Nezgoda Bena Udriha pokvarila vtis

Slovenski košarkarji so včeraj suvereno premagali Nemčijo, s katero se bodo danes ob 19. uri pomerili še enkrat. EP na Poljskem bodo začeli v ponedeljek proti Veliki Britaniji, vprašljiv pa je nastop Bena Udriha, ki se je poškodoval.

Objavljeno
03. september 2009 13.14
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Bonn - Nemci so napovedali včerajšnjo pripravljalno tekmo s Slovenijo kot soočenje z enim od favoritov letošnjega evropskega prvenstva. Hkrati so se čudili, kako naši košarkarji v minulih letih niso bolje izkoristili svojega potenciala, saj so na velikih tekmovanjih vedno zaostali za njihovim moštvom.

Toda že v prvih minutah so se spomnili uspešnega recepta: s trdo in bojevito igro so prišli do vodstva z 12:5 in gladko dobili prvo četrtino. Resda pa niso imeli ob sebi Dirka Nowitzkega in drugih prekaljenih asov, ki bi preprečili nagel padec. Preostalih 30 minutah se je zato odvijalo po slovenskih notah in še največ strahu je sprožila poškodba kolena Bena Udriha.

Če je Zdovčeva četa v uvodnem delu tekme imela obilo težav pri organizaciji igre – že v prvi četrtini je izgubila osem žog – in se zato pretirano omejila na mete z večjih razdalj, je bilo v nadaljevanju vse veliko bolje. Slovenska obramba je dobivala svoje prepoznavne poteze, glava in rep pa sta »zrasla« tudi napadom, tako da je izenačenje na 19:19 prišlo zelo hitro, drugo četrtino pa so naši košarkarji dobili kar z 21:6. Zelo hitro sta priložnost dobila tudi »rezervista« Jaka Klobučar in Gašper Vidmar, Goran Dragič pa je z drznimi prodori potrdil, da je že pozabil na težave s kolenom.

Kmalu po glavnem premoru je slovenska prednost narasla na +12 (36:24), med krajšim dremežem njegovih soigralcev pa je stvari prevzel v roke Erazem Lorbek in z mini simultanko ohranjal varno razdaljo. V 26. minuti je naši klopi vendarle zastal dih, saj je Benu Udrihu med obrambnim gibanjem spodrsnilo na spolzkih tleh in nepremično je obležal z bolečim izrazom na licu. S pomočjo dr. Slobodana Macure je odšepal z igrišča, po tekmi pa moral na pregled z magnetno resonanco in ultrazvokom, ki bo razkril, ali gre za hujšo poškodbo.

Mučni dogodek ni spodrezal kril slovenski reprezentanci. Nihče sicer ni bil izrazito strelsko razpoložen, toda košarkarji so si enakovredno razdelili delež in predvsem zmanjšali število napak. V zadnjih treh četrtinah so izgubili le še devet žog, na koncu dobili skok s 35:32 in metali za tri točke solidnih 7:19 (Nemčija 4:23). Ob zadovoljstvu po vodstvu z 68:48 tik pred iztekom igralnega časa je vnovič bodlo v oči nizko število slovenskih prostih metov. Izvajali so jih le štirje košarkarji, v krizni prvi četrtini pa so si gostitelji prislužili le tri osebne napake.

Jure Zdovc je povedal: »Tekma je prišla v nepravem trenutku in iztekla se je tako, da moramo zdaj trepetati, kaj je z Benom Udrihom. Bal sem se prav poškodb. Sicer pa smo odigrali korektno tekmo, izkoristili svoje priložnosti in rutinirano zmagali. Čaka nas še zadnja pripravljalna preizkušnja, nato pa pogumno na EP

Drevi ob 19. uri se bosta moštvi pomerili še v Karlsruheju.

Nemčija : Slovenija 53:70 (45:53, 23:31, 17:10)

Dvorana Telekom Dome, gledalcev 6000, sodniki Geller, Schmidt in Barth (vsi Nem).
Nemčija: Hamann 9 (3:3), Greene 6 (1:2), Wysocki 5 (3:6), Ohlbrecht 3, Femerling 9 (3:7) – prva peterka; Staiger 1 (1:2), Schaffartzik 5 (2:2), Schultze 5 (2:2), Günther, Idbihi 3 (3:4), Jagla 7 (1:1), Pleiss.
Slovenija: B. Udrih 7, S. Udrih 8, Nachbar 4, E. Lorbek 12, Brezec – prva peterka; Slokar 9 (5:7), Lakovič 9 (3:3), Dragič 6, Jagodnik 2, Golemac 8, D. Lorbek, Vidmar 3 (1:2), Klobučar 2 (2:2).