NFL: Začenja se pohod na superbowl

V četrtek se bo začela nova sezona v ligi NFL v ameriškem nogometu, ki ima tudi v Sloveniji vse več privržancev. Naslov prvakov bodo branili igralci Pittsburgh Steelsers, ki so v zadnjem superbowlu premagali Arizono.

Objavljeno
07. september 2009 14.43
P. Z.
P. Z.
New York - Pittsburgh bo težko ubranil naslov v konkurenci New England Patriots, h katerim se je po dolgotrajni poškodbi vrnil najboljši podajalec lige Tom Brady. Kot vedno še veliko drugih moštev računa na sodelovanja v superbowlu. Med kandidate štejejo San Diego Chargers, Philadelphia Eagles, New York Giants in Indianapolis Colts. Dallas Cowboys imajo nov štadion, New York Jets si veliko obeta od novinca "quarterbacka" Marka Sancheza. Trener Indianapolisa Tony Dungy se je upokojil. Nekdanji podajalec Atlante Michael Vick je preseneljivo hitro odslužil zaporno kazen zaradi organiziranja pasjih bojev, sezono bo začel kot rezerva za Donovana McNabba pri Philadelphia Eagles. Legendarni Brett Favre si je premislil glede upokojitve, nekdanji zvezdnik Green Bay Packers se vrača v dresu Minnesota Vikings.

Steelersi bodo sezono odprli v četrtek, z domačo tekmo proti lanskoletnemu presenečenju Tennesseeju. Februarja so na superbowlu v Tampi osvojili rekordni šesti šampionski prstan. V razburljivem finalu, polnem preobratov, so premagali presenetljivega finalista Arizona Cardinals. Mike Tomlin, prvi temnopolti trener z zmago v NFL, ima še vedno moštvo za ubranitev naslova. Podajalec "Big" Ben Roethlisberger in lovilec žog Santonio Holmes, ki sta 35 sekund pred koncem odločila zmagovalca, sta izredno učinkovita napadalna kombinacija. Z njima se lahko merita samo Brady in Randy Moss pri New Englandu. Brady je na prvi tekmi lanske sezone doživel hudo poškodbo kolena in Domoljubi so izgubili proti Miami Dolphins.

Z Bradyjem bo trener Bill Belichick skušal ponoviti sezono 2007-2008, ko je New England imel popolni redni del sezone (16-0), nato pa v finalu nepričakovano klonil proti New York Giants. Velikani s trdno obrambo in Elijem Manningom kot podajalcem bodo bržčas zadržali primat v "velikem jabolku". Mestni tekmeci Jetsi pa verjamejo, da jih bo iz povprečja povlekel Sanchez, veliki hit študentskega prvenstva z univerzo v Južni Kaliforniji. Tam je delal pod vodstvom novega trenerja Jetsov Rexom Ryanom. Ryan je bil prej koordinator obrambe pri Baltimore Ravens.

Zanimivo bo videti, kako bo v novi sezoni deloval revolucionarni napad "wildcat", ki si ga je izmislil trener Miamija Tony Sparano, a so ga hitro prevzeli drugi in k tradicionalno konservativni igri v NFL dodali vsaj malce študentske vihravosti, ki smo je vajeni v univerzitetnem prvenstvu NCAA ...