto bo Petra Majdič tekla na 30 kilometrov klasično s skupinskim startom, medtem ko bosta četrtkova in petkova štafetna preizkušnja ter 50 km za moške v nedeljo minili brez slovenskega zastopstva.