Nicole Hosp Tinin kažipot

Prva veleslalomistka sveta, Avstrijka Nicole Hosp, in najboljša slovenska smučarka Tina Maze imata veliko skupnega. Obe sta stari 23 let, izhajata iz okolja in družin, ki sta povsem predani alpskemu smučanju.

Objavljeno
08. januar 2007 14.40
Tina Maze
Kranjska Gora – Prva veleslalomistka sveta, Avstrijka Nicole Hosp, in najboljša slovenska smučarka Tina Maze imata veliko skupnega. Obe sta stari 23 let, izhajata iz okolja in družin, ki sta povsem predani alpskemu smučanju. Zmag se neizmerno veselita in znata v njih uživati, poraze pa težko prenašata. Tudi solze razočaranja težko skrijeta, čeprav se pred javnostjo trudita delovati racionalno in neprizadeto. Med zmagovalke svetovnega pokala sta se Solnograjčanka in Korošica vpisali skupaj leta 2002 z delitvijo prvega mesta v veleslalomu v Söldnu. Slovenka je nato zahvaljujoč sanjski sezoni 2004-2005 dosegla veleslalomsko zmago več in ta čas vodi s 5:4.

Zlata lisica je bila za obe še posebej pomembna. Hospova, za mnoge prva favoritka za veliki kristalni globus, je bila namreč edina od velike avstrijske četverke (Schild-Zettel-Hosp-Götschl) brez zmage, medtem ko je Tina že dalj časa v hudi čustveno-tekmovalni krizi, domači teren pa je bil zagotovo najboljša priložnost, da si z dobrim nastopom povrne zaupanje. Hospovi se je napad na zmago naposled izšel, Mazejeva pa je doživela novo, bržkone največje razočaranje sezone. Hospova, ki je seveda v neprimerno boljšem in prijetnejšem položaju, je vse prepričala, da ji druga mesta niso načela samozavesti.

Želja po dobrem rezultatu je bila, tako kot tudi pri Ani Drev (Mateja Robnik je še premlada, da bi čutila breme uveljavljenih tekmovalk), za Korošico prej ovira kot pa tista sprostilna prvina, ki je značilna za tekmovalke kova Nicole Hosp, Marlies Schild in drugih zmagovalk letošnje sezone. Ja, če si v formi, ti gre vse od nog, rok in glave, tako da smučaš brezbrižno, vsaka obremenitev pa je prej spodbuda kot ovira. Če pa si, tako kot Mazejeva, s sicer velikimi željami in cilji, a le 60- do 70-odstotno pripravljen za spopad z elito, je vsak spodrsljaj nova frustracija. Tinin jok za kulisami Zlate lisice je povedal vse. Strahovi, ki so se naselili v njeno glavo, so tako veliki, da tudi smuča slabo. V Kranjski Gori je bila daleč od prefinjene in tehnično dovršene veleslalomistke iz preteklih let, ki je znala na vsaki progi in snegu najti pravšnjo mero med pogumom in tveganjem.

Več preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela...